Készülnek az újabb paksi szerződések

Publikálás dátuma
2014.09.23 07:20
A paksi bővítés tervei már készülnek, de a korábban is égető kérdéseket még nem válaszolta meg a kormány FOTÓ: NÉPSZAVA
Még az idén megszülethet az a három orosz-magyar megállapodás, amely az új paksi reaktorok a tervezésére, a fűtőelemek ki- és beszállítására, illetve az új erőmű üzemeltetésére, karbantartására vonatkozik majd. Az Európai Unió és Oroszország közötti szankcióháború egyelőre nem hátráltatja a tárgyalásokat. Elemzők szerint azonban nem kizárt, hogy a későbbi kereskedelmi korlátozások érintik majd a paksi atomerőmű bővítést is.

Akár már idén lezárulhatnak a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó orosz-magyar tárgyalások – tudtuk meg a beruházásért felelős kormánybiztosságtól. A hivatal lapunknak megerősítette: az Aszódi Attila kormánybiztos által vezetett szakmai csoport három megállapodás részletein dolgozik, amelyek az erőmű tervezésének, építésének, üzembe helyezésének, üzemanyag-kezelésének és üzemeltetésének-karbantartásának feltételeit rögzítik majd. Intenzív és folyamatos tárgyalás zajlik az orosz féllel, hogy az egyeztetéseket még ebben az évben le lehessen zárni. A tárgyalások lényege, hogy a magyar fél műszaki, jogi, gazdasági, környezetvédelmi követelményeit az orosz szállító teljesíteni tudja. A megállapodásoknak ugyanakkor összhangban kell lennie a hazai törvényekkel és az Európai Unió szabályaival is – hangsúlyozta a hivatal.

A kormánybiztosság azt is közölte, hogy az Európai Unió (EU) és Oroszország között érvényben lévő jelenlegi szankciók egyike sem érinti a paksi beruházást, ezt az Európai Bizottság is megerősítette a napokban. Egyes orosz állami bankok európai forrásszerzését ugyan korlátozták, de nincs tiltás orosz állami források kihelyezésére az atomenergetikában. Az EU és Oroszország közötti feszültség egyáltalán nem érezteti hatását a tárgyalásokon, a korábbi elképzeléseknek megfelelően zajlanak az egyeztetések – tudatta a kormányzati szervezet.

Az EU és Oroszország gazdasága rengeteg szállal fűződik egymáshoz, elég ha csak az Unióba irányuló olaj- és földgázimportra gondolunk - magyarázta az Aszódi Attila vezette hivatal. De Oroszország sem független ilyen szempontból: az ország legnagyobb kereskedelmi partnere az EU, amely a kőolaj és a földgáz mellett más nyersanyagokat is nagy mennyiségben vásárol Oroszországból. Emiatt egyik félnek sem érdeke a konfliktus kiszélesítése.

Deák András, az MTA Világgazdasági Intézetének a munkatársa viszont úgy látja: abban az esetben, ha hosszabb ideig elhúzódik az orosz-ukrán területi vita miatt az Európai Unió és Moszkva között kialakult szankcióháború, megtörténhet, hogy a paksi beruházás is áldozatul esik a konfliktusnak. A szakember elmondta: már most is érintik az EU és az orosz fél közötti kereskedelmi korlátozások az energetikai technológiák exportját, illetve a két fél közötti pénzmozgásokat. Így nem nehéz elképzelni, hogy a helyzet elmérgesedése esetén a paksi építkezés is veszélybe kerül, miután az új blokkok létesítéséhez egy orosz állami bank adna hitelt a magyar kormánynak, méghozzá euró alapon. A tíz milliárd eurós kölcsön felvétele így később tilalom alá is eshet, mivel Brüsszel láthatóan nem riad vissza az Unión belüli orosz befektetések blokkolásától.

