Befejezi a Magyar Remény Mozgalom

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) közleményben tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy meghatározatlan ideig befagyasztja a politikai tevékenységét – írta a Vajma Info honlapja. "Mindannyiunk számára lehangoló tény, miszerint a Délvidéken élő magyarság száma az utóbbi két-három év alatt mintegy húsz százalékkal csökkent. A döbbenetes adatokat a magyar nyelvű iskolai tagozatokra beíratott diákok száma is megerősíti.

Az MRM-et, amely köztudottan túlnyomórészt fiatalokból, negyven éven aluliakból áll, súlyosan érinti a délvidéki magyar ifjúság napról napra észlelhető rohamos méretű kivándorlása. A mozgalom tagságának mintegy 70-80 százaléka közvetlenül érintett a folyamatban. A jelenlegi súlyos társadalmi-egzisztenciális körülmények közepette az MRM-re nehéz feladat vár, hogy kísérletet tegyen felfrissíteni a sorait és pótolja a kényszerből külföldre távozó tagokat és aktivistákat", áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben, amelyet a Magyar Remény Mozgalom (MRM) Tanácsa nevében László Bálint pártelnök írt alá.

Szerző

A paksi bővítésről tart vitanapot a parlament

Az Országgyűlés ma négyórás időkerettel vitanapot tart a paksi bővítésről az LMP kezdeményezésére.

A Ház ülése 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, utána kizárólag a paksi bővítésről vitatkozhatnak a képviselők. Az LMP júniusban jelentette be, hogy szocialista, valamint DK-s és Együtt-PM-es képviselők szavazataival megszerezte a vitanap megtartásához szükséges aláírásokat.

Az LMP akkor azt közölte, arra számítanak, hogy a vitanap új lendületet ad a "kormány által eltitkolt" paksi atomerőmű-bővítésről szóló megállapodások és tanulmányok nyilvánosságra hozatalának. Az ellenzéki párt választ szeretne kapni arra is, hogy "miért volt fontos Orbán Viktor kormányfőnek rohamtempóban, megismerhető előkészítés, illetve indoklás nélkül lepaktálni a putyini Oroszországgal".

Szerző

Üldöztetés után önzetlen választási segítség

Publikálás dátuma
2014.09.26. 07:14
Minden harmadik hajléktalanra jut egy férőhely a téli krízisidőszakban FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A téli időszakra országszerte 11 ezer férőhely áll majd az utcán élők rendelkezésére - mondta Czibere Károly államtitkár Budapesten, a Szobi utcában található hajléktalanszállón megtartott sajtótájékoztatóján. Azonban míg a kormányzat soha nem látott lelkesedéssel végzi a téli felkészülést, addig Pécs fideszes városvezetése tovább üldözi a fedél nélkülieket: a tegnap elfogadott rendelet a város több területéről is kitiltja őket. 

Minden eddiginél korábban felkészülnek, a krízisidőszakra pedig további 1500 férőhelyet biztosít a kormányzat a hajléktalanok ellátására - mondta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára tegnap budapesti sajtótájékoztatóján. Az önkormányzati választások közeledtével úgy tűnik, a kormányhatalom igyekszik magára ölteni az önzetlen jótevő szerepét, a szerencsétlen utcán élő emberek hatósági üldöztetése után százmilliókkal próbál enyhíteni a hajléktalanok sorsán.

Az államtitkár szerint még nem volt példa arra, hogy már szeptember közepére megszülettek volna a hajléktalanok téli ellátásához szükséges döntések, támogatásokat már két-három hét múlva folyósítják az ellátó szervezeteknek, "hogy a tél folyamán ne fordulhasson elő olyan helyzet, hogy valaki az utcán megfagy". Az országosan rendelkezésre álló 9600 férőhelyet növelték, így a krízisidőszakra 11 ezer férőhely áll majd a hajléktalanok rendelkezésére szerte az országban. Az államtitkár arról is beszélt, hogy az év során 9,2 milliárd forint állt rendelkezésre a hajléktalanok megsegítésére, ennek egy része - pontosan 372 millió forint - kifejezetten a téli felkészülést szolgálja - emlékezetes, hogy tavaly az utcán élők hatósági üldözésének költségei is majdnem ugyanennyibe, mintegy 280 millió forintba kerültek.

"Ebben benne vannak a megnövekedett élelmezési, egészségügyi igények. Ugyanakkor minden programban folyamatosan figyelünk arra, hogy ne csak egy folyamatos ellátást - élelmet és meleget - biztosítsunk, hanem például a hajléktalanok foglalkoztathatóságának javításán keresztül is tudjunk segíteni". Czibere szerint az elmúlt években több száz hajléktalan tudott "megkapaszkodni", visszatérni a munka világába.

Bár az elmúlt években a fővárosban valóban csökkent az utcán élők aránya, a Political Capital héten bemutatott tanulmánya szerint a vidéki városokban egyre növekszik a hajléktalanok száma. A hajléktalankérdés egyértelműen nem csak a főváros problémája: szakértők szerint jelenleg 35 ezer körül lehet a fedél nélküliek száma az országban, közülük nyolcezren élnek Budapesten. A tanulmány szerint 2013-ban összesen 37 377-en vették igénybe az ellátórendszert, valamint arra is rávilágít, hogy 2012 telén 225-en fagytak meg.

Míg a kormány lelkesen készül a krízisidőszakra, addig vidéken tovább folytatódik a fedél nélküli emberek üldözése: a pécsi közgyűlés tegnapi döntése szerint Pécs belvárosában, valamint több városrészében október közepétől nem lehet életvitelszerűen tartózkodni. A rendelet szerint aki nem "endeltetésszerűen" használja a köztereket, éjjel vagy napközben ott alszik, a belvárosban az utcán él hajléktalanként, felszólítható a távozásra, visszatérő "jelenség" esetén pénzbírsággal és elzárással is sújtható.

Szerző