Ősi afrikai halak fosszíliái termékenyítik meg az amazonasi esőerdőket

Publikálás dátuma
2014.09.26. 19:24
Fotó: NASA
Évente több százmillió tonna tápanyagokban gazdag, ősi afrikai halak fosszíliáit tartalmazó port szállít a szél a Szaharából Dél-Amerikába, ennek köszönhetően virágzanak az Amazonas-medence esőerdei - derítették ki brit tudósok, akik tanulmányukat a Chemical Geology című folyóiratban tették közzé.

 Régóta ismert a szaharai pornak a dél-amerikai esőerdőkre gyakorolt jótékony hatása, ám ennek okait csak a legújabb vizsgálatok során fejtették meg a Londoni Egyetem tudósai - olvasható a BBC hírei között.

A magyarázat a fotoszintézishez nélkülözhetetlen alapanyagban, a foszfortartalmú ásványban, az apatitban rejlik, amelyet igen nagy mennyiségben tartalmaz a szaharai eredetű por. Nem volt viszont világos, hogy vajon az apatit kőzetek mállásából származik-e vagy szerves eredetű - olvasható a tanulmányban.

Ezért a pormintákat a brit nemzeti szinkrotronon (részecskegyorsító), a Diamond Light Source segítségével vizsgálták meg: a 2007-ben üzembe helyezett berendezés segítségével a röntgen-, az infravörös- és az ultraibolya-tartományban lehet végezni elemzéseket, megismerve a legkülönfélébb anyagok szerkezetét és tulajdonságait.

Az elemzések kiderítették, hogy az apatit ősi halak fosszílizálódott maradványaiból származik.

"Ez az első alkalom, amikor halak szálkáiból és pikkelyeiből származó foszfort sikerült kimutatni a porból. Ez a fajta foszfor jobban oldódik, ezért a növények könnyebben tudják hasznosítani" - hangsúlyozta Karen Hudson-Edwards, a Londoni Egyetem professzora.

Ismertetése szerint a halak a valamikori afrikai beltengerben, a Csád-megatóban éltek, amely évezredekkel ezelőtt a kontinens északi és középső részét borította, mélysége Kr.e. 8000-5000 között akár az 50 métert is elérte. Afrika északi felének legnagyobb állóvize számtalanszor változtatta alakját, mára azonban töredékére zsugorodott. Az a terület, ahonnan eltűnt a víz, sivataggá vált. Legmélyebb pontja az úgynevezett Bodelé-mélyedés, amely a Föld legszelesebb területének tartanak, innen kerül át az apatitban gazdag por Dél-Amerikába.

A brit kutatók expedíciót terveznek Csádba, hogy kiderítsék, mennyi időre elegendőek a Bodelé-mélyedés foszforkészletei.

"A szerves eredetű apatit előbb-utóbb elfogy, aminek súlyos következményei lesznek az amazonasi esőerdők számára, hiszen a kőzet-erózióból származó és sokkal nehezebben hasznosítható foszforral kell majd beérniük" - fogalmazott Karen Hudson-Edwards.

Szerző

Tovább sztrájkolnak a lengyel bányászok a föld alatt

A sziléziai Sosnowiecben immár három napja tartó, föld alatti bányászsztrájknak nem vetett véget Piotr Litwa sziléziai vajda pénteki látogatása sem; a lengyel kormány a utóbbi időben erősödő bányászmegmozdulásokkal kapcsolatban a szénimportra irányuló törvénymódosításokat helyezi kilátásba.

A Katowice Szén Holding Rt. (KHW SA) tulajdonában levő, a Sosnowiec környékén utolsónak megmaradt Kazimierz-Juliusz bányát  a magas eladósodottság, valamint a szénkészletek kimerülése miatt zárják be szeptember végén. A bezárás elleni tiltakozásul szervezett sztrájkban 157 bányász vesz részt, követelve a további foglalkoztatás írásos szavatolását, az eddigi munkavállalói jogok megőrzését.

A kialakult helyzetről Ewa Kopacz kinevezett miniszterelnök csütörtökön tárgyalt a sziléziai vajdával. Kopacz olyan, a szénimportra és a bányászok szociális helyzetére irányuló  törvénymódosításokat ígért előzetesen, amelyek javítanának a hazai szénbányászat helyzetén.

Ugyanakkor véget ért csütörtökön több mint kétszáz lengyel bányász tiltakozó akciója az észak-lengyelországi Braniewo-Mamonovo határátkelőnél, amely során akadályozták a vasúti szénszállítást Oroszország felől.

A Szolidaritás szakszervezettel együttműködve a bányászok október 1-jére, a Kopacz-kormány parlamenti bizalmi szavazásának napjára terveznek a varsói parlament környékén egy újabb tiltakozó akciót.

