Sorozatosan átverték négyszáz dolgozójukat

Több mint 420 dolgozóját csapta be három, vagyonvédelmi vállalkozást működtető cégtulajdonos a fővárosban - közölte a rendőrség honlapján kedden a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK)

A közlemény szerint a gyanúsítottak többször levonták az egészségügyi alkalmasság megállapításához szükséges vizsgálat árát a munkavállalóktól, miközben nem is voltak orvosnál. Előfordult az is, hogy a dolgozók csak részben kapták meg munkabérüket vagy egyáltalán nem kaptak fizetést. A nyomozók 1267 rendbeli bűncselekményt derítettek fel.

A három gyanúsított 2011-től három vagyonvédelmi kft.-t hozott létre és elvállalta egy üzletlánc vagyonőri feladatainak ellátását. Amikor valamelyik cégük ellen felszámolási eljárás indult, egy másik kft.-jük vette át a feladatot. Minden alkalommal, amikor új cég vette át az irányítást, levontak a munkavállalók béréből tízezer forintot azzal az indokkal, hogy a munkavállalói feladatok ellátásához szükséges az egészségügyi kiskönyv kiváltása.

A dolgozók azonban nem vettek részt orvosi vizsgálaton, továbbá megállapították, hogy az okiratot kiállító egészségügyi cég nincs bejegyezve az Országos Egészségügyi Kamaránál, és az eljáró "orvos" sem szerepel az orvosi kamara nyilvántartásában. A BRFK csalás és közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a három cégtulajdonos ellen - olvasható a police.hu-n.

Szerző

Nem is tudták, hogy embereket fuvaroznak?

Két román embercsempészt és az ülések nélküli kisteherautójukba bezsúfolt 17 ázsiai migránst fogtak el a zalai rendőrök az M70-es autóúton - közölte szerdán a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrök kedden állítottak meg ellenőrzésre az M70-es autóúton egy Szlovénia felé haladó, román rendszámú Fiat Ducatót. A járművet egy 43 éves román férfi vezette, mellette egy szintén román állampolgárságú 36 éves férfi ült, és - mint kiderült - a kocsi rakterében 17 külföldit bújtattak el. A 14 afgán és 3 bangladesi utast embertelen körülmények között, ülőhely nélkül összezsúfolva szállították.

A migránsok közül tizenegynek magyar tartózkodási engedélye volt, hatnak pedig csak fényképpel és vonalkóddal ellátott beléptető kártyája "igazolványként".

A két román férfi azt állította, hogy őket csak a furgon szállításával bízták meg, arról nem tudtak semmit, hogy emberek is vannak benne. Az utasok ugyanakkor elmondták, hogy Magyarországról Olaszországba akartak eljutni, és ezért több száz eurót fizettek egy pakisztáni embernek. A két román férfit a nyomozók őrizetbe vették.

Szerző

Gólyatábori erőszak: megtörte hallgatását "Mira"

Publikálás dátuma
2014.10.01. 20:50
Illusztráció: Fotó: Thinkstock
Nem az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának gólyatáborában történt nemi erőszak az első ilyen eset - csupán az első, amiről a nyilvánosság is tudomást szerzett. Most kiderült: 2013-ban egy jogász gólyatáborban is megerőszakoltak egy lányt; az ügyben nem indult eljárás, mindenki hallgatott róla, állítólag a tábort szervező HÖK-ösök kérték arra az áldozatot, ne tegyen feljelentést. Most azonban megtört a csend, a lány mindent elmesélt.

Az erőszak a gólyatábor első éjszakáján történt - mesélte a neve elhallgatását kérő - illetve a cikk kedvéért "Mira" álnevet használó - lány az Index újságírójának. Nem akarta elárulni, hogy melyik egyetemről van szó, csak annyit mondott, hogy egy fővárosi intézmény jogi karában történt az eset. Elmondása szerint azért döntött amellett, hogy elmesélje a történtét, hogy ő maga tovább tudjon lépni, és hogy megváltozzon a szexuális erőszakról való gondolkodás Magyarországon.

A lány szerint a gólyatáborokban már az első nap olyan hangulat alakult ki - amelyről a szervezők gondoskodtak -, ami jelentősen megkönnyíti a szexuális bűncselekmények elkövetését. "Sokat gondolkodtam ezen. Minden egyes apró pont összefügg. Hogy milyen dalokat énekelnek, hogy milyen programok vannak, és ebből tud kigyűrűzni egy-egy olyan történet, mint az enyém" - mondta, hozzátéve: már a táborba történő utazáskor elkezdődött az ivás, valamint sor került az első "csapatépítő körjátékokra" is - a felsőbb éves szervezők kezdeményezésére. A játékos feladatok közben pedig - amelyek igen hamar szexuális témák irányába sodródtak el - folyamatosan itatták a gólyákat.

