Előfizetés

Acélszerkezettel védik az Andrássy úti palotát

Publikálás dátuma
2014.10.02. 17:06
FOTÓ: MTI, Lakatos Péter
A Forster Központ vállalta, hogy statikai szakvéleményen alapuló acél- védőszerkezetet épít a július 15-én súlyos tűzkárt szenvedett Andrássy út 83-85. számú palotára, hogy megóvja az épületet a további pusztulástól - jelentette be Sághi Attila, a Forster Központ elnöke.

Az elnök hangsúlyozta, hogy bár az intézménynek erre nincs jogszabályi kötelezettsége, fontosnak tartja, hogy szerepet vállaljon a ház megmentésében, segítsen megakadályozni a további pusztulást, hogy a műemléki érték ne szenvedjen még súlyosabb károkat.

A védőszerkezetet az épület tetőszerkezetének végleges helyreállításának befejezéséig, de legfeljebb három évig biztosítja a központ saját, meglévő világörökségi keretéből. A szerkezet a Forster Központ tulajdonát képezi, a munkák végeztével az visszabontható és újrafelhasználható.

Sághi Attila az MTI-nek kifejtette, hogy itt egy olyan épített állványszerkezethez hasonlító fémszerkezetről van szó, amelyet az építkezéseken használnak, erre kerül majd egy fém lemeztető. "Ez látványra inkább ipari jellegű lesz, nem olyan szép, mint amilyeneket egy világörökségi helyszínen megszoktunk. Ez csak egy ideiglenes megoldás addig a pillanatig, amíg rendes, építési engedély alapján megkezdik a beruházást, a helyreállítást a helyszínen" - hangsúlyozta. Hozzátette: az ideiglenes tetőnek az a célja, hogy megóvja a házat a második romlási szakasztól, hiszen a tél folyamán lehulló csapadék valószínűsíthetően további sok százmillió forintos kárt tenne az épületben. Úgy vélte, a ház teljes felújítása három évig biztosan eltart majd, és az épületből értékes ingatlan nagyjából öt éven belül jöhet létre.
A szerkezetépítéssel kapcsolatos munka novemberben kezdődik, amint a veszélyelhárítást és a kármentesítést végző vállalkozó levonul és átadja a területet.

Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere emlékeztetett rá, hogy az önkormányzat a tűz napjától fogva támogatta a károsultakat, akiket apartmanházban, valamint önkormányzati bérlakásokban helyeztek el. Akik maguk gondoskodtak a lakhatásukról, azok 100 ezer forint erejéig albérlet hozzájárulást kaptak. A polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat addig támogatja a károsultak lakhatását, amíg vissza nem tudnak költözni korábbi otthonaikba.
Ezen túlmenően az önkormányzat 250 millió forintot különített el az életveszély-elhárítási munkák finanszírozására és vállalta, hogy saját költségén elkészítteti a védőszerkezet tervét és gondoskodik a vízelvezetők kitisztításáról is.

Az egykori vasutas házban a júliusi tűz következtében megsemmisült a fa zárófödém és a fa tetőszerkezet, valamint a tető feletti épületszerkezetek és a harmadik emeleti nyílászárók többsége. A tűz oltása során az oltóvíztől, később az esőtől jelentős mértékben károsodtak a harmadik emeleti falak és a második emelet feletti födém, valamint a második emeleti lakások. A tűzben, vagy nem sokkal utána ledőlt két tűzfal és nyolc kémény, nagyjából 15 méter párkány és 6 méter hosszú falszakasz is.

Az elmúlt két és fél hónapban az életveszély elhárító munkák döntő többsége megtörtént, jelenleg a kéményeket bontják vissza, stabilizálják a megmaradt tűzfalakat. A munkák elvégzése után megszűnik az életveszélyes állapot és a harmadik emeleten elkezdődhetnek az építési munkálatok - olvasható a épület állapotáról készült szakértői nyilatkozatban.

