Előfizetés

Cáfolja a TASZ, hogy egyeztettek volna az ombudsmannal

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nem egyeztetett az ombudsmani hivatallal a tűcsere-programról szóló jelentés időzítéséről - jelentette ki a jogvédő szervezet drogpolitikai szakértője hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában.

Sárosi Péter felhívta a figyelmet: a VIII. kerületi önkormányzatot elmarasztaló jelentés késleltetésének szándéka annál is inkább nem igaz, mert az lett volna az érdekük, hogy a jelentés még a tűcsereprogram augusztusi bezárása előtt megjelenjen.
Közlése szerint a Magyar Nemzet című napilapban megjelent levelezésrészletek nem tőle származnak és nem is neki szólnak; a levelezés a biztosi hivatal két munkatársa között zajlott.

A továbbiakban hangsúlyozta, hogy sem ő, sem a TASZ más munkatársa nem olvasta a jelentést annak hivatalos megjelenése előtt.

Ugyanakkor természetesnek nevezte, hogy kapcsolatban álltak a hivatallal, hiszen a TASZ beadványa nyomán kezdte el vizsgálni a tűcsereprogram elleni támadásokat az ombudsman, és a 2013 novemberében továbbított beadvány benyújtása után is tájékoztatták a hivatalt az ügy további fejleményeiről.

Szintén természetes, hogy érdeklődtek a jelentés megjelenésének időpontja iránt, hiszen kezdeményezőként a sajtóban nyilvánosságot kívántak teremteni a jelentés tartalmának - tette hozzá Sárosi Péter.

A Magyar Nemzet pénteken azt írta, hogy az ombudsmani hivatal előre egyeztetett a TASZ-szal arról, mikor lásson napvilágot a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi vezetést elmarasztaló jelentés, amely végül az önkormányzati választások előtt egy hónappal jelent meg.

Ezt követően Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter lemondásra szólította fel Székely László ombudsmant, Rubovszky György, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának vezetője pedig kezdeményezte az alapvető jogok biztosának bizottsági meghallgatását.

Az igazságügyi bizottság meghallgatja Székely Lászlót
Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága hétfői ülésén a kormánypárti képviselők egyhangú támogatásával döntött arról, hogy jövő héten meghallgatja Székely Lászlót, az alapvető jogok biztosát a Magyar Nemzetben pénteken megjelent cikk miatt, mely szerint az ombudsmani hivatal együttműködött egyik jelentése nyilvánosságra hozásának időzítésével kapcsolatban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezettel.
A biztos meghallgatását kezdeményező Rubovszky György, a bizottság kereszténydemokrata elnöke a hétfői ülésen megjegyezte: nem tudja, kinek van igaza, alaptalan sajtótámadásról vagy az ombudsmani hivatal működési zavarairól van-e szó, ám a biztos tekintélye és a hivatal működésének tisztasága érdekében tisztázni kell az ügyet, és ehhez szükséges Székely László meghallgatása.

Ismét üzemel a barabási határállomás

 Elhárították a műszaki hibát a Barabás-Mezőkaszony magyar-ukrán határállomáson, az átkelőhely újra fogad utazókat - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete.

A határállomás mintegy másfél órán át zárva volt, most már zavartalan a forgalom.
A Záhony-Csap határállomás kivételével nincs várakozás a többi, a Lónya-Harangláb, a Beregsurány-Asztély és a Tiszabecs-Tiszaújlak közötti magyar-ukrán átkelőhelyen sem. Záhonynál viszont a ki- és belépőforgalomban egy, illetve fél órát kell várakozniuk a személygépkocsival utazóknak.

Mindenki megszorítást akar

Ivica Dacic, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke leszögezte, a bér- és nyugdíjcsökkentésről szóló döntés mögött kiáll az egész kormány, hangsúlyozta továbbá, hogy ez csak egyik része a mindent átfogó reformnak és a takarékossági intézkedéscsomagnak. A vajma.info tudósítása szerint nemcsak Aleksandar Vucic kormányfő intézkedéseiről van szó, „mindnyájan vállaljuk értük a felelősséget” – nyilatkozta a külügyminiszter a szerbiai RTV-nek. Hozzátette, a bér- és nyugdíjcsökkentésről való döntést megelőzően a kormánypártok vezetői megállapodtak abban, hogy ezeket az intézkedések elkerülhetetlenek. „Ha gazdasági téren nem tesszük meg azokat a lépéseket, amelyeket most bejelentettünk, nem tudnánk jövőt teremteni ennek az országnak. Az intézkedéscsomag nem maga a cél, nem célunk a fizetések, a nyugdíjak csökkentése, a célunk a társadalmi össztermék növelése” – mondta.

Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője jelezte, az EU támogatja a kabinet takarékossági intézkedéseit és gazdasági reformtörekvéseit. Az Unió kész segíteni Szerbia gazdasági növekedésre, hatékonyságra, versenyképességre és a gazdaság megszilárdítására tett erőfeszítéseit. Ugyanakkor az EU úgy véli, Szerbiában fel kell gyorsítani a szerkezeti átalakítások folyamatát, különös tekintettel az államigazgatás hatékony reformjára.