Nyüvektől hemzsegő tojásokat foglalt le a Nébih

Több mint 380 ezer lejárt minőségmegőrzési idejű, légylárváktól hemzsegő tojást foglalt le és semmisíttetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatósága egy Bács-Kiskun megyei tojáscsomagoló üzemben - közölte a hivatal az MTI-vel kedden.

A fogyasztói panaszok megemelkedett száma miatt a Nébih fokozottan ellenőrizte az utóbbi hetekben a tojáscsomagoló üzemeket, így jutott el az érintett céghez is.

A lejárt minőségmegőrzési idejű tojásokat, amelyek nagy része sérült és szennyezett volt, az üzem alapanyagraktárában és egy építés alatt álló helyiségben tárolták. Az ellenőrzéskor a kereskedőktől visszaszállított, lejárt szavatosságú és sérült tojásokat is találtak az ellenőrök.

A bírság megállapítása folyamatban van - közölte a Nébih.

Szerző

Átszervezésért jár az egyetemi segély

Csak adósságcsökkentésre használhatják a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alaptól kapott, összesen 6,761 milliárd forintos támogatást azok az egyetemek és főiskolák, amelyek vállalják, hogy "szervezeti ésszerűsítést" hajtanak végre - jelentette be tegnap Balog Zoltán.

 Az emberi erőforrás miniszter elmondta, a kormány 2013 februárjában döntött az alap létrehozásáról, amelynek működése alatt stabilizálták helyzetüket a vidéki főiskolák, több felsőoktatási intézményben jelentős szervezeti változtatás történt, továbbá a meghirdetett szakok számának ésszerűsítésére is sor került. Arról nem beszélt részletesen, hogy a mostani támogatás hány képzés megszűnésével és mekkora elbocsátásokkal járhat. Érdekesség, hogy a Semmelweis Egyetemről nemrég leválasztott Testnevelési Egyetem is kapott segítséget.

Megsegített intézmények
Intézmény                                                              Támogatás (Ft)
Dunaújvárosi Főiskola                                           130 000 000
Eötvös József Főiskola                                           500 000 000
Kaposvári Egyetem                                                600 000 000
Károly Róbert Főiskola                                          250 000 000
Magyar Képzőművészeti Egyetem                           50 000 000
Miskolci Egyetem                                                    300 000 000
Nyíregyházi Főiskola                                           1 200 000 000
Nyugat-magyarországi Egyetem                         1 550 000 000
Pető András Főiskola                                            151 000 000
Pécsi Tudományegyetem                                   1 020 000 000
Testnevelési Egyetem                                           350 000 000
Szolnoki Főiskola                                                   560 000 000

Szerző

Nem tett vallomást Hiszékeny

Gyanúsítottként hallgatta ki vesztegetés és más bűncselekmények miatt Hiszékeny Dezsőt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF), ám a volt XIII. kerületi alpolgármester megtagadta a vallomástételt, és a gyanúsítás ellen is panasszal élt.

A KNyF közlése szerint egy vállalkozó megtudta, hogy a XIII. kerületben van egy üzlethelyiség, amely jelenleg használaton kívül van, és a bérleti jogát az önkormányzat eddig nyilvánosan nem hirdette meg. 2013. januárjában az akkori alpolgármester Hiszékeny - "akinek a működési körébe" tartozott a kerületi üzlethelyiségek és lakások kezelése - a gyanú szerint közvetítő útján jogtalanul ötmillió forintot kért azért, hogy egy, a bérlemény "hasznosítását tervező" személynek juttassa. A jogtalan vagyoni előny átadására végül nem került sor.

Néhány hete arról lehetett olvasni, hogy Hiszékeny első kihallgatására a nyomozók egy hangfelvétellel is készültek, amely a kenőpénz kérését bizonyíthatja. Ezzel azonban tegnap vélhetően mégsem szembesítették az országgyűlési képviselőt, akinek mentelmi jogát felfüggesztették. Az ügynek Hiszékenyen kívül további négy gyanúsítottja van, akit a nyomozás korábbi szakaszában szintén valamilyen korrupciós jellegű bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt már kihallgatott a KNyF. Hiszékenynek nincsenek illúziói, eleve maga kérte mentelmi jogának felfüggesztését, és azt mondta, nem követett el bűncselekményt, egy előre megtervezett forgatókönyv szerinti akcióról, politikai koncepciós eljárásról van szó, amelyben szerinte manipulatív eszközöket használnak.

Szerző