Mégsem lesz fajvédő konferencia Budapesten

Szerződést bontott egy szélsőséges fajvédő szervezet Budapestre tervezett konferenciájának rendezőivel az az intézmény, amely eredetileg otthont adott volna jövő szombaton az eseménynek.

A budapesti Larus Rendezvényközpont üzemeltetője közölte, hogy egy szélsőséges nézeteket valló szervezet jövő szombaton akart gyűlést tartani náluk. "A szerződéstől a fenti körülményről történő tudomásszerzést követően haladéktalanul elálltunk" - olvasható a rendezvényközpont vezetőségének közleményében. Indoklásukban úgy fogalmaztak: az október 4-re szervezett rendezvény szellemisége nem felel meg a demokratikus, polgári elveknek. Azt is tudatták egyúttal, hogy jövő szombaton zárva tartanak.

A miniszterelnök utasítást adott a fajvédő konferencia betiltására
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden, rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját.Ezt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte vasárnap délután az MTI-vel.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőn tudatta: a kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy egy amerikai szélsőséges fajvédő szervezet orosz radikálisokkal együtt Magyarországon tartson konferenciát. A magyar kormány élesen elhatárolódik minden idegengyűlölő, kirekesztő és a kisebbségeket vallása, származása miatt sértő szerveződésektől, így a Budapestre tervezett radikális konferenciától is. 

Emlékeztettek: az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3. és 5. között szervezne konferenciát. A tervek szerint azon felszólal Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő is.

A tervezett rendezvény ellen korábban tiltakozott az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció is, az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja pedig szerdán követelte, hogy tiltsák be a konferenciát.

Szerző

MSZP: Budapest nem kér többet a Fideszből!

Kunhalmi Ágnes szerint a Fidesznek van mitől tartania, mivel a budapesti választók tavasszal kinyilvánították: ez a város nem kér többet a Fideszből. Az MSZP budapesti elnöke vasárnap, a párt fővárosi sajtótájékoztatóján a választóknak azt üzente: ne várják meg, hogy ne legyen választásuk, mert október 12. évekig a választók utolsó esélye, hogy kinyilvánítsák akaratukat.

Mint fogalmazott: Budapest természetes ellenlábasa a mostani kormányzatnak és a Fidesznek; tavasszal több váltani akaró szavazat született, és amikor a Fidesz látta, hogy a fővárosiak ennek az "esztelen és sehova nem vezető" várospolitikának megálljt parancsoltak, "csalárd módon megszerzett kétharmadával visszaélt, és egy újabb törvényt akasztott a fővárosiak nyakába, hogy megállítsa fővárosiak akaratát".

Az MSZP szerint azt látni, hogy az elmúlt négy évben a Fidesz gyengítette a főváros gazdaságát, és mindent megtesz azért, hogy politikai akaratnyilvánítását is megakadályozza - mondta Kunhalmi Ágnes, kiemelve: visszautasítják azokat a fenyegetéseket is, amelyek szerint ha nem a kormánypártok nyernek, elvonják a településtől a fejlesztési támogatásokat. Gajda Péter, Tóth József és Botka László baloldali városvezető, irányításuk alatt kimondottan nagy fejlesztések történtek, annak ellenére, hogy a Fidesznek van kétharmada - sorolta a példákat Kunhalmi Ágnes.

Molnár Gyula, az ellenzéki párt XI. kerületi polgármesterjelöltje arról beszélt: azt szeretné, ha a kampány utolsó két hetében valódi politikai vitákban valódi teljesítmények döntenének, és nem rendőrségi, ügyészségi eszközökkel próbálnák meg befolyásolni a választási eredményt, ahogy az - mint megjegyezte - az ő esetében történt 2010 szeptemberében. Az újbudai polgármesterjelölt kitért arra is, hogy az elmúlt években nem tapasztalt ilyen, "erősen közpénzből és pártpénzből" folytatott kampányt. Mint mondta, a XI. kerületben - az önkormányzat által kiadott, vagyis közpénzből finanszírozott - három kiadvánnyal és három levéllel "találták meg" a választópolgárokat az elmúlt hónapban, azokban arról próbálják meggyőzni az embereket, hogy az elmúlt négy évben nyújtott teljesítmény híján miért alkalmas folytatásra a jelenlegi polgármester.

