Mi lesz Tutanhamon múmiájának sorsa?

Publikálás dátuma
2014.09.29. 15:03
Fotó: Wikipedia.org
Neves egyiptomi régészek azt követelik, hogy Tutanhamon fáraó Luxor városában kiállított, szétesőfélben lévő múmiáját vitrinéből helyezzék vissza abba az aranykoporsóba, amely több mint háromezer éven át szolgált természetes környezetéül - adta hírül hétfőn az as-Sark al-Auszat című pánarab hírportál.

Az egyiptológusok követeléseit megelőzően Mahmúd ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter szakértők nyomására szombaton megakadályozta, hogy Tutanhamon veszélyeztetett állapotban lévő földi maradványait felső-egyiptomi nyughelyéről a fővárosba szállítsák.

Musztafa Amín, az egyiptomi Régiségek Legfelsőbb Tanácsának főtitkára ugyanis a héten bejelentette, hogy a múmián a kairói Egyiptomi Múzeumban fognak vizsgálatokat és helyreállítási munkálatokat végrehajtani.

Damáti szombaton bejelentette, hogy Luxor tartomány kormányzójával közösen olyan alternatívák megteremtésén fáradozik, amelyek a fent említett intézkedések elvégzését az eredeti helyszínen teszik lehetővé.

Tutanhamon Kairóba szállításáról először tíz éve született döntés, amelyet nemcsak kutatók, hanem különböző civil szervezetek is hevesen támadtak. Szakértők szerint az áthelyezés különös veszélyt jelentene az egyiptomi régészet egyik legkiemelkedőbb kincsére, hiszen a múmia koponyája és lábszárai már így is leváltak törzsétől.

Az as-Sark al-Auszat hétfőn idézte Ahmed Száleh Abdallah múmiaszakértő aggodalmait is, aki felhívta a figyelmet azon káros hatásokra, amelyek a fáraó maradványait jelenlegi kiállítási helyén érik. Abdallah szerint egyebek mellett az is rongáló hatással van, hogy a tetemet tartalmazó üvegvitrin áramellátását minden éjjel lekapcsolják. A régész elmondta, hogy ha a jelenlegi körülmények fennmaradnak, Tutanhamon felbecsülhetetlen értékű múmiája harminc éven belül megsemmisül.

Abdallah felszólította az illetékes szerveket, tegyék lehetővé, hogy a múmia helyreállítását az eredeti, légmentesített sírkamrában végezzék el, s csak azután engedjék a látogatókat a fáraó közelébe. Ezen kívül azt is követelte a hatóságoktól, hozzák nyilvánosságra az 1925-ben, 1968-ban és 1972-ben elvégzett titkos vizsgálatok eredményeit, amelyeket azóta is homály övez.

A mintegy 3300 évvel ezelőtt elhunyt fáraó sírját Howard Carter brit régész fedezte fel 1922-ben a Luxorhoz közel található Királyok völgyében. Míg a múmia a mai napig az eredeti helyszínen van kiállítva, a hozzátartozó világhírű arany halotti maszk a kairói Egyiptomi Múzeumban látható.

Szerző

A román válogatott új himnuszát is lejátsszák Bukarestben

A román labdarúgó-válogatott és a szurkolók új himnuszát is lejátsszák a magyarok elleni október 11-i bukaresti Európa-bajnoki selejtező előtt.

 Az egységre és győzelemre buzdító dalt hétfőn mutatták be Bukarestben, a román szövetség (FRF) sajtótájékoztatója keretében. A román rockzene élvonalába tartozó Iris együttes szerzeménye ezentúl a román válogatott valamennyi hazai mérkőzése előtt felcsendül a stadionban.

Razvan Burleanu, az FRF elnöke újságírói kérdésre elmondta, minden bizonnyal telt ház előtt játsszák a bukaresti román-magyar találkozót. A román szövetség pénteken kezdte árusítani a jegyeket, és a hét végén már meghaladta a 30 ezret az igénylések száma. Az 55 600 férőhelyes Nemzeti Aréna lelátóin a legolcsóbb jegy 20 lejbe (1400 forint), a legdrágább 300 lejbe (21 ezer forint) kerül, a VIP-szektorból pedig 600-800 lejért (42 ezer-56 ezer forint) lehet megnézni a mérkőzést.

