Előfizetés

Botka: nem függhetnek a pártállástól a fejlesztési források

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, nem a polgármester vagy a közgyűlés pártállása határozta meg, mennyi fejlesztési forrás érkezett egy településre - jelentette ki Botka László (MSZP) szegedi polgármester kedden a Tisza-parti városban. A megvalósított beruházások nagysága azon múlt, hogy az adott város jól végiggondolt, hosszú távú fejlesztési tervekkel rendelkezik-e, tisztában van-e versenyképes adottságaival és helyben sikerült-e egyetértést kialakítani a követendő irányról - mondta a politikus Petőfi-telepen, a művelődési házban szervezett kampányrendezvényen.

Tíz esztendeje Magyarországon minden beruházás uniós forrásból valósult meg. A most záruló költségvetési ciklusban pedig Szegedre a nagyvárosok közül messze a legtöbb, 300 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett – hangsúlyozta a politikus. Botka László kifejtette, miközben az országban több helyütt üzemek zárnak be, Szegeden az elmúlt hónapokban több száz új munkahely jött létre, például a logisztikai központban, valamint a várost választotta egy ügyfélszolgálati központot működtető vállalkozás és egy jelentős szoftvercég is. Hozzátette: Szegeden a munkanélküliség jóval az országos átlag alatt, 5 százalék körül van.

Botka László Szeged MSZP-s polgármestere (b3) Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő (j2) és Szénási Róbert (MSZP-DK-Együtt-PM) önkormányzati képviselőjelölt (j) társaságában érdeklődőkkel beszélget kampányrendezvénye előtt a Petőfi-telepi művelődési ház udvarán 2014. szeptember 30-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Botka László Szeged MSZP-s polgármestere (b3) Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő (j2) és Szénási Róbert (MSZP-DK-Együtt-PM) önkormányzati képviselőjelölt (j) társaságában érdeklődőkkel beszélget kampányrendezvénye előtt a Petőfi-telepi művelődési ház udvarán 2014. szeptember 30-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A szocialista politikus az elmúlt évek fejlesztései közül a már épülő lézerközpont körüli 70 hektáros tudáspark kialakítását emelte ki, ahol azok a vállalkozások telepedhetnek meg, amelyek a kutatási eredmények gyakorlati hasznosításával foglalkoznak. Ez jelentős lökést adhat a szegedi gazdaság fejlődésének. A polgármester kitért arra is, büszke, hogy Szeged működteti az egyik legteljesebb körű szociális ellátórendszert az országban. A város évente 4,5 milliárd forintot fordít szociális célokra, ebből 1,5 milliárd forintot közvetlenül 16 ezer szegedi család rendszeres vagy alkalmi támogatására. Amíg azonban néhány évvel ezelőtt a segélyekből 800-900 millió forintot állami támogatás fedezett, ma ez az összeg 300 millió forint, miközben a támogatásra szorulók egyre többen lesznek – tette hozzá Botka László.

Merkel Magyarországra látogat?

Angela Merkel német kancellár 2015 első negyedévében látogathat Magyarországra – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a távirati irodának Berlinben, a német kancelláriaminiszterrel folytatott megbeszélése után.

Lázár János kiemelte, hogy német kollegája, Peter Altmaier megerősítette Angela Merkel magyarországi látogatási szándékát. A kancellár útjára 2015 első negyedévében, a magyar-német barátsági szerződés megkötése és az első szabad parlamenti választás 25. évfordulója idején kerülhet sor, ami Magyarország számára „kiemelten fontos” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hozzátette, hogy Peter Altmaier folyamatos munkakapcsolatot ajánlott fel a Miniszterelnökségnek és személyesen neki is, ami „jó jel a következő négy évre”.

Napsütés kisebb záporokkal

Publikálás dátuma
2014.09.30. 20:37
Fotó: Thinkstock
Szerdán is marad a kellemes hőmérsékletű idő 19-24°C közötti maximumokkal, azonban északnyugat felől egyre több felhő érkezik fölénk, melyekből délutántól nyugaton és északon már kisebb eső, zápor is kialakulhat. 

Csütörtökön gyakran lesz erősen felhős az ég, több helyen kialakulhat eső, zápor, helyenként akár zivatar is. Nyugaton és északkeleten megélénkülhet az északias szél. Enyhébb lesz a hajnal, nappal 16-22°C várható.

Pénteken hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett elszórtan egy-egy futó zápor még előfordulhat. 17-20°C közé melegedhet a levegő. Hétvégén naposabb, csapadékmentes idő várható, hűvös hajnalokkal, 16-20°C közötti maximumokkal.