Már több mint nyolcvanan karanténban Dallasban

Több mint nyolcvanra nőtt azok száma, akik kapcsolatba kerülhettek a texasi Dallasban diagnosztizált Ebola-fertőzött beteggel. A helyi járványügyi hatóság eredetileg úgy becsülte, 12-18 személlyel érintkezhetett a libériai állampolgárságú Thomas Eric Duncan, aki szeptember 19-én érkezett az Egyesült Államokba, s egy héttel később jelentkeztek nála a tünetek. Jelenleg válságos állapotban fekszik a dallasi presbiteriánus kórházban.

A járványügyi hatóságok mindazokat elszigetelték és megfigyelik, akik kapcsolatba kerültek a beteggel. A férfi rokonoknál szállt meg, ahol öt gyerek is élt, ők négy különböző iskolába járnak, ez tovább növelhette a fertőzés esetleges terjedését. A rokonokat és ismerősöket a hatóságok felszólították, hogy legalább október 19-ig maradjanak odahaza, ne menjenek közösségbe. Látogatókat sem fogadhatnak. Akik megszegik az előírást, büntető feljelentést kockáztatnak.

Szerző

Moscovici: nincs több lehetőség Európa számára

Nincs több lehetőség Európa számára - közölte csütörtökön az Európai Parlamentben tartott bizottsági meghallgatásán Pierre Moscovici, akit gazdasági és pénzügyi biztosnak jelölt ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Moscovici ezzel nyilván arra célzott, hogy a tagállamok polgárai immár konkrét eredményeket akarnak, a gazdasági helyzet javulását várják.

A francia politikus szerint nem lehet többé türelmet kérni az emberektől, a fiataloktól, mindössze arra buzdítva őket, hogy ünnepeljék a békét, valamint azt, hogy egykori ellenségek megbékéltek egymással.
"Ha abszolút kötelezettség is a pénzügyi és költségvetési fegyelem, az emberek a növekedés beindítását és a foglalkoztatás fellendítését várják tőlünk" - húzta alá a szociáldemokrata Moscovici.

Meghallgatása elején a francia politikus gyakorlatilag összes valaha viselt vezető politikai pozícióját felsorolta, s közölte: mindvégig mélyen elkötelezett európai volt.
"Minek tagadjam? Szociáldemokrata vagyok és francia, és ezt nem fogom szégyellni" - jelentette ki Moscovici, hozzátéve: az európai érdek, az európai gazdasági érdek védelmezője kíván lenni.
"Az európai eszme lehetővé tette, hogy magunk mögött hagyjuk a tragikus múltat. Európa ezért jött létre, hogy kiléphessünk a káoszból, amely most ismét az ajtón kopogtat" - hangoztatta Moscovici.

A francia kijelölt biztos történelmi pillanatnak nevezte az európai civilizáció történetében a kontinens újraegyesítését, a 2004-es és 2007-es EU-bővítést. Rámutatott ugyanakkor, hogy sokak számára Európa már nem evidens, sokan csalódottak.
Ezzel egy időben a francia politikus az uniós költségvetési szabályok betartatása mellett tett hitet a meghallgatáson.
Mint mondta: minden energiáját arra a kettős küzdelemre fogja fordítani, hogy egyrészt megőrizze a gazdasági stabilitást, másrészt beindítsa a növekedést és a munkahelyteremtést.
"Az állami és a magánszféra adósságának, valamint a költségvetés hiányának csökkentése nélkül nem lesz növekedés, ezt mindannyian tudjuk" - szögezte le Pierre Moscovici. Közölte azt is: minden tagország egyenlő elbírálás alá esik majd annak érdekében, hogy mindenki betartsa a szabályokat.

A francia politikust már a meghallgatás előtt pénzügyminiszteri teljesítménye miatt tartották támadhatónak, miután Franciaország évek óta nem képes teljesíteni a költségvetési előírásokat, és ez az ő pénzügyminisztersége idején sem volt másként. Moscovici a meghallgatáson kiállt tárcavezetői teljesítménye mellett.

A néppárti, szintén francia Alain Lamassoure azt szegezte Moscovicinek, hogy jóhiszeműen nem megkérdőjelezhető Moscovici elkötelezettsége és rátermettsége, de az sem, hogy a rábízandó területen francia pénzügyminiszterként megbukott. Moscovici közölte: 5,5 százalékról tavaly év végére 4,1 százalékra csökkent a hiány, ennek érdekében 3 kiigazító csomagot fogadtatott el.
"Egy iránytűm lesz: a szabályok, az összes. Aki azokat nem teljesíti, nem teszi meg a kellő lépéseket, azokkal szemben ennek megfelelően fogok eljárni" - hangoztatta a kijelölt biztos, nyomatékosítva: függetlenül attól, hogy melyik országról van szó, egyenlő elbánás lesz, nem kettős mérce.