A magyar kormányzat akár jól is járhatna egy ilyen uniós korlátozással - véli Deák András -, mivel az EU-ra hivatkozva presztízsveszteség nélkül kihátrálhatna a projektből. Mondván: a döntés nem a magyar kormányzat felelőssége, különleges, előre nem látható helyzet állt elő. Így a kormányzatnak még kártérítést sem kellene fizetnie az oroszoknak a beruházási szerződés megszegése miatt. Vagyis az Orbán-kabinetnek nem kellene vállalnia a Moszkvával januárban, titokban megkötött finanszírozási megállapodás negatív következményeit.

Ezt az építkezést ugyanakkor az EU minden szankció nélkül is megakadályozhatja – jegyezte meg az elemző. A Fidesz-kabinet ugyanis számos szabálytalanságot követett el a szerződéskötéskor. Egyebek mellett feltehetően megsértette az uniós versenyjogi előírásokat, már azzal is, hogy versenytárgyalás nélkül választotta ki az orosz Roszatomot a beruházás elvégzésére. Emiatt, és más szabályszegések okán pedig várhatóan meglehetősen döcögősen megy majd az építkezés uniós engedélyezési folyamata. Az Orbán-kormányzat pedig vélhetően több alkalommal magyarázkodásra kényszerül majd, mind Brüsszel, mind Moszkva felé.

Az Oroszország-szakértő azonban emlékeztetett arra, hogy – ellentétben az Orbán-kormánnyal – Brüsszel nem szokott visszamenőleges hatályú intézkedéseket hozni. Így a már megkötött szerződéseket sem érvényteleníti, vagy lehetetleníti el azok teljesítését súlyos indok nélkül, utólag. Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy az EU és Oroszország egymással szembeni büntető intézkedései átmeneti jellegűek. Ezért a paksi építkezés 2018 körüli beindulása idején előreláthatólag már nem lesznek érvényben a mostani korlátozások, ha addig rendeződik a felek viszonya – fűzte hozzá a szakértő.

MitőI fosztja meg Magyarországot a megállapodás?
Politikai vitát kezdeményez az LMP a paksi bővítésről az Országgyűlésben, amelyet a többi ellenzéki párt - az MSZP, DK, Együtt-PM, valamint az MLP - is támogat. Az e héten péntekre tervezett vitanapon a tervek szerint arról folyna eszmecsere, hogy a paksi bővítés milyen gazdaságfejlesztési lehetőségektől veszi el a szükséges forrásokat, milyen alternatív, megújuló energiaforrások bővítését teszi lehetetlenné, illetve milyen módon korlátozza Magyarország külpolitikai mozgásterét? Nem kerülhető meg az Orbán-kormány elmúlt négyéves teljesítményének értékelése sem, a vitát kezdeményezők tudni szeretnék, hogy a kormány hol tart az alternatív energiafonások fejlesztésében, különösen az általuk elérhető munkahelyteremtés terén?

Adóemelést hozhat a bővítés

A közterhek növekedésével járhat a paksi atomerőmű bővítése, a beruházás költségei ugyanis messze meghaladják az Oroszországtól felvenni tervezett tíz milliárd eurós (hozzávetőleg háromezer milliárd forintos) kölcsön összegét is – derült ki azon a rendezvényen, amelyet a „Paksról komolyan" sorozat részeként az Energiaklub tartott. A nyitóelőadáson a Paks II. beruházás költségvetési és gazdaságpolitikai hatásairól volt szó, a vitaalapot Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője "A Paks II beruházás költségvetés-politikai következményei" című tanulmánya szolgáltatta.

Romhányi elmondta, hogy az Európai Unió jelenleg hatályos statisztikai elszámolási szabályai kellően világosak ahhoz, hogy a projektet egyértelműen a kormányzati szektorban kelljen elszámolni. Az adósságszabályok betartása érdekében mindenképpen költségvetési intézkedésre van szükség, mai értéken már az építkezés megkezdésekor 400-450 milliárd forintnak megfelelő mozgásteret kell teremteni a büdzsében – állapította meg a szakmber. Az építkezés ideje alatt – várhatóan 2018-tól hét éven át – évről-évre ekkora bevételtöbbletre lesz szüksége a költségvetésnek, ami feltehetően adóemeléssel érhető majd el. Kérdés azonban - jegyzi meg az elemzés –, hogy ha megteremthető ekkora adóbevétel-többlet, akkor azt atomerőmű építésre kell-e fordítani.

