Előfizetés

Földomlás Pilisvörösváron - A buszközlekedés is módosul

Publikálás dátuma
2014.09.27. 13:49
Volánbusz állomás a Népligetnél/Népszava
A Volánbusz járatainak közlekedésében is forgalmi változások léptek életbe a Pilisvörösváron történt földcsuszamlás miatt.  

A társaság közleménye szerint a Budapest-Dorog-Esztergom autóbuszvonal járatai nem érintik Pilisvörösvárt, Solymáron és Pilisszentivánon át közlekednek. Pilisvörösvár csak Budapest felől közelíthető meg a Budapest-Pilisvörösvár és a Budapest-Pilisszántó vonalak járataival. Esztergom felől csak átszállással lehet Pilisvörösvárra eljutni a Pilisszentiván autóbusz fordulótól Solymáron át - óránként - a vasútállomásig közlekedő mentesítő autóbuszokkal.

A Volánbusz jelezte azt is: a 10-es út várhatóan három napig le lesz zárva, ezalatt hosszabb menetidővel kell számolni.

A Pest megyei katasztrófavédelem szombat hajnali tájékoztatása szerint Pilisvörösváron, a Budapest-Esztergom szakaszon épülő vasúti csomópontnál mintegy 10 méter hosszúságban omlott a zsaluzat és a támfal, ezért leszakadt több köbméter föld. A baleset miatt nem járnak a vonatok Pilisvörösvár és Piliscsaba között.

Jancsó születésnapjára – Retrospektív sorozat az Urániában

Publikálás dátuma
2014.09.27. 12:36
Jancsó Miklós Fotó: Népszava
Mesterek szemével címmel retrospektív sorozat látható az Uránia Nemzeti filmszínházban, ahol egészen október 19-ig négy egymást követő hétvégén a magyar filmművészet közelmúltban elhunyt, kiemelkedő alkotóinak munkáiból látható válogatás. A vetítéssorozat keretében Jancsó Miklós, Maár Gyula, Xantus János, Szécsényi Ferenc és Kézdi-Kovács Zsolt filmjeit láthatják a nézők.

Az eseménysorozat pénteken kezdődött Maár Gyula 1975-ös filmjével, előtte a rendező festményeiből nyílt kiállítás az Urániában. Az első hétvégén, ma és holnap Jancsó Miklós filmjei és egy beszélgetés emlékeztet a magyar filmet megújító Mesterre.

Jancsó Miklós Fotó: Népszava

Jancsó Miklós Fotó: Népszava

A szombati programon szerepel az Isten hátrafelé megy (1990), majd este fél 7-kor az Uránia Kávézóban születésnapi beszélgetés következik a93 évvel ezelőtt  e napon született rendező művészetéről. Csákány Zsuzsa, Balázsovits Lajos, Marx József, Kende János, Galkó Balázs, Márton István és Flórián Endre vesz részt a szellemidézésben. 

Ezután este 8 órakor egy ritka alkalomra kerül sor: Jancsó Miklós 1971-ben Olaszországban forgatott, itthon legfeljebb csak zárt körben megismerhetett filmje, A pacifista kerül az Uránia vásznára. Vasárnap a Szerelmem, Elektra, Pintér Georg Tanulmány, a Kelj fel komám, ne aludjál, a francia-izraeli-magyar  koprodukcióban készült Hajnal, végül a háromrészes Jelenlét című dokumentumfilm idézi meg a XX. század legnagyobb magyar filmrendezőjének művészetét. 

Arany Polip a Fehér Istennek

Publikálás dátuma
2014.09.27. 11:31
Mundruczó Kornél Cannes-ban Psotta Zsófiával és a főszereplő Hagen kutyával
Mundruczó Kornél legújabb filmje, a Fehér Isten, a nagysikerű cannes-i világpremiert követően továbbra is népszerű mind a közönség, mind a nemzetközi filmfesztiválok körében.

A film a múlt héten a hazai mozikban elérte a 40 ezres nézőszámot, ezzel az elmúlt évek egyik legsikeresebb magyar szerzői filmje lett. Ezzel egyidőben Strasbourgban a Fehér Isten elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Polip-díjat az Európai Fantasztikus Filmek Fesztiválján, valamint – útban az Oscar-kampány felé – felkerült az Európai Filmakadémia válogatáslistájára, amelyről a következő hetekben az akadémia tagsága kiválasztja az Európai Filmdíjak jelöltjeit.

Mundruczó Kornél filmjét a májusi premier óta számos fesztiválon sikeresen vetítették világszerte, többek között Aucklandben, Melbourne-ben, Szarajevóban, Jerevánban, valamint a svájci Neuchatel, a finn Espoo filmfesztiváljain. A fesztiválkörút folytatódik Ausztriában, Németországban, Belgiumban, Izraelben, Dél-Koreában és Görögországban. Hamarosan az első nemzetközi mozipremierekre is sor kerül: a német, francia, brit és román mozikban már ősszel látható lesz a Fehér Isten.

Mundruczó Kornél hatodik nagyjátékfilmje magyar-német-svéd koprodukcióban készült, vezető producere a rendező állandó munkatársa, Petrányi Viktória. A filmet sok izgalmas fiatal alkotó jegyzi: operatőre Rév Marcell, vágója Jancsó Dávid, zeneszerzője a magyar származású Izraelben élő Asher Goldschmidt, látványtervezője Ágh Márton. A főszerepben Psotta Zsófia 12 éves amatőrszínész, a további szerepekben Zsótér Sándor, Monori Lili, Thuróczy Szabolcs és Gálffi László láthatóak. És több mint 200 kutya.