Decemberben folytatódik a Cozma-per

A Cozma-gyilkosság ügyében decemberben folytatódik a nem vagyoni kártérítés megítéléséért indított per a Fővárosi Törvényszéken; a pert a 2009-ben Veszprémben meggyilkolt sportoló szülei indították a büntetőügyben jogerősen elítélt Raffael Sándor és négy társa ellen.

 A hétfői tárgyalást a bíróság december 10-ére halasztotta azért, hogy Marian Cozma Romániában élő szülei addig meg tudjanak jelenni Budapesten a nem vagyoni kár megállapításához szükséges szakértői vizsgálaton.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án szurkálták halálra egy veszprémi lokál előtt. A sportoló családja ezután indított vagyoni és nem vagyoni kártérítési pert az öt férfi ellen, akiknek köze lehetett a gyilkossághoz; mindkét per százmillió forintos nagyságrendű.

Helmeczy László ügyvéd, a Cozma-család jogi képviselője korábban azt mondta, felbecsülhetetlen vagyoni és nem vagyoni kárt okozott a gyilkosság a családnak, Marian Cozma szülei és testvérei ugyanis életük támaszát vesztették el.

A hétfőn tárgyalt és elhalasztott ügy nem azonos a másik, hasonló kártérítési üggyel; a mostaniban nem vagyoni kár megállapítását kéri a család jogi képviselője a bíróság előtt, míg a másikban vagyoni kárigényt tettek. A kettő közötti különbség lényege, hogy a vagyoni kár esetében többé-kevésbé számszerűen megállapítható a kárérték például az elhunyt sportoló jövedelme alapján, míg a nem vagyoni kár megállapítása nehezebb feladat, hiszen ahhoz például a családtagok megromlott egészségi állapotát kell figyelembe venni.

Ez utóbbi miatt lenne szükség szakértői vizsgálatra Magyarországon, ám a Romániában élő szülők - éppen egészségi állapotuk miatt - eddig nem tudtak megjelenni ezeken a vizsgálatokon. A bíróság ezért hétfőn harmadjára, és egyben utoljára biztosított erre határidőt a felperesi ügyvéd kérésére.

A bíróság hétfői végzése értelmében tehát a december 10-ei, következő tárgyalási napig van a felpereseknek lehetősége arra, hogy - a budapesti szakértői intézet által meghatározott időpontban - megjelenjenek a vizsgálaton. A bíróság az ott készült szakvélemények figyelembe vételével hozhat majd döntést a nem vagyoni kár összegéről.

A felperesek jogi képviselője által igényelt vagyoni és nem vagyoni kártérítés összege a két ügyben külön-külön 200 millió forint körüli, ugyanakkor kérdés, hogy az elítéltek vagyonából ennek legalább egy része fedezhető-e.

A bíró a hétfői tárgyaláson jelezte, ha az I. és II. rendű felperesek, tehát a szülők a következő időpontban sem jelennek meg a szakértői vizsgálaton, akkor a bíróság az egészségi állapotra való hivatkozást a nem vagyoni kártérítés vonatkozásában nem tekintheti bizonyítottnak.

A Kúria 2012 októberében a büntetőügy felülvizsgálati eljárásában a jogerős ítéletet az első és a másodrendű vádlottnál helybenhagyva Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 évre ítélte, Sztojka Iván esetében 8 évről 13-ra súlyosbította.

Szerző

Autós üldözés és lövöldözés Budapesten

Publikálás dátuma
2014.09.29. 12:40
FOTÓ: MTI/MIHÁDÁK ZOLTÁN
Rablás, autós üldözés és lövöldözés történt hétfő reggel a főváros XVII. kerületében, senki nem sérült meg - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

A tájékoztatás szerint fél hét körül ismeretlenek megtámadtak két férfit Budapesten, az Újlak utcában. A csuklyát viselő támadók gázspray-vel lefújták és megkötözték a sértetteket, elvették a náluk lévő készpénzt, majd egy fehér kisbusszal elmenekültek a helyszínről.

Miután a sértettek kiszabadultak, beszálltak az autójukba és a támadók járműve után hajtottak. Amikor a menekülő támadók ezt észrevették, több lövést adtak le az őket követő gépkocsi irányába, amely a Pesti úton egy fának ütközött.

A lövöldözés, illetve a baleset következtében senki nem sérült meg - írta a rendőrség.

A BRFK rablás bűntettének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen - közölték a police.hu-n.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán hétfő délelőtt azt közölte, hogy a Pesti úton elrendelt hatósági zár miatt több buszjárat terelőúton közlekedik. Eszerint a 97E, a 161-es, a 162-es, a 162A, a 169E, a 198-as, a 202E autóbusz nem érinti a Rákoskeresztúr-városközpont és a Szent kereszt tér megállót, a 46-os autóbusz pedig a Szent kereszt tér, a Rákoskeresztúr-városközpont és a Városközpont-Posta megállót hagyja ki.

Szerző
Témák
bűnügy tűzharc

Hatósági zár a Pesti úton

A fővárosi Pesti úton elrendelt hatósági zár miatt elterelik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több buszjáratát - közölte a társaság hétfő délelőtt a Facebook-oldalán.

Eszerint a 97E, a 161-es, a 162-es, a 162A, a 169E, a 198-as, a 202E autóbusz nem érinti a Rákoskeresztúr-városközpont és a Szent kereszt tér megállót, a 46-os autóbusz pedig a Szent kereszt tér, a Rákoskeresztúr-városközpont és a Városközpont-Posta megállót hagyja ki.

A Budapesti Rendőr-kapitányság az MTI megkeresésére a lezárás okáról későbbre ígért tájékoztatást.

Az MTI információja szerint bűncselekmény miatt zárta le a rendőrség a területet.

Szerző