Emma Watson a Pinochet-pokolban

Publikálás dátuma
2014.09.30. 14:04
Fotó: Facebook
Elkezdődött a Colonia Dignidad című film forgatása. A chilei katonai puccsról szóló thriller főszerepeit Emma Watson és Daniel Brühl alakítja.

 A filmet az Oscar-díjas Florian Gallenberger rendezi. A forgatás év végéig zajlik luxemburgi, német és dél-amerikai helyszíneken - közölte a The Hollywood Reporter.

Az 1973-as chilei katonai puccs idején játszódó film egy fiatal német pár, Lena és Daniel sorsát követi, akik belekeverednek a demokratikusan megválasztott Salvador Allende elnök eltávolításába torkolló erőszakos eseményekbe. Danielt elviszi a katonai puccsot szervező Pinochet tábornok titkosrendőrsége, és nyomában hamarosan Lena is eljut a valóságban is létezett Colonia Dignidad falusi misszióba, amelyet egy prédikátor vezet, ám hamarosan kiderül, hogy ebből a táborból kevesen jutnak ki élve.

Watsont idén a Noé című filmben láthatta a közönség, a brit színésznő, akit a Harry Potter-sorozatból ismert meg a világ, mostanában fejezte be a Regression című thriller forgatását Ethan Hawke-kal.

Brühl a Hajsza a győzelemért című, Niki Laudáról szóló filmben tűnt fel tavaly, mostanában pedig Az üldözött című produkcióban szerepelt.

A német Florian Gallenberger utoljára 2009-ben állt kamera mögé, akkor a John Rabe című filmet rendezte. Oscar-díját 2001-ben kapta a Quiero ser című rövidfilmért.

Szerző

Madách Imrére emlékeznek Csesztvén

Madách Imrére emlékeznek halálának 150. évfordulója alkalmából a csesztvei emlékházban szombaton. Az emléknapon hirdetik ki a középiskolai irodalmi pályázat eredményét is; a pályázat témája az volt, hogyan folytatódna Az ember tragédiája 2014-ben - tájékoztatta az MTI-t a község polgármestere kedden.

 Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye, a csesztvei Madách Imre Emlékház és a falu önkormányzata tavasszal hirdette meg a pályázatot középiskolásoknak Ádám, Éva és Lucifer a 21. században címmel Az ember tragédiája 16. színének megírására - mondta Palman Imre.

A 16. szín a kiírás szerint arról szól, hogy Ádám álomutazása során megérkezik a 2014-es évbe. A párbeszédes formában megírt pályamunkákban olyan kérdéseket kellett feldolgozniuk a diákoknak, mint hogy milyen eszméért lelkesedne és miben csalódna Ádám, mivel csábítaná el Évát, ki lenne Ádám, Éva és Lucifer.

A kiírásra hat pályázat érkezett balassagyarmati, budapesti, kiskunhalasi, szombathelyi, szigethalmi és kaposvári középiskolákból. A pályamunkákat elbíráló zsűri tagja volt Gulyás Gabriella, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) igazgatóhelyettese, Kovács Ida, a múzeum főosztályvezetője, Horváth Anita, a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Gimnázium és Szakközépiskola irodalomtanára és Madarász Imre irodalomtörténész.

A verseny első helyezettje részletet olvas majd fel pályamunkájából a művelődési házban kezdődő ünnepségen, amelyen könyvbemutatót is tartanak. Csongrády Béla Remény a csillag - Fejezetek a Nógrád megyei Madách-kultusz elmúlt 50 évének történetéből című művéről Praznovszky Mihály irodalomtörténész beszélget a szerzővel.

Ezen a napon a nagyatádi Steiner Józsefné gyűjteményéből összeállított Képeslapok Madách Imréről című kiállítást is láthatják az érdeklődők.

A megemlékezés a Madách Imre Emlékházban folytatódik, ahol E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója mond ünnepi beszédet. Fellép a Balassagyarmati Dalegylet és a Somoskői Harsona Trió, és bemutatják műsorukat a balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola diákjai.

Madách Imre 1823. január 20-án született és 1864. október 5-én halt meg Alsósztregován, 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. A csesztvei kúria 50 éve, 1964-ben kapott múzeumi funkciót.

Az emlékmúzeumot 2012 őszén újították fel, ekkor nyitottak új állandó kiállítást is, amely betekintést ad a 19. századi  életbe, rekonstruált szalonban láthatják a látogatók Madách Imre és felesége, Fráter Erzsébet öltözékeit. Bemutatják a költő-író életútját az életműre, illetve a Tragédiára koncentrálva, kivetítőn filmeket, érintőképernyős monitoron Az ember tragédiája 1969 és 2011 közötti filmes és színházi feldolgozásait, valamint kéziratos oldalakat is megnézhetnek a Csesztvére látogatók.

Szerző

Búcsúra készül a Black Sabbath

Publikálás dátuma
2014.09.30. 11:59
Fotó: Facebook
Utolsó albumát készíti jövőre és búcsúturnéra indul 2015-ben a Black Sabbath, minden idők talán legsikeresebb heavy metál zenekara.

Az 1968 óta létező brit csapat idén júliusban a londoni Hyde Parkban lépett fel, és most Tony Iommi gitáros beszélt arról, hogy a Black Sabbath még egy turnéra összeáll jövőre. Ozzy Osbourne énekes pedig azt mondta, reményeik szerint még egyszer stúdióba vonulnak - írta a canoe.ca portál.

A Black Sabbath 2012-ben tizenöt év szünet után állt újra össze, tavaly 13 címmel új stúdióalbumot készített és világkörüli turnét bonyolított le.

"Remekül éreztük magunkat, mindannyian odatettük magunkat és jó buli volt az egész. Így aztán csinálunk még egy lemezt és egy búcsúturnét" - közölte Ozzy Osbourne a Classic Rock magazinnal.  A frontember azt mondta, ahogy befejeződött az összeállás utáni turné, máris a folytatás volt a téma.

"Többször feltettem a kérdést Sharonnak (ő Ozzy felesége és menedzsere egyben) arról, mi legyen? Mert ha nincs többé Sabbath, újra a szólódolgaimra koncentrálok. Ő csak halogatta a választ, de aztán sarokba szorítottam, közöltem vele, hogy már nem vagyok húszéves, és ha még valamit akarunk csinálni, azt 70 éves korom előtt tegyük meg. Ez hatott, telefonálgatott, majd azt mondta, a lemezkiadó új anyagot akar. Remélem, Rick Rubin, a producer ismét velünk dolgozik" - idézte fel a történteket Ozzy Osbourne.

Az Amerikában és Angliában egyaránt élő énekes megjegyezte, hogy mindkét országban kész új dalok írására, sőt - tette hozzá - még a Holdra is hajlandó elutazni ezért.

A Black Sabbathot a Led Zeppelin és a Deep Purple mellett a hard-rock "szentháromsága" harmadik tagjának tekintik. A birminghami banda kőkemény komor zenéjével, különösen nagy hatással volt a 80-as évek metálzenekaraira, nem utolsósorban a Metallicára. Korai lemezeik, a nevüket viselő első album, a Paranoid, a Master of Reality, vagy a Sabbath Bloody Sabbath a műfaj klasszikusainak számítanak. Balkezes hitárosuknál, Tony Iomminál 2012 elején diagnosztizáltak daganatos betegséget, jelenleg is kezelést kap, de a csapat elképzelhetetlen nélküle, hiszen ő egyben a Sabbath első számú szerzője is.

Szerző