A lengyel ellenzék hangsúlyosan követeli az orosz szénimport korlátozását, mert a dömpingáron történő szállításban látják a lengyel szénkitermelés válságának egyik fő okát. A lengyel kormány  az év elején már tervezte, hogy korlátozza az orosz szénbehozatalt, de döntés eddig nem született.     

Lengyelország tavaly 76,5 millió tonna szenet bányászott, ebből 10,6 millió tonnát exportált, miközben szinte ugyanennyit, 10,8 millió tonnát importált, elsősorban Oroszországból és Csehországból. Az ország áramtermelésének mintegy 90 százalékát szénerőművek adják.     Andrzej Szczesniak neves lengyel energetikai szakértő az MTI-nek kifejtette, hogy nemcsak az orosz import miatt szünetelő lengyel széneladás járul hozzá a hazai bányászat jelenlegi válságához. Az el nem adott készletek 2012 óta 8 millió tonna körüli szinten vannak. A fő problémát a szakértő szerint a szénértékesítés belfödli csökkentése okozza. "Az utóbbi fél év alatt mintegy 10 százalékkal csökkent az eladás" - mondta Szczesniak, hozzátéve, hogy ez a kitermelés szintjére is kihat.

Az eladás csökkentését Szczesniak a lengyel kormány által folytatott energetikai politikával magyarázza, amely az uniós klímapolitikán belül nem szegül szembe kellőképp a szén kártékony hatását szerinte "túlhangsúlyozó" felfogással.

A lengyel gazdasági minisztérium adatai szerint 2006 óta 19 százalékkal csökkent a lengyelországi szénértékesítés, ugyanakkor 74 százalékkal nőtt a kitermelés tonnánkénti költsége, amely jelenleg 302 zloty (22,5 ezer forint).

Szerző

Nemzetközi pedofil hálózat tagja volt a megbukott érsek?

Publikálás dátuma
2014.09.26. 18:51
Fotó: Corriere.it
Súlyosbította a Józef Wesolowski volt nunciusssal szembeni vádakat az, hogy a Vatikánban kedden letartóztatott volt pap számítógépein pedopornográf fotók és videók tömegét találták a Corriere della Sera értesülése szerint.

A tizenévesekkel készült felvételekből több mint százezret találtak a Wesolowski által 2008-2013 között a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban vezetett nunciatúra asztali számítógépénTovábbi fotókat és videókat rejtett a volt nuncius hordozható számítógépe is, amelyet gyakori utazásai során magával vitt.

A Corriere della Sera úgy tudja, az ügyben nyomozó vatikáni és Santo Domingó-i hatóságok szerint fennáll a gyanúja annak, hogy Józef Wesolowski nemzetközi pedofil szervezet tagja.     Elektronikus levelezése segítségével igyekeznek rekonstruálni azt a hálózatot, amellyel a volt pap kapcsolatban állt. A feltételezések szerint a hálózathoz tartozik Francisco Javier Occi Reyes diakónus, a volt nuncius egykori munkatársa, akit szintén pedofília vádjával a karib-tengeri ország rendőrsége tavaly nyáron tartóztatott le. A Vatikánból érkező hírek szerint Józef Wesolowski letartóztatásakor azt mondta, mindent meg tud magyarázni. A vatikáni ügyészek a következő napokban hallgatják ki őt.

Olasz sajtóértesülések szerint nem hajlandó távozni Rogelio Ricardo Livieres Plano, a paraguayi Ciudad del Este püspöke, akit a Szentszék csütörtökön mozdított el tisztségéből. Levelet írt a Vatikánba "alaptalannak és jogtalannak" nevezte eltávolítását hangsúlyozva, hogy a rá féltékeny püspöktársai bosszújáról van szó. A püspök hozzátette: miközben Ferenc pápa a párbeszéd egyházát hirdeti, neki nem volt lehetősége a pápával beszélni. "Ferenc pápának az Úr előtt kell majd elszámolnia ezzel..." - írta a püspök, akivel szemben az a vád merült fel, hogy elhallgatta az egyházmegyéjében történt szexuális visszaéléseket.

A La Repubblica a papok által elkövetett szexuális visszaélések eseteit kivizsgáló Hittani Kongregáció 2000-2012 közötti adatait közölte. Ezek szerint a 2000-2009 időszakban évi 300 bejelentés érkezett, 2010-2012 között évi 600. Az áldozatok 10 százaléka kisgyerek, hatvan százaléka fiatalkorú, a többiek felnőttek voltak.  Pedofília miatt 2011-2012 között 400 papot  tiltottak el örökre hivatása gyakorlásától.

Szerző