Burleanu ezúttal is felhívta a figyelmet arra, hogy a román szurkolók esetleges idegengyűlölő megnyilvánulásai azt vonnák maguk után, hogy a román válogatottnak zárt kapuk mögött kellene lejátszania a következő hazai mérkőzését.

Az FRF vezetője kijelentette, továbbra is számít Victor Piturca román szövetségi kapitányra az Eb-selejtezők során.

"Victor Piturca azt mondta, nem megy el a válogatottól. Nem kellene a híresztelések csapdájába esnünk. Meg kell őrizni a válogatott körüli egységet, a nyugodt légkört, hogy a legjobb körülmények között készülhessünk a következő mérkőzésre" - jelentette ki Burleanu.

A romániai sportsajtót továbbra is foglalkoztatja, hogy Piturca marad-e az Eb-selejtezők végéig a szövetségi kapitány. A szakember korábban a szaúdi al-Ittihad Dzsidda együttesétől kapott kecsegtető ajánlatot, de nem távozhatott, mert a román szövetség nem mondott le az idő előtti szerződésbontás esetén kifizetendő 1,4 millió eurós kártérítésről.

Szerző

Tarlós: nagy lépés a budai villamosvonalak összekötése

Publikálás dátuma
2014.09.29. 14:41
A háttérben Láng Zsolt, a II. kerület Fidesz-KDNP-s polgármestere. MTI Fotó: Kovács Attila
Megkezdődtek hétfőn a budai fonódó villamos kivitelezési munkálatai.

A beruházás indulásakor Tarlós István főpolgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján nagy lépésnek nevezte a budai villamosvonalak összekötését, jelezve: az észak és dél-budai közösségi közlekedési lehetőségek jelenleg "szerények".

A főpolgármester kitért az 1-es és 3-as villamos beruházásra, hozzátéve: kidolgozott projektjük van arra, hogy az 1-es villamos kimenjen a Vörösvári útra egészen az esztergomi vasútvonalig. Elmondása szerint további kötött pályás fejlesztésekben gondolkodik, erre példaként a Bajcsy-Zsilinszky úti villamosközlekedés helyreállítását és egy Újpalotát érintőt kötött pályás összeköttetést említett.

Ismertette, hogy a projekt Széll Kálmán téri ága 12,5 milliárd forint, s itt kötik össze a 17-es villamost a 61-essel, a Bem rakparti szakasz pedig 5,2 milliárd forintból épül meg és a 17-es villamost a 19-es és 41-es vonalakba kapcsolja be. Ha az 1-es villamost átvezetik a Rákóczi-hídon, akkor a fonódó villamos összeköti annak két végállomását is - tette hozzá.

A főpolgármester a tervezés során legkritikusabb pontnak a Margit-híd alatti átvezetést nevezte, ugyanakkor jelezte: a két villamosvágány egy sáv szélességet igényel, a közúti sávok megmaradnak, a buszsáv pedig megszűnik.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere arról beszélt: a beruházás a kerületben élők érdekeit szolgálja. Méltatta, hogy a főváros és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az önkormányzat számos kérését figyelme vette, így a korábbi, a kerületet sok szempontból hátrányosan érintő tervek jelentősen átalakultak. Ezek közé sorolta a BKK által elkészített közterületi rendezési tervet, ami szavai szerint orvosolta a problémák túlnyomó részét. Hozzátette: biztonságos marad a gyalogos és kerékpáros közlekedés, megmaradnak az autós sávok és az ott élők parkolására is találtak megoldást.

A beruházás során akadálymentesítik a közlekedést, felújítanak több pályaszakaszt és közterületeket, a villamos pedig gumibetétes hangcsillapított pályán megy majd, csökkentve a zajterhelést - sorolta Láng Zsolt, aki arról is beszámolt: az érintett lakóknak pályázati forrást nyitottak hang- és hőszigetelt nyílászárókra.

A kerület polgármestere arra is kitért: Buda szívében több fontos beruházás is megvalósul, például a Széll Kálmán tér rekonstrukciója, a Széna téri Volán pályaudvar elköltöztetése és a Margit körúti volt ipari minisztérium helyén létesítendő park és mélygarázs.

Szerző