Trippon Norbert, az MSZP IV. kerületi polgármesterjelöltje is megjegyezte: ahogy Újbudán, úgy Újpesten is sorozatosan érkeznek a "szép, színes sztahanovista teljesítménybeszámolók". Szólt arról is, hogy jelöltjeik több kerületben is sorra kapnak "különféle politikai fenyegetésként is értelmezhető informális üzeneteket a másik oldaltól". Mint hangsúlyozta: semmilyen burkolt nyomásgyakorlásnak nem engednek, egyetlen kerületben sem fogják felpuhítani a baloldal kampányát.

Szerző

Ezerötszáz órával Orbán tusványosi beszéde után

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő közreadta "EP-képviselői nyíltlevél-sorozat Magyarország polgáraihoz" c. üzenetének 8. epizódját.

"Nyílt és ijesztő őszinteséggel beszélt ezerötszáz órával ezelőtt Orbán Viktor arról, hogy milyen putyinokratikus államberendezkedést akar megvalósítani Magyarországon. Az elmúlt héten, a rezsim vezető tagjai szégyenérzet nélkül felvállalták azt is, hogy nem a hatályos fejlesztési tervek és a regionális szükségletek, hanem egyszerű politikai hitvallás, gyarló fideszes elkötelezettség alapján fogják felhasználni az Európai Unió által biztosított forrásokat.

Kövér László házelnök még burkoltan fogalmazott, amikor az önkormányzati választás tétjéről azt mondta: az a városvezetés lehet majd sikeres, amely együtt tud működni a kormányzattal, az együttműködés lehetőségét pedig megkönnyíti, ha kormány és önkormányzat "azonos értékalapról képzelik el a jövőt". Tállai András nemzetgazdasági államtitkár ennél már jóval világosabban beszélt, amikor kijelentette: "az, hogy egy adott megye hogyan fog részesülni a 2014-2020-as európai uniós támogatásokból, nagyban függ attól, milyen politikai összetételű lesz, kik fogják vezetni a megyét." A Fidesz-kormány ezzel immár nem egyszerűen csak hazudik az uniós források felhasználhatóságáról, hanem nyíltan felvállalt korrupcióval zsarolja a magyar választókat! Az orbáni rezsim már eddig is számos, európai demokráciákban átléphetetlennek gondolt határpontot szakított át, most azonban a nyílt gazemberség szintjére süllyedt.

Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 174. és 175. cikkelye egyértelműen irányt mutat a regionális felzárkóztatás és a hozzá kapcsolódó támogatások alapelveit illetően. Az Európai Parlament és a Tanács rendeletei egyértelműen szabályozzák a regionális, szociális és kohéziós alapok felhasználásának általános rendelkezéseit. Nem beszélve arról, hogy a magyar kormány által a napokban megkötött és nyilvánosságra hozott, a 2014-2020-as fejlesztési időszakra vonatkozó partnerségi megállapodás egyértelműen tartalmazza, hogy a következő időszak forrásait mire és miként lehet felhasználni. A rezsim öltönyös tolvajai azt is elfelejtik, hogy saját kormányuk 1298/2014. számú határozata tételesen rendezi, hogy a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó terület- és településfejlesztési forrásokból melyik megye és melyik nagyváros egészen pontosan hány forintra számíthat. Nem a Fidesz adja a forrásokat, hanem Brüsszel.

Az Európai Unió által nyújtott támogatások nem a fideszes rezsim kiszolgálóinak zsebpénze. Az a magyar, a német, a brit, vagy épp a francia adófizetők pénze. A mi közpénzünk. Amelyet nem a fideszes urambátyám logika alapján lehet és kell elosztani. A rezsim nyílt beismerése és nyílt zsarolása miatt kénytelen leszek érdemi jogi lépéseket tenni. Ennek részleteiről hamarosan beszámolok. Ha a Fidesz-kormány nem a szükségletek, nem a magyar választók és városok érdekében akarja felhasználni az uniós közpénzt, hanem saját pártkiszolgálóinak gyarapodására, akkor megsérti az európai közösség érdekeit és törvényeit. Ezért pedig felelnie kell! És felelni is fog!

Addig, továbbra is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő"

Szerző