Baleset miatt lezárták a 8-as főutat Jánosházánál

Teljes szélességében lezárták a 8-as főutat Jánosháza térségében egy közlekedési baleset miatt kedd reggel - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Kazmar Enikő elmondta: elsődleges információik szerint egy tehergépkocsi, egy terepjáró és két személyautó ütközött össze a főút 113-as kilométerszelvényénél.

Hozzáfűzte: a baleset által érintett útszakaszon a helyszínelés és a műszaki mentés idején teljes útlezárás van érvényben.

A rendőrök mindkét irányból Karakó felé terelik el a forgalmat.

Szerző

Súlyosbítás a hummeresnek?

Súlyosbítás érdekében jelentett be fellebbezést az ügyész az elsőfokú ítélettel szemben annak az osztrák férfinak az ügyében, aki 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával halára gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt – tájékoztatta Juhászné Prágai Erika, a Szegedi Törvényszék szóvivője kedden az MTI-t.

 A Szegedi Törvényszék első fokon tizenöt év fegyházbüntetést szabott ki a korábban 15 alkalommal büntetett, 36 esztendős, autószerelő végzettségű Thomas Robert Bindbergerre.

A bíróság hivatalos személy ellen elkövetett emberölés, intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit, akit tíz évre eltiltott a közúti járművezetéstől és tíz évre kitiltott Magyarország területéről.

Az ítélet szerint a férfi Hummer terepjárójával három másik járművel konvojban a 43-as úton a nagylaki átkelő felől Makó irányába tartott. A vádlott megpróbált leszorítani az útról egy trafipaxos rendőrautót, amelyből a konvoj egyik tagját bemérték. A rendőr segítséget kért két motoros rendőrjárőrtől, akik igyekeztek megállítani a Hummert. A vádlott az egyik megkülönböztető jelzést használó motorost is megkísérelte leszorítani, neki is ütközött terepjárójával a rendőr járművének.

A rendőrjárőr célzott lövéseket adott le a terepjáró kerekeire. A járőr társa, Kenéz Imre Apátfalva belterületén – hogy megállásra bírja a férfit – motorkerékpárjával keresztbe állt a terepjáró előtt. A vádlott előbb megállt, majd egy hirtelen gázadással elindult, és elütötte a járőrt.

A rendőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítás közben elhunyt. A vádlottat az áldozat járőrtársa próbálta megfékezni, a férfi azonban késsel támadt rá, majd igyekezett megszerezni a sérült rendőr fegyverét is. A vádlottat végül – csaknem negyedóra alatt - egy civil közreműködésével sikerült legyűrni, a rendőr többször is használta fegyverét, ennek következtében a férfi súlyosan megsérült.

A vádlott és védője már korábban a felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében jelentett be fellebbezést.

Szerző

Holtponton a soroksári ügy

Alig maradt olyan eleme az egy évvel ezelőtti soroksári gyilkosságnak, amiről így vagy úgy, ne szerzett volna tudomást a közvélemény. Ma már tudható, hogy két támadó ölte meg a 36 éves K. Gy. Krisztinát, egy hajléktalan férfi pedig nem csak egy sötét autót látott a közelben a gyilkosság estéjén, de két sikítást is hallott. A nyomozás azonban újra holtpontra jutott.

Egy olyan speciális, bonyolult csomóval kötözték meg a Soroksáron tavaly szeptemberben meggyilkolt nőt, amelyet leginkább hajósok és horgászok használnak; a rendőrség sokáig jachttulajdonosok körében is vizsgálódott, mivel nem zárják ki, hogy a gyilkosok vízi úton érkeztek a Duna-parti helyszínre, majd ugyanúgy távoztak. Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerint a támadók így akár külföldiek is lehettek.

A nyomozást vezető Petőfi Attila a 2013. szeptember 25-én elkövetett gyilkosság évfordulóján árulta el, hogy a Szigetdűlő középső kerékpárútján, ahová a családanya munka után rendszeresen futni járt, két férfi DNS-ét rögzítették. Bár a bűnügyi nyilvántartásban egyikük sem szerepel, elég pontosan meg tudták rajzolni profiljukat, így azt, hogy egyikük domináns volt a támadásban, emiatt vérnyomokat is hagyott áldozatán.

Úgy tudni, az orra tört el, a rendőrség pedig korábban keresett is egy vérző orrú, sérült kezű férfit. (A Blikk nemrég arról írt, hogy a rendőrségi profil szerint mindkét támadó alacsony intelligenciájú.) Az eset után bő fél évig - az eset miatt felállított speciális nyomozócsoport megalakulásáig - tartotta magát a köztudatban, hogy K. Gy. Krisztina amúgy számtalanszor kihallgatott, és nyilvánosság előtt gyakran szereplő férjének is lehetett szerepe az ügyben.

A hazugságvizsgálat nem erősítette meg a rendőrséget, és tovább kerestek; annyi biztos, hogy ma sem tudják kizárni, hogy a nő ismerte támadóját, ám valószínű, hogy nem előre eltervezett támadás történt.  Az egyik legkorábban felmerült teória a rablógyilkosság volt, amelyet hajléktalanok követhettek el.

Mint kiderült azonban, a környéken élő hajléktalanok csak fültanúk lehettek: egyikük a Hír Tv-nek árulta el, hogy két torz sikítást hallott, "mint a horrorfilmekben", és egy sötét autót is látott, amelyre utaló információk korábban is felmerültek. A környéken élő hajléktalanok azonban annak ellenére, hogy vannak információik a gyilkosságról, nem mernek beszélni a rendőrségnek, mert azóta is félnek.

Nyomravezetői díjat először a férj ajánlott fel - amit Geiger Ferenc polgármester megtámogatott -, végül a rendőrség egy példátlan ötmillió forintos vérdíjat tűzött ki. Vagyis a nyomozás ismét holtponton áll. Úgy tudni, tíz ember már jelentkezett a felhívásra, ám ez elényésző ahhoz képest, hogy csaknem 500 embert kihallgattak ki tanúként a rendőrök.

Szerző