Előfizetés

Nincs pénz a KSH szegénységi jelentésére

Nem adott közre szegénységi és kirekesztési statisztikát szeptemberben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) - írta a Világgazdaság. Az indoklás szerint „emberi erőforrás hatékonyság és költségtakarékosság” miatt és nem politikai okokból mulasztották el az elemzés közreadását, amely a tervek szerint novemberben megjelenik. 

Nem közölt szegénységi és kirekesztési adatokat a KSH szeptemberben, mivel ahogyan azt a Világgazdaság megtudta, a hivatalban "emberi erőforrás hatékonysági és költségtakarékossági" hiánnyal küzdenek, így egyelőre nem tudták kigazdálkodni, valamint közreadni a "Laekeni indikátor" elnevezésű hivatalos statisztikát. Ígéretük szerint novemberben mindenképpen pótolják mulasztásukat és megtudhatjuk, vajon hányan élnek szegénységben és kirekesztve Magyarországon.

Az a jelentés nélkül előre sejthető, hogy a novemberben már hivatalosan hozzáférhető adatok nem lesznek számunkra vidámak. Már csak azért sem, mert az Eurostat előzetes felmérései nem azt mutatják, hogy itthon minden rendben lenne. Jól látható az adatokból, hogy a KSH miért is hivatkozik anyagi és szakmai gondokra felméréshiánya kapcsán: az Eurostat statisztikájában szereplő számok alapján, egy esztendő alatt 2012-höz képest százezerrel nőtt a szegénységben és kirekesztésben élő emberek száma. Ez nem jelent mást, mint hogy a magyarok harmada havi kevesebb, mint 65 ezer forintból él.

A felmérés adatai egyáltalán nem szolgálnak újdonsággal az ország aktuális helyzetének megítéléséhez, mivel a tendencia a gazdasági válság óta folyamatosan romlik. A válság kitörésekor még „csak” 2,8 millióan éltek szegénységben, ez a szám az Eurostat szerint ma 3,3 millió. A helyzet nem javult, inkább jelentősen romlott. A régiót illetően Csehországban, vagy éppen Szlovákiában 20 százalék körüli a szegénység, míg itthon 33 százalék.
A KSH nem csak a szegénységi jelentéssel csúszik. Több más felmérést is késve fognak közzé tenni. így a magyar lakosság fogyasztásáról és az életszínvonaláról szóló átfogó elemzést.

Kórozs: 3,3 millió szegény
Az MSZP szerint kétségbeejtő helyzetben vannak a nyugdíjasok, és az Orbán-kormány négy és fél éves kormányzásának az is következménye, hogy ötszázezer fővel nőtt a szegények száma. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ma több mint 3,3 millió ember él szegénységben Magyarországon, míg 2010-ben ez az adat 2,8 millió volt. Ami már maga is sok volt. A nyugdíjasok több mint 70 százalékának gondot okoz egy váratlan kiadás, 40 százalékának, egymillió embernek pedig az, hogy megfelelő táplálékhoz jusson. Azt mondta, saját számításaik szerint 4,8 millió ember él a létminimum alatt az országban. Korózs felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hozza nyilvánosságra a jövő évi költségvetés tervezetét, mert az elképzelhetetlen, hogy a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentett 1700 milliárd forintos megszorítás nem érinti a nyugdíjasokat.

Perel az Ökotárs

Jeszenszky Géza nagykövet szolgálati idejének lejárta előtt valóban hazatér Oslóból, de szemben a hvg.hu értesüléseivel ebben semmilyen szerepet nem játszik, hogy folyamatos magyarázkodásra szorult volna a Norvég Civil Támogatási Alapot és a vele kapcsolatban álló civil szervezeteket érő kormányzati támadások miatt. 

Mint Jeszenszky Géza a Népszavának elmondta: ilyen magyarázkodásokra már csak azért sem kényszerülhetett, mert a Norvég Alappal kapcsolatban folytatott tárgyalásokban a nagykövetség nem vett részt, azokban aktív szerepe nem volt, azok közvetlenül folytak a magyar kormány és a norvég külügyminisztérium között. A nagykövetséget mindig utólag tájékoztatták a megbeszélésekről - tette hozzá Magyarország oslói nagykövete, s ennél többet, mint aktív diplomata nem is mondhat.

Jeszenszky lapunknak ugyanakkor megerősítette, hogy többek között valóban készülő könyve miatt jutott arra az elhatározásra, hogy ideje hazatérnie. Egyben azt mondta: sajnálja, hogy a Norvég Alappal kapcsolatos vita árnyékot vet a két ország kapcsolataira. Arra a kérdésre, hogy az emlékiratokban foglalkozik-e majd a mostani kormány-civil vitával, csak annyit mondott: természetesen sok mindenre ki fog térni, így például a Gripen vadászgépek beszerzésének ügyére, és a Norvég Alappal kapcsolatban történtekre is.

Közben Norvég Civil Alap támogatásait kezelő Ökotárs Alapítvány feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, személyes adattal való visszaélés gyanúja, magántitoksértés, és hivatali visszaélés miatt. Ezt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában jelentette be Kadlót Erzsébet, az alapítvány jogi képviselője. Korábban a Magyar Nemzet irányított pályázatértékeléssel, a pontozásos eredmények eltérítésével vádolta meg az alapítványt. A lap – a szerkesztőség birtokába került levelezésre hivatