A tartományokban nem kell fizetni

Lapértesülés szerint a tervezett német autópályadíjat a sztrádákon kívül az országutakra is kivetik majd. A tartományokon belüli utakat azonban nem teszik díjkötelessé. Ez azt jelenti, hogy figyelembe veszik a CDU Baden-Württemberg-i és észak-rajna-vesztfáliai tartományi szervezetének kifogásait. A koalíción belül ugyanis heves vita alakult ki az uniópártok, a CDU és a CSU között az autópályadíj bevezetése kapcsán. 

A keresztényszocialisták tavaly azzal a feltétellel léptek be Angela Merkel koalíciójába, hogy beveszik a kormányprogramba ezt a kérdést is. Kezdetben azonban nagy ellenállás volt tapasztalható a koalíciós partnerek, a CDU és a szociáldemokraták részéről.

Szerző

Új támogató a terrorellenes harcban

Egyiptom is csatlakozik az Egyesült Államoknak az Iszlám Állam (IS) ellen létrehozott koalíciójához. Mindezt Abdel Fattah al-Szíszi elnök jelentette be, aki közölte, minden szükséges támogatást megad ehhez a harchoz. Az AP hírügynökségnek adott interjújában ugyanakkor nem beszélt konkrétumokról arra vonatkozóan, miként képzeli el ezt a segítséget. Ugyanakkor kizárta a lehetőségét annak, hogy egyiptomi katonákat küldjön Irakba.

Meggyőződését fejezte ki, hogy az iraki szárazföldi erők elegendő ellenállást jelentenek. Úgy vélte, átfogó stratégiára van szükség, amellyel „minden közel-keleti katonai csoporttal szemben hatékonyan lehet fellépni”. Utalt arra, hogy már az előző évben is felhívta a figyelmet a terrorizmus veszélyeire a térségben. Egyiptomban a Muzulmán Testvériséget is terrorcsoportnak minősítették. Számos tagját bebörtönözték, halálos ítélettel sújtották.

Szerző

Cáfolják a halálos vírus létezését

Különös kór pusztít Venezuela Aragua szövetségi államában. Legalábbis ezt állította jó egy hete néhány orvos sajtóértekezletükön. Azt közölték, nem tudják, baktériummal vagy vírussal van-e dolguk. A kór magas lázzal és kiütésekkel jár, majd belső vérzést és halált okoz. Az elmúlt hetekben nyolc személy vesztette életét a rejtélyes megbetegedésekben. Fényképeket is közzétettek, hogy bemutassák, mekkora bajról van szó.

Nem sokkal később cáfolta az orvosok állítását Tarek El Aissami, a tartomány kormányzója, aki szerint az orvosok hazudtak. A képeket hamisítványnak nevezte, azokat szerinte különböző honlapokról szedték le. El Aissami ezzel együtt dezinformációs és „terrorista” kampányról beszélt. Nancy Pérez egészségügyi miniszter szintén cáfolta a rejtélyes vírus létezését. Nicolás Maduro elnök pedig a tőle megszokott, nem éppen visszafogott stílusban nyilatkozott meg. Szerinte az ország ellen indítottak támadást, amely mögött amerikai orgánumok, a CNN és a Miami Herald áll, valamint egy „paramilitáris szervezet”, amelyet „Alvaro Uribe volt kolumbiai elnök irányít”.Szerinte pszichoterrort indítottak Venezuela ellen. Végül arra a következtetésre jutott, hogy nemzetközi jogi eljárást kell indítani a CNN ellen.

Szerző