Az elsőéves lány elmondta, a tábor első éjszakáján ő maga is sokat ivott, de nem többet, mint bárki más - ennek ellenére mégis ő egyedül lett rosszul: arra gyanakszik, hogy valamit az italába kevertek. Néhányan a szobájába kísérték, ahol magára hagyták, majd később arra ébredt, hogy nincs rajta a nadrágja, és egy elsőéves fiú ül rajta. Amikor a lány ki akart szabadulni, a fiú lefogta a kezét, a fejét pedig visszanyomta a párnára. Végül mégis sikerült átmenekülnie a szomszédos szobába.

Másnap "Mira" elmesélte az egyik táborvezetőnek az éjszaka történteket, aki biztosította a lányt, hogy ki fogják deríteni, mi történt, az elkövető nem fogja megúszni. Ám a lány elmondása szerint a HÖK-ösök úgy fogtak hozzá saját belső nyomozásukhoz, hogy vele nem beszéltek, nem értesítették semmiről. A szervezők átnézték a biztonsági kamerák felvételeit, amelyeken jól látszott, hogy ki ment be a lány szobájába. Az erőszaktevőt tehát egyértelműen sikerült azonosítani, nem sokkal később ő maga is beismerte, amit tett, bár a szembesítésen csupán annyit mondott, hogy ő csak "nyomult".

A HÖK-ös szervezők – akik mindannyian jogászhallgatók – tehát megbizonyosodtak róla, hogy nagyon súlyos bűncselekmény történt. Szexuális erőszakért az új Btk. szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés jár, a randidrogok használata ("szexuális erőszak elkövetéséhez szükséges vagy azt könnyítő feltételek" biztosítása) pedig most már önmagában is bűncselekmény, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - írja az Index.

A HÖK-ösök megkérdezték a lánytól, mit szeretne tenni, "de maradjunk annyiban, elég erőteljesen próbáltak afelé terelni, hogy ne akarjak semmit, és ne legyen botrány. Más kérdés, hogy én bíróságra ezt nem akartam vinni. Ha máshogy állnak hozzá, és azt mondják, támogatunk, csináld, legyen legalább fegyelmi eljárás az egyetemen belül, talán én is máshogy léptem volna. Így csak annyit mondtam, hogy küldjék haza a táborból. Ez megtörtént" - meséli az áldozat.

Az Index cikke szerint a HÖK-ösök összehívtak egy válságtanácskozást a csoportvezetőkkel, ahol kiadták a parancsot: bárki kérdezi, nem történt semmi, ez csak egy pletyka. A lánynak azt mondták, hogy az ő érdekében kell hallgatnia mindenkinek. Ám a táborban voltak, akiket őszintén felháborított az erőszak, ráadásul utána végig odafigyeltek a lányra, nehogy ismét baja essen: a biztonsági őrök. A lány szerint a biztonsági cég tagbaszakadt, kopasz őrein sokkal jobban lehetett látni, mennyire felháborodtak a bűncselekményen, mint a jogászhallgatókon, akikből a jövő ügyvédei, ügyészei, bírái, törvényhozói lesznek.

"Mira" már nem jár a jogi karra, mint mondta, kiábrándult ebből a közösségből, ellentétben az erőszakot elkövetővel, akit a társak be- és elfogadtak, mindazok ellenére, amit elkövetett. 

ELTE jogi kar: azonnali vizsgálat
Azonnali vizsgálatot rendelt el és várhatóan büntetőfeljelentést fog tenni az ELTE állam és jogtudományi karának vezetése az intézmény 2013-as gólyatáborában történtek miatt - közölte Király Miklós dékán szerdán este.
Az intézmény kari vezetése a cikk nyomán a hallgatók megkérdezése után megállapította, hogy az eset valószínűsíthetően az intézmény 2013-as gólyatáborában történt. 
A kar dékánja a megfelelő eljárások megindításához szükséges tények feltárására azonnali vizsgálatot rendelt el és várhatóan büntetőfeljelentést fog tenni - jelezték.
A dékán közleményében kiemelte: a jogi kar vezetése a lehetséges büntetőjogi következményeken túl szigorúan el fog járni azokkal szemben is, akik az eset eltussolásában szerepet játszottak. Egyúttal együttérzését fejezik ki az áldozatnak, és mindent el fognak követni, hogy az eljárás során megkíméljék a további szenvedéstől - zárul a közlemény. 

Szerző
Frissítve: 2014.10.01. 21:56