Kortárs stúdió a Belvárosban

Grecsó Zoltán táncperformanszával éa a Dancer in the Art összművészeti produkcióval nyílik október 5-én, 20 órakor a Gödör Klub Spicc Stúdiója, kortárs táncstúdió, játszóhely és ökokávézó egyben, a Central Passage 1. emeletén, a Király utca 8-10. sz. alatt. 

A Gödör Klub hét éves múltra visszatekintő Spicc táncstúdiója új helyszínen folytatja működését, ahol az oktatás mellett rendszeres kamaraszínházi produkciók is várják a közönséget. Az új játszóhely a kortárs táncórák szinte valamennyi tanárának összművészeti produkciójával nyílik.

Grecsó Zoltán táncperformanszát a Dancer in the Art alkotás követi, melyben az ANEZ zenekar új, valamint kifejezetten az estre készült dalaira táncol Jantner Emese és Feicht Zoltán, Frenák Pál, az Unison DLC-t 6 éve vezető Mészáros Gergely, valamint Szénási Gergely Zoltán, háromszoros karate világbajnok és break táncos.

Műfajok izgalmas találkozásának nem csak ezen az első estén lehetnek tanúi a Spicc Stúdióba látogatók. A hétköznapokhoz hozzá tartoznak majd a rendszeres kortárs tánc- és színházelőadások, felolvasóestek és zenei performanszok, valamint folytatja működését a szerdánként jelentkező Villany Leó Improvizatív Táncszínház is.

Az előadások mellett már október 6-tól beindulnak a Spicc Stúdióban Jantner Emese, Feicht Zoltán, Újvári Milán, Grecsó Zoltán kortárs tánc- és Mészáros Gergő hip-hop tréningjei, valamint É. Nagy Zsófia és Mogyorósy Krisztina jóga, pilates és body art órái. Mindezekből bárki ízelítőt kaphat október 5-én 12.00-18.00 között az ingyenesen látogatható bemutató órákon.

A Spicc Stúdió emellett kiváló alternatívát nyújt majd ételben, italban is a több éve sikeresen működő Szatyorbolttal közösen üzemeltetett ökokávézójával, ahol kistermelők organikus gazdálkodásából származó, friss alapanyagból készült szendvicseket, süteményeket, salátákat lehet majd fogyasztani, sőt lehetőség lesz a heti zöldségadag megrendelésére is.

Ugyancsak izgalmas kulturális programokat kínál majd a Gödör Klub nevét nem, de hagyományait továbbvivő új befogadóhelyszín, a G3 rendezvényközpont.

Itt többek között Németh Juci és Matisz Flóra friss projektje, a HEY HONEY, valamint a rendszeresen jelentkező, Kapolcson nagy népszerűségnek örvendett Kaláka-Lackfi verses estek, a Depeche Mode Klub és Sena előadásmódjában új életre kelő Shakespeare szonettek várják majd a kulturáltan szórakozni vágyókat.

Szerző
Frissítve: 2014.10.02. 22:35

Burkolt kádercsere a külügyben

Bemutatkozó sajtótájékoztatóján a minisztérium személyi állományának csökkentéséről, a nagyköveti kar jelentős mértékű cseréről is beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Bejelentette, hogy a minisztériumban jelentős bürokrácia leépítésbe, áramvonalasításba kezd. A karcsúsítás végrehajtását közigazgatási államtitkár irányítja, akinek az lesz a feladata, "hogy szüntesse meg azt a tarthatatlan állapotot, hogy egy körülbelül kilencszáz fős intézményben négyszázan funkcionális ügyekkel és üzemeltetéssel foglalkoznak."

Csakhogy ezt a miniszter által is tarthatatlannak nevezett állapotot a második Orbán-kormány hozta létre, a folyamatnak pedig a tárca államtitkáraként és miniszterhelyettesként maga Szíjjártó is részese volt. 2012-ben a külügy jóváhagyott állománya ugyanis 2457 fő volt, amiből 645 a hazai, 1072 a külföldön állomásozó személyzet, 20 személy a külügyi intézetek, 720 pedig az Információs Hivatal alkalmazottja.

Mindez nagyvonalakban megfelelt a hagyományos struktúrának, az 600 körüli belföldi, 1000 körüli külföldi állománynak, az egyharmad-kétharmados aránynak. Ez a létszám akkor dagadt 900-ra, miután Navracsics Tibor és Szíjjártó átvette a tárca vezetését. És mivel már 2010-ben gyakorlatilag kicserélődött az állomány, a most bejelentett elbocsátás burkolt kádercserét jelent, ezúttal a saját káderek még sajátabbra cserélését.

Az említett aránytalanságokat, a valóban túlburjánzó struktúrát is maguk kreálták, hiszen soha nem volt arra példa, hogy egy-egy helyettes államtitkár felügyelje a gazdálkodást és a személyzeti ügyeket, hat főosztályt hozzanak létre ilyen célból.

A működéssel, üzemeltetéssel foglalkozók kapcsán tett bejelentés azonban azt is sejteti, hogy átalakítják a világszerte alkalmazott modellt, miszerint a külképviseletek adminisztrációs személyzete is az állomány része és a diplomatákhoz hasonlóan ciklusokban dolgozik, vagyis időnként itthon állomásozik.

Szijjártó Péter beszélt arról is, egy év alatt a nagyköveti kar háromnegyede cserélődik ki: Ebben semmi rendkívüli nincs, csak azt igazolja, hogy 2010-ben szinte mindenkit kisöpörtek, az akkor kinevezett nagykövetek mandátuma most jár le.

Szerző

Washington: bukott a titkosszolgálat főnöke

Lemondott az amerikai titkosszolgálat igazgatója a fehérházi biztonsági botrány miatt.

Julia Pierson volt a Secret Service első női vezetője, 31 év szolgálat után távozik, két éve nevezték ki az amerikai elnök biztonságára felügyelő szolgálat élére. Jeh Johnson, az amerikai belbiztonsági tárca vezetője elfogadta Pierson lemondását. Egy nyugállományból visszatérő ügynököt, Joseph Clancyt bízta meg a szolgálat ideiglenes vezetésével.

Az igazgatónőt kedden a washingtoni képviselőház egyik bizottsága előtt hallgatták meg a szeptemberi incidens ügyében, akkor egy 42 éves férfi, akinél kés volt, átmászott a kerítésen, s akadálytalanul bejutott a Fehér Házba.

Egy szabadnapos titkosügynök állította meg, aki véletlenül tartózkodott az épületben. Kiderült egy másik kínos incidens is. Egy atlantai látogatáskor az is megtörténhetett, hogy Barack Obama együtt utazott egy fegyvert viselő férfivel a liftben.

Pierson elődje is botrányok miatt távozott, akkor egy házaspár meghívó nélkül bejutott Obama fehérházi díszvacsorájára, s egy elnöki utazást előkészítő titkosszolgálati különítményről kiderült, hogy prostituáltakat vittek fel a hotelbe, ahol később az elnök megszállt.

Szerző