Előfizetés

Ma jár le a hongkongi ultimátum

Hongkong vezetőjének lemondását követelik a metropolis üzleti központját megbénító tüntetők. Csütörtök estig adtak ultimátumot Leung Csun-jing kormányzójának, hogy mondjon le. Ha nem teszi, a polgári engedetlenségi mozgalom újabb szakaszba lép, kormányzati épületeket fognak elfogalni, s tovább negyedekre terjesztik ki az Occupy-akciókat. Továbbra is követelik a korlátozó választási törvény visszavonását, s hogy szabadon választhassák meg Hongkong új vezetőjét.

Többezres tömeg gyűlt össze a főminiszter irodája előtt, amelyet komoly rendőri erővel őriznek. A BBC helyszíni jelentése szerint a demonstráció ötödik napjára a harcias bejelentések ellenére megritkult a tömeg, ennek oka a kimerültség lehet, a tiltakozók többsége már vasárnap óta az utcán táborozott. Hivatalos adatok szerint eddig 83 ember sérült meg a rendőrség és a tüntetők összecsapásaiban. Vasárnap óta azonban a hatóságok önmérsékletet gyakoroltak. Az elmúlt két évtizedben ezek a legnagyobb megmozdulások Hongkongban.

Vang Ji kínai külügyminiszter Washingtonban „illegálisnak” nyilvánította a hongkongi megmozdulásokat, s világossá tette Peking álláspontját, ami ott történik, az „Kína belügye”.

A szponzornak is kínos lett a fajvédőkongresszus?

Megvonta támogatását a National Policy Institute Budapestre tervezett, Pintér által betiltott kongresszusának egyik szponzora, az angliai székhelyű Arktos Media Ltd. - értesült a Magyar Nemzet.

Az indoklás szerint az esemény körüli negatív médiavisszhang miatt vonta meg a támogatást a kongresszus egyik szponzora, az angliai székhelyű Arktos Media Ltd. A svéd származású Daniel Friberg mindazonáltal a Magyar Nemzetnek küldött levélben döbbenetesnek nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt "annyira izgatja egy békés szándékú írók és gondolkodók részvételével zajló kis létszámú gyűlés”, hogy még a beutazási tilalmat is képes elrendelni.

A kormányfő  vasárnap utasította a belügyminisztert, hogy minden, rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját. Másnap  Pintér Sándor arra utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy a törvénysértő rendezvényt minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg. A szervezőkkel szemben beutazási és tartózkodási tilalmat is elrendelt a belügyminiszter, illetve betiltotta az eseményt.

A National Policy Institute elnöke, Richard Spencer törvénysértéssel vádolta az Orbán-kormányt és közölte: magánrendezvényként megtartják az eseményt, a sajtó sem vehet részt rajta. 

Százak haltak meg a kongói lázadók táboraiban

Az Emberi Jogi Figyelő (HRW) szerint több mint száz ember halt meg éhezéstől vagy betegségektől egy táborban, amit a kongói kormány szervezett a volt lázadóknak és családjaiknak. A szervezet szerint ezt valószínűleg azért engedik, hogy elrettentsék a jelenleg is aktív felkelőket, hogy hasonló, jövőbeli programokhoz csatlakozzanak, és inkább tegyék le a fegyvert.

Egy kormányszóvivő elmondta, nyomozást indítottak az ügyben, de az elhalálozások valószínűleg az országszerte általános egészségügyi problémáknak tudhatók be, mintsem a táborok rossz vezetésének. A HRW információi szerint 2013 szeptemberében 941 volt felkelőt, valamint több száz családtagjukat szállásolták el a Kotakoli táborban, egy elszigetelt erdőben az ország északnyugati részén.

December óta közülük 42 volt katona és legalább öt nő és 57 gyerek vesztette életét a komoly étel- és gyógyszerhiány miatt. Ida Sawyer, a HRW kongói vezető kutatója szerint a kormány bűnt követ el azzal, hogy elutasítja ezeket az embereket. Hozzátette, azért sem tettek eleget, hogy figyelmeztessék az érkezőket a táborban uralkodó mostoha körülményekre. A Kotakoli tábor egyik lakója úgy írta le az ott élőket, "mint a képeken az éhezésről Szomáliában és Etiópiában”.