Az elemzés készítése során a szakember arra a következtetésre jutott, hogy a paksi beruházás pénzügyi terhét nem lehet a jövő generációira hárítani, azt elsősorban azoknak kell viselniük, akik a beruházás idejében fizetik az adókat vagy részesülnek a közpénzekből.

A fenntartható és átlátható költségvetési politika alkotmányos követelményének a kormány akkor felelne meg, ha nyilvánosságra hozná saját feltételezéseit, számításait és a szükségessé váló kiigazító költségvetési intézkedésekkel kapcsolatos konkrét elképzeléseit – állítja Romhányi. Legkésőbb a 2015 tavaszi – 2018-ig előretekintő – konvergencia programban színt kell vallania a kabinetnek, ha nem tervezi a kormány a projekt csúsztatását. Minél tovább fennmarad a bizonytalanság, annál nagyobb lesz a szükséges költségvetési intézkedések miatti növekedési áldozat, amint azt a 2011-2014 évek történései is bebizonyították – véli a szakember.

Ha a most 80 százalék körüli adósságrátát 2024-ig eleve 70 százalék körülire kellene csökkenteni, akkor a GDP 10 százalékát elérő paksi beruházás annyira megnehezíti a feladatot, mintha e beruházás nélkül az adósságrátát ugyanennyi idő alatt 60 százalékra akarnánk csökkenteni. Ez csak privatizációval, vagy lényegesen jobb költségvetési egyenleggel érhető el – közölte példaképpen az elemzés.

Hozzászólásában Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. kutatója úgy vélte, hogy Romhányi Balázs hiánypótló tanulmányának feltételezései "messzemenően jóhiszeműek". Például a beruházás összköltségének csak 3750 milliárd forintot feltételez, és nem veszi figyelembe, hogy kiegészítő beruházásokra is szükség lesz, tehát a makroökönómiai következmények még a tanulmányban leírtaknál is sokkal rosszabbak lesznek.

Jankovics László, az Európai Bizottság, Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának munkatársa pedig arról beszélt, hogy az esetleges deficitnövelő hatásokat csak a részletek ismeretében lehet majd konkrétan meghatározni, de a beruházás adósságnövelő hatása várhatóan önmagában ellentételezési kötelezettséggel jár majd. Vagyis, a kormányzatnak újabb bevételekre, azaz adóemelésekre lesz szüksége.

313,93 forinton áll az euró

Publikálás dátuma
2019.03.19 07:51
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Tizenegy fillérrel erősödött a forint kedd reggelre az uniós fizetőeszközhöz képest, a dollárhoz és svájci frankhoz viszonyítva is javult az árfolyam.
Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon kedd reggel. Az euró 313,93 forinton forgott reggel hét órakor, 11 fillérrel csökkent az árfolyama a hétfő esti 314,04 forinthoz képest. A dollár árfolyama 277,19 forintról 276,73 forintra, a svájci franké pedig 276,76 forintról 276,51 forintra gyengült.A jent 2,4864 forinton jegyezték, szemben az előző esti 2,4874 forinttal. Az euró 1,1343 dolláron forgott kedd reggel, 0,07 százalékkal erősödött az előző napi záráshoz képest.
A svájci frankhoz képest 0,01 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,1352 frankon jegyezték. Egy dollárért 1,0008 frankot kértek, napi szinten 0,05 százalékkal gyengült a dollár. A jenhez képest 0,13 százalékot veszített értékéből a dollár, kedd reggel 111,27 jent ért - írja az MTI.