Szanyi Tibor nem szavazná meg

Csalódniuk kellett azoknak, akik vérfürdőt vártak Navracsics Tibor meghallgatásán – jelentette ki Brüsszelben magyar újságírók előtt Szanyi Tibor. A szocialista politikus szerint két fontos szempont merült fel a meghallgatás során: a szakmai kompetencia és a másik az európai értékek mentén való kiállás. Mint mondta, úgy érzékeli, hogy a magyar biztosjelöltnek a hitelességével kapcsolatban merültek fel problémák. 

A belpolitika szintjén annyi változást hozott, hogy – mint egy magyar értékelés címét idézte, „háromszor tagadta meg Orbán Viktort”. Emlékeztetett arra, nem vállalkozott arra a feladatra, amelyet Orbán Viktor nem osztott volna, nevezetesen új típusú, a kormány érdekeit figyelembe vevő tisztséget töltsön be. Felmerül azonban a kérdés, miért nem jellemezte eddig magatartását? Mint mondta, a jelek szerint hétfőn a kulturális bizottság teljes ülést tart Navracsics kapcsán, s itt szavazásra kerülhet sor.

Lapunk kérdésére, mely szerint ha a szocialista képviselőktől függ a magyar biztosjelölt sorsa, egységesen szavaz-e a baloldali párt, vagy a képviselők lelkiismeretére bízzák-e a döntés, Szanyi Tibor elismerte: valóban a szocialisták képezhetik a mérleg nyelvét, de elképzelhető, hogy más frakciókból is lesznek másként szavazók. Kifejezett pártfegyelem nincs, mint Magyarországon, a szavazásoknál a korrekt magatartás az irányadó. Mint mondta, ha rajta múlna, ő nem szavazná meg Navracsics jelölését.

Navracsics-meghallgatás: nincs vétójog

A tegnapi, késő estébe nyúló meghallgatás után, ma újabb kérdésekre kell válaszolnia Navracsics Tibornak, az Európai Parlament kulturális bizottságának képviselői egyelőre nem döntöttek arról, támogatják-e a biztosjelöltet . Ezt a távirati irodával közölte egy neve elhallgatását kérő forrás. A jog szerint azonban az Európai Parlamentnek és bizottságainak nem áll módjában, hogy egy-egy biztos kivenezését megvétózza.

A meghallgatások szabályai szerint az úgynevezett koordinátoroknak, a képviselőcsoportok bizottsági vezetőinek 24 órán belül dönteniük kell arról, hogy támogatja-e a bizottság a kijelölt biztost, ha nem tudnak dönteni, akár újra meg is hallgathatják a kijelölt biztost, és végül a bizottság szavazással is dönthet arról, támogatja-e a kinevezést.

 A jog szerint az Európai Parlamentnek és bizottságainak nem áll módjában, hogy egy-egy biztos kivenevezését megvétózza, a plenáris ülés egyetlen egyszer szavaz arról, hogy támogatja-e az egész biztosi kollégium kinevezését. Még soha nem volt példa arra, hogy a plenáris ülés leszavazza a biztosi testület kinevezését, vagy akár egy bizottság leszavazzon egy kijelölt biztost.

Ennek veszélye egyetlen egyszer fenyegetett, 2004-ben, amikor az Olaszország által jelölt, és José Manuel Barroso által igazságügyekért, szabadságért és biztonságért felelős biztosnak kijelölt, mélyen hívő és vallásos Rocco Buttiglionével kapcsolatban komoly aggályok merültek fel, hogy nem fogja tudni garantálni a diszkriminációmentességet hivatala gyakorlása közben. Korábban úgy nyilatkozott, hogy bűnnek tartja a homoszexualitást, és nézetei szerint a család célja, hogy a nők gyereket szülhessenek, és élvezhessék egy férfi védelmét, aki gondoskodik róluk. Bizottsági meghallgatásán Rocco Buttiglione kiállt véleménye mellett, és közölte, hogy személyes nézetei nem befolyásolják majd a munkáját.

Ennek dacára José Manuel Barroso kénytelen volt átalakítani a tárcák elosztását, Buttiglione visszalépett, Róma pedig Franco Frattinit küldte Brüsszelbe.