Előfizetés

Földomlás Pilisvörösváron - Ismét járható a 10-es főút

Újra járható személygépkocsival a 10-es út Pilisvörösváron keresztül, ahol szombat hajnalban megdőlt a támfal és leomlott a föld - közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. hétfő délután.

Solymár és Pilisszentiván felé a 3,5 tonnásnál nagyobb gépjárműveket a vasúti átjáró mindkét oldalán visszafordítja a rendőrség. A személygépkocsik és a menetrend szerinti autóbuszok viszont már ismét teljes hosszában használhatják a 10-es utat Pilisvörösváron át. Az épülő aluljáró térségében 30 kilométer/órás sebességkorlátozás van érvényben - olvasható a NIF közleményében.

Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője korábban azt közölte: a Budapest-Esztergom vasútvonal pilisvörösvári szakaszán egy épülő csomópont (alagút) mellett dőlt meg a támfal, és több köbméternyi föld omlott le, néhány méterre a főúttól. Emiatt az érintett útszakaszt lezárták, és egy ideig a vasúti közlekedés is szünetelt.

Vasárnap délutántól a 10-es út pilisvörösvári szakaszával párhuzamos ideiglenes úton lehetett közlekedni. Jelenleg a tervezés zajlik, és várhatóan október közepéig elkészülnek a helyreállítással.

Öt kamion ütközött az M1-en

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint teljes szélességben lezárták az M1-es autópálya főváros felé haladó oldalát Győrnél, ahol öt kamion ütközött össze.

A kisalföldi megyeszékhelytől délre történt balesetben két sofőr megsérült, egyiküket a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk járművéből - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

MTI Fotó: Krizsán Csaba

A baleset a főváros felé haladó oldalon, a 116-es kilométernél történt a baleset. Rendőri irányítás mellett egy sáv járható.

Decemberben folytatódik a Cozma-per

A Cozma-gyilkosság ügyében decemberben folytatódik a nem vagyoni kártérítés megítéléséért indított per a Fővárosi Törvényszéken; a pert a 2009-ben Veszprémben meggyilkolt sportoló szülei indították a büntetőügyben jogerősen elítélt Raffael Sándor és négy társa ellen.

 A hétfői tárgyalást a bíróság december 10-ére halasztotta azért, hogy Marian Cozma Romániában élő szülei addig meg tudjanak jelenni Budapesten a nem vagyoni kár megállapításához szükséges szakértői vizsgálaton.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án szurkálták halálra egy veszprémi lokál előtt. A sportoló családja ezután indított vagyoni és nem vagyoni kártérítési pert az öt férfi ellen, akiknek köze lehetett a gyilkossághoz; mindkét per százmillió forintos nagyságrendű.

Helmeczy László ügyvéd, a Cozma-család jogi képviselője korábban azt mondta, felbecsülhetetlen vagyoni és nem vagyoni kárt okozott a gyilkosság a családnak, Marian Cozma szülei és testvérei ugyanis életük támaszát vesztették el.

A hétfőn tárgyalt és elhalasztott ügy nem azonos a másik, hasonló kártérítési üggyel; a mostaniban nem vagyoni kár megállapítását kéri a család jogi képviselője a bíróság előtt, míg a másikban vagyoni kárigényt tettek. A kettő közötti különbség lényege, hogy a vagyoni kár esetében többé-kevésbé számszerűen megállapítható a kárérték például az elhunyt sportoló jövedelme alapján, míg a nem vagyoni kár megállapítása nehezebb feladat, hiszen ahhoz például a családtagok megromlott egészségi állapotát kell figyelembe venni.

Ez utóbbi miatt lenne szükség szakértői vizsgálatra Magyarországon, ám a Romániában élő szülők - éppen egészségi állapotuk miatt - eddig nem tudtak megjelenni ezeken a vizsgálatokon. A bíróság ezért hétfőn harmadjára, és egyben utoljára biztosított erre határidőt a felperesi ügyvéd kérésére.

A bíróság hétfői végzése értelmében tehát a december 10-ei, következő tárgyalási napig van a felpereseknek lehetősége arra, hogy - a budapesti szakértői intézet által meghatározott időpontban - megjelenjenek a vizsgálaton. A bíróság az ott készült szakvélemények figyelembe vételével hozhat majd döntést a nem vagyoni kár összegéről.

A felperesek jogi képviselője által igényelt vagyoni és nem vagyoni kártérítés összege a két ügyben külön-külön 200 millió forint körüli, ugyanakkor kérdés, hogy az elítéltek vagyonából ennek legalább egy része fedezhető-e.

A bíró a hétfői tárgyaláson jelezte, ha az I. és II. rendű felperesek, tehát a szülők a következő időpontban sem jelennek meg a szakértői vizsgálaton, akkor a bíróság az egészségi állapotra való hivatkozást a nem vagyoni kártérítés vonatkozásában nem tekintheti bizonyítottnak.

A Kúria 2012 októberében a büntetőügy felülvizsgálati eljárásában a jogerős ítéletet az első és a másodrendű vádlottnál helybenhagyva Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 évre ítélte, Sztojka Iván esetében 8 évről 13-ra súlyosbította.