Az elszálló zöldség és gyümölcsárak gyengítik a forintot

Publikálás dátuma
2019.03.19 07:30

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az infláció egyik motorja az élelmiszerek, azon belül is a zöldségek és egyes gyümölcsök árának a dinamikus emelkedése. Csökkent az export, a termőterület és a termelési kedv is a kertészeti ágazatban.
Megette a fene – legyint a Lehel téri vásárcsarnok egyik zöldségeladója: korábban még három-négy kiló burgonyát vittek a vásárlók, mostanában csak egy kilóval távoznak. Az utóbbi időszakban alaposan megugrott a krumpli ára, így néhány hónapja még 160-170 forint volt kilója, most 240-290 forint között sávban mozog a piacon. - Vevő nincs, inkább csak érdeklődő – mondják egy másik, belvárosi piacon. „Jönnek be az emberek de gyakran sarkon fordulnak az árakat látva” - mondja az eladó, aki azzal is humorizál, hogy a főnöke inkább turistalátványosságnak tartja őt.  Olyan drága a burgonya, hogy már darabra is adják az Auchan hipermarketjeiben, adták hírül nemrég fotókkal illusztrálva. Kétségtelen, egy év alatt a zöldség-gyümölcs árak -  ezen belül az egyik alapvető élelmiszeré, a burgonyáé is - átlagosan 23,3 százalékkal emelkedtek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint. A korábbi évektől eltérően a hazai burgonya március helyett már februárban gyakorlatilag eltűnt a boltokból. Régebben ilyenkor érkezett az import, amely kordában tartotta az árakat, csakhogy a magyar gazdáknál is súlyosabban érintette a tavalyi aszály a legjelentősebb európai termelő országokat, mint Németország, Franciaország, vagy Lengyelország, ahol a terméskiesés mértéke elérte a 30-40 százalékot. A rendszerváltás előtti évtizedekben évi 2-3 millió tonna burgonya is termett itthon, de ez mára 340-400 ezer tonnára csökkent, ami a hazai igényeket sem fedezi. Pár hete még 280 volt – tájékoztat a terézvárosi Hunyadi téri csarnok árusa, akinek pultjánál jelenleg 300 forintot kell fizetni egy kiló burgonyáért. Ez még magyar krumpli - fűzi hozzá. Nem tudni, meddig tart ki a hazai készlet, de a „főnök” már szólt, hogy rövidesen jön a külföldi burgonya, amit várhatóan 350-ért adnak majd. A (magyar) vöröshagyma kilója egyébként már most 350 forintba kerül. A hagyma jóval drágább, mint a krumpli – csodálkozik rá maga is a ritkán tapasztalható árfordulatra az árus.  Az ok ez esetben is az, hogy hagymából is kevesebb termett a vártnál. A tavalyi aszályos év nyomán a zöldség-gyümölcs export összetétele is alaposan beszűkült. Jószerivel megszűnt a vöröshagyma, fokhagyma, málna, egres, fekete, piros és fehér ribiszke, szamóca kivitele, de kisebb volt a hozam káposztából, a sárgarépából és a petrezselyemgyökérből is.  A gyümölcsösökben a csapadékhiány és a hőség nem tett akkora kárt, sőt, éppen a tavalyi márciusi fagy miatt termett kevesebb kajszi és őszibarack – említette lapunknak Apáti Ferenc, a FruitVeB a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke. A szakember hangsúlyozta, az ősz óta emelkedő zöldségárak nem egy tendenciát jeleznek, hiszen a zöldség-gyümölcs árak egyébként is hullámzóak. Mint emlékezetes a gyümölcstermés 2017-ben volt nagyon gyenge az áprilisi hideghullám miatt, s ez magasra emelte az árakat. A múlt évben viszont elmaradtak a károsító tavaszi fagyok, az átlagosnál is magasabb hozamok voltak, mert a fák „kipihenték” magukat. A komoly fagykárt szenvedett kajszit, illetve őszibarackot kivéve, a fogyasztók számára igen kedvező áron kínálták a gyümölcsöket a kereskedők, őstermelők.  A málna, szeder, a fekete ribiszke hazai termőterülete egyre zsugorodik, sőt egyes tájakon meg is szűnt, mert ezek a növények egyre nehezebben viselik a megváltozott éghajlati viszonyokat. Ám drámai változások történtek a zöldségágazatban is. Az intenzív, nagy élőmunkaigényes szabadföldi, illetve fóliás, hajtatott zöldségek termőterülete az elmúlt 15-20 évben mintegy 40 százalékkal csökkent. A fóliák, üvegházak területe 6700 hektárról nagyjából 3700 hektárra zsugorodott. A szabadföldi zöldségek területe 50 ezer hektárról 30 ezer hektárra csökkent. Csak a csemegekukorica és a zöldborsó őrizte meg korábbi pozícióját. A visszaesésben közrejátszik az is, hogy az eltűnőben lévő gyümölcsfajtákhoz hasonlóan a legtöbb szabadföldi zöldség termesztése is nagyon élőmunkaigényes, s az elmúlt 8-10 évben kritikussá vált a mezőgazdaságban is a munkaerőhiány.  Visszaveti az ültetvénytelepítési kedvet az is, hogy a zöldség-gyümölcstermesztés nagyon tőkeigényes. A szántóföldi növények termelési költsége hektáronként 200-400 ezer, míg a szabadföldi zöldség, illetve gyümölcstermesztésben ez az összeg már 1-6 millió forint közé esik, a fóliás kertészeté pedig már 15-40 millió forint is lehet, míg az üvegháziaké hektáronként akár a 40-80 millió forintot is elérheti a fajtól, fajtától függően. Nem csoda, hogy sok kertészettel foglalkozó gazda a sokkal kevésbé kockázatos, valamint jóval kisebb tőke- és munkaerő-igényű szántóföldi termelésre áll át – mondta Apáti Ferenc. Egy jól gépesített, gabonával, olajos magvakkal foglalkozó gazdaságban 100-150 hektárt egy ember megművel, a kertészetben pedig akár 10-30 emberre is szükség lenne, sőt hajtatott termesztésben egy hektárra kell 5-10 főnyi munkaerő. Az uniós területalapú támogatás hektáronként pedig mindkét ágazatban hektáronként 68-70 ezer forint, ám a költségekhez mérten óriási az aránytalanság. Ma már szabadföldi zöldséget termelni öntözés nélkül, lehetetlen, de a gyümölcsösökben is kevés kivétellel, szükség lenne a vízutánpótlásra - állítják a szakemberek. Egy korszerű öntözőrendszer kiépítése hektáronként legalább 1 millió forint. A szabadföldi zöldségek termőterületének háromnegyede, míg a gyümölcsösök csupán negyede öntözött jelenleg. A zöldségágazat az utóbbi évtizedben gyorsabban fejlődött, mint a gyümölcsszektor és ezért kisebb a lemaradása az európai élmezőnytől. A gyümölcstermelők 10-15 százaléka fejlesztett ki magas színvonalú gazdaságot, a 80 ezer hektár 30-40 százalékán. A termőterület egyharmadán küszködik a gazdák legalább fele, akik versenyképtelenek és csak a támogatások tartják életben a vállalkozásaikat. Elengedhetetlen 5-8 éves távlatban a technológiai és fajtakorszerűsítés, hogy akár egyharmaddal kisebb területen a jelenlegi mennyiséget stabilan azonos minőségben produkálhassa az ágazat. Sajnos a piaci verseny kegyetlen, nem ismeri a szociális érzékenységet, kizárólag a versenyképesség dönti el, ki maradhat a piacon – figyelmeztetett Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke.  