"Nincsenek kis és nagy tagállamok, régi és új tagországok, vagy kiváltságosak. Franciaország sosem sértette meg a szabályokat" - közölte a volt pénzügyminiszter, hangsúlyozva: Franciaország az Európai Bizottság jóváhagyásával és felügyeletével alakította fiskális politikáját, bármi történt, az az Európai Bizottság felügyelete mellett, hozzájárulásával történt. Külön kiemelte, hogy Franciaország haladékot kapott a költségvetési célok teljesítésére, erről pedig nem Párizs, hanem Brüsszel hivatott dönteni.

Egy liberális képviselő szintén arról kérdezte, biztosan ő-e a legalkalmasabb erre a posztra, miután otthon nem volt képes végrehajtani a kellő strukturális reformokat.
Pierre Moscovici azzal vágott vissza, hogy minisztersége alatt munkaerőpiaci reformot hajtottak végre, valamint elősegítették a beruházásokat. Kiemelte azt is, hogy a nominális hiány mellett még fontosabb a strukturális erőfeszítés, azt pedig Franciaország megtette.
"A reformokhoz idő kell" - húzta alá a francia szociáldemokrata politikus, rámutatva, hogy szerinte Németországnak is 10 évre volt szüksége ahhoz, hogy Európa beteg emberéből a kontinens legerősebb gazdaságává váljon. A politikus kifejtette: elfogadhatatlan, hogy jelenleg 17 százalékkal kevesebb a befektetés, mint a válságot megelőzően.

Pierre Moscovici közölte: elkötelezett az eurózóna további megerősítése és bővítése mellett, valamint határozott fellépést ígért az adóparadicsomok, az adócsalás és -elkerülés ellen.
"Véget kell vetni a banktitoknak Európában. Az automatikus információcserét kell alapszabvánnyá tenni, lehetőség szerint az egész világon" - nyomatékosította a francia biztosjelölt.

Délután a német zöldek EP-küldöttségének szóvivője, Sven Giegold egy népszerű internetes mikroblog oldalon közölte: Moscovici egyelőre nem kapta meg a bizottság jóváhagyását, elhalasztották a döntést, a dönteni hivatott úgynevezett koordinátorok, a képviselőcsoportok vezetői kora este ismét összeülnek.

Szerző

Hová lett a pénzem?

Elhatároztam, ezentúl kétszer is meggondolom, milyen célra leszek hajlandó adományozni.

Először azon háborodtam fel, amikor kiderült, hogy a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésre összegyűlt mintegy kétmilliárd forint nagyobbik része kézen-közön eltűnt a kormány pénzeszsákjában. Vállalkozó ismerősöm mesélte, ő nem adott egyetlen fillért sem semmilyen számlára, de megpakolt egy teherautót a cége termékeivel és levitte a leginkább rászoruló településre. Észnél kellett lennie, hogy valóban azok kapják, akiknek szánta, mert a helyi "elöljárók" mindjárt az első órában megkörnyékezték, bízza rájuk az osztást. Én is fizettem egy kerek összeget a megadott számlára, aztán kiderült, hogy focipályát építettek belőle, egymilliárdot még két évvel később is egy bankszámlán fialtattak (nem tudom kinek), és a forintjaink másik részéből kultúrház meg tanösvény lett, de a tényleges károsultak állítólag nem sokat láttak belőle.

És nem vagyok hajlandó egyetlen fillért sem adni a Gyermekrák Alapítványnak sem, mert nincs kedvem az elnök gyermekeinek amerikai jólétét finanszírozni, és azt is bánom már, hogy a parlagfű-mentesítési alaphoz annak idején jóhiszeműen hozzájárultam. Most kell megtudnom, hogy nem kaszáltak, nem téptek, nem szántottak a pénzemből, hanem terepjárót vettek, meg velem finanszíroztatták meg a kormányváltás után elbocsátott becsületes közszolgák végkielégítését.

Ezúton közlöm mindenkivel: szívesen főzök hajléktalanoknak, de ha pénzt gyűjtenek bárkinek, rám ne számítsanak!

Szerző
Somfai Péter
1%