Kényszerleszállás Glasgow-ban

Kényszerleszállást hajtott végre a Lot lengyel légitársaság egyik Boeing 787-es Dreamliner típusú utasszállító repülőgépe pénteken a skóciai Glasgow-ban.

A gép Chicagóból Varsóba tartott, amikor a pilóta a csomagtér tűzérzékelőjének riasztása miatt megszakította az utat és leszállási engedélyt kért a legnagyobb skóciai város repülőterén. 

A glasgow-i légikikötő bejelentése szerint a sürgősségi szolgálatok átvizsgálták a repülőgépet, de nem találták sem tűz, sem füst nyomát.

A repülőgépen 248-an utaztak; őket a repülőtér termináljára kísérték. A glasgow-i repülőteret ugyanakkor nem zárták le, a forgalom zavartalanul folytatódott.

Később a gépet is a terminálhoz vontatták; a vizsgálat péntek délután még tartott.

A Boeing nemrég forgalomba helyezett legújabb repülőgéptípusával a múltban több incidens történt, és emiatt e gépek repülését tavaly több hétre az egész világon megtiltották. A problémát a szakértői vizsgálatok alapján az e típusban alkalmazott akkumulátorok túlmelegedése okozta. A Boeing módosította az akkumulátorokat, és a típus nem sokkal később visszakapta a repülési engedélyt.

Szerző

Paks bővítése miatt van szükség a kiadáscsökkentésre

Az MSZP azt feltételezi, hogy a paksi bővítéshez szükséges hitel törlesztése miatt van szükség költségvetési kiadáscsökkentésre.

 Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a 3000 milliárd forintos orosz hitel törlesztőrészlete 4-500 milliárd forint lehet, és ez összefügg "a kilátásba helyezett kiadáscsökkentéssel".

Utalt arra, hogy a gáztározók alig több mint felét töltötték fel, az Ausztriából behozott olcsó gázt pedig "Garancsi István, Orbán Viktor pénztárnoka és baráti köre offshore cégeken keresztül" eladta a piacon, így az nem került a tározókba. Emiatt most Putyinon áll vagy bukik, hogy télen meleg lesz-e - fogalmazott a szocialista politikus, aki elszámoltatást szorgalmazott.

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője sérelmezte, hogy a paksi vitanapon nem szólalhatott fel a parlamentben. A politikus bírálta, hogy Magyarország elzárta az Ukrajna felé nyugatról érkező gáz csapját, hozzátéve, ha ugyanezt teszi Oroszország is, akkor komoly nyomás alá kerül Ukrajna.

A szocialista EP-képviselő álláspontja szerint a paksi erőműből nem lesz semmi, mert Magyarország nem szolgáltat elég adatot az Európai Bizottságnak a beruházásról. "Orbán Viktor ezt az erőművet titokban nem tudja megépíteni, egyrészt azért, mert marhára látszik", másrészt az államháztartási adatokon is nyoma lenne - mondta Szanyi Tibor. Utalt arra is, hogy az embargó miatt az orosz bankok nem tudnak európai piacon hitelhez jutni, így kevés az esély arra, hogy a szűkös devizatartalékokból végül hiteleznek Magyarországnak.

Az MSZP-s politikus közölte: felkéri "a magyar nép összes értelmes polgárát, hogy álljon ki a paksi rémálom ellen".

Kérdésre kitért arra is: a november 1-jén felálló Európai Bizottság biztonságpolitikai fórumain biztosan elő fogják venni Magyarországot a beruházás miatt, és ki fogják kérdezni a magyar külügyminisztert, "hogyha ért hozzá ez a kakadu". Hozzátette: az új európai intézményrendszer nem hagyja szó nélkül az ügyet.

Szerző

Tóbiás: az Orbán-csomag egymillió ember helyzetét nehezítheti meg

Publikálás dátuma
2014.09.26. 16:38
Fotó: Népszava, Vajda József
Egymillió embert taszíthat a létminimum környékére "az elmúlt napokban bejelentett Orbán-csomag" - jelentette ki az MSZP elnöke pénteken miskolci sajtótájékoztatóján.

Tóbiás József azt mondta: ma Magyarországon négymillió ember él létminimum alatt, az elmúlt négy év gazdaság- és társadalompolitikájának ez az eredménye, és az "Orbán-csomag", amellyel a következő években 1700 milliárd forintot kívánnak kivonni a költségvetésből, újabb, mintegy egymillió embert sodorhat a létminimum környékére vagy alá.

Hozzátette: egyértelmű válasz az elmúlt napokban nem hangzott el sem a miniszterelnöktől, sem a nemzetgazdasági minisztertől arról, hogy október 12-től milyen évek várnak az országra, melyek lesznek azok a területek, ahonnan pénzt vonnak el.

 A politikus felszólította a miniszterelnököt és miniszterét, valljanak színt, hogy mely területeket vonják megszorítások alá. "A védelem, a biztonság megilleti mind az oktatás, mind az egészségügy, mind pedig a szociális ellátás területét" - mondta Tóbiás József.

Kijelentette, "egy forintot sem lehet már elvenni ezekből a szektorokból". Szerinte nem lehet a közigazgatásokból sem forrásokat elvonni, "lehetetlenné tenni" települési, kormányzati intézményeket, egyik terület sem lehet vesztese ennek.

Nem lehet fenntartható módon folytatni azt a gazdaságpolitikát, amelyet a kormány az elmúlt négy évben képviselt - értékelt.

Hozzátette, a szóban forgó 1700 milliárd forint meghatározza a jövőjét Miskolcnak, Borsod-Abaúj-Zemplén megyének, Magyarországnak egyaránt.

Tóbiás József azt mondta, egy erős Miskolcban és megyében hisznek, de akkor lesz erős Miskolc és a megye, ha "ez a négymillió létminimum alatt élő ember is esélyt kap arra, hogy boldoguljon. "Ők ma ennek az erős Magyarországnak, a jelenlegi kormány politikájának következtében a leggyengébb láncszemek".

A szocialisták védelmet, képviseletet, és biztonságot kívánnak adni az önkormányzatokban - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón Káli Sándor, az MSZP megyei önkormányzati listájának vezetője arról szólt, hogy megválasztása esetén azon különbségek csökkentésére fókuszál majd, amelyek jelenleg a megye települései között sajnálatosan adottak.

 

Szerző
Frissítve: 2014.09.26. 16:57