Darabáras burgonya

Az online élelmiszerpiacon bevett gyakorlat szerint, lehetőség van a legtöbb gyümölcs és zöldség, így minden burgonyafajta esetében is a rendelt mennyiséget darabonként megjelölni - adott magyarázatot a  Adorján Abigél, az Auchan áruházlánc kommunikációs menedzsere arra, miként születhetett a darabáras krumpliról szóló hír. A vevők általában egzotikus gyümölcsök és különleges zöldségfélék esetében veszik igénybe ezt a szolgáltatást. A vásárlás végösszegét azonban minden esetben egységesen a kilogrammban feltüntetett ár alapján határozza meg a rendelési rendszer. A darabonkénti vásárlásra az üzletekben is lehetősége van a vásárlóknak – tette hozzá.

Élesedik a verseny az élelmiszer-házhozszállításban

Elérte a nettó 425 milliárd forintos éves forgalmat a hazai online kiskereskedelem tavaly, ami 17 százalékos növekedést jelent. A webes kereskedelem így már a 4,5 százalékát adja a teljes magyar kiskereskedelmi forgalomnak – derül ki a GKI Digital adataiból. Az online vásárlók számának növekedési üteme azonban évről évre lassul: jelenleg 3,2 millió magyar rendel évente legalább egyszer webáruházból. Az online szektor növekedése így elősorban attól függ, hányszor és milyen értékben rendelnek ezek a vásárlók. A kereskedőknek érdemes a gyorsabban forgó napi fogyasztási cikkek irányába is nyitniuk. Tavaly a műszaki terület után az FMCG (gyorsan forgó fogyasztási cikkek) területe bővült a legdinamikusabban az e-kereskedelemben, azon belül is az online élelmiszer szegmens. Utóbbi terén tavaly már élénk verseny folyt a Tesco és az Auchan online áruházai között. A háztartási cikkek és drogériai termékek területén is erősödik a verseny, a Rossmann után tavaly a DM is elindult saját webáruházával. A GKI Digital szerint a most még gyerekcipőben járó online FMCG-piac egyre inkább a tőkeerős multik játéktere lesz. V. A. D.

Magyar füge, kiwi, banán is terem

A magyar gyapot termesztés megbukott az ’50-es években, mert a politikai akaraton kívül semmilyen más feltétel nem volt meg a sikerhez.Egyelőre még a magyar narancsra is várni kell, mert még a kicsi, sárga és savanyú sem teremne meg a hazai gyümölcsösökben. A szakértők szerint középtávon a mediterrán gyümölcsfajták hazai elterjedésének nincs nagy valószínűsége, de választékbővítésre már ma is termelnek a hazai gazdák bizonyos déligyümölcs és egyén haszonnövény fajtákat. Megfelelő mikroklímájú területeken viszont, ahol télen sem csökken a hőmérséklet mínusz 10 Celsius fok alá, már jelenleg is termesztenek meleg- és napfény igényes növényeket. A füge például évszázadok óta a magyarországi kertek szél és fagyvédett zugainak kedvelt gyümölcse, holott igazán a mediterránum, illetve Észak-Afrika a fő termőterülete. Újabb vendég viszont a kiwi, amelyet néhány éve kezdtek termeszteni például Dél-Zalában. Ma már szabadföldön, hektárnyi méretű területeken terem ez a kedvelt délgyümölcsöt. Sőt, egyes vizsgálatok szerint a hazai kiwi vitamin és ásványisó tartalma magasabb az importénál. Ennek oka egyebek mellett, hogy frissen fogyasztható és nem csökkenti az értékes beltartalmat a szállítás, raktározás. Ma már tonnában mérik a termést és néhány éven belül a hazai piacokon akár a forgalom 3-4 százaléka is hazai termesztésű gyümölcs lehet. A füge mellett a rizs is régóta termesztett haszonnövény Magyarországon középső részén, pedig Ázsia az őshazája és ma is ott terem a világ rizskészletének túlnyomó többsége. A Dráva mentén viszont az utóbbi időszakban szóját is termesztenek, amit egyébként főleg Brazíliából importálunk. Ráadásul a magyar szója nem génkezelt, ami sok felhasználónál, állattenyésztőnél fontos szempont. Üvegházakban termesztenek citromot, narancsot, banánt is, de ezek, legalábbis még jó ideig nem érik el a kereskedelmi mennyiséget. A déligyümölcsök felbukkanása új gondokat is hozhat, hiszen ha megjelennek a kártevőik, azoknak Magyarországon egyelőre nincsenek természetes ellenségeik. 
Frissítve: 2019.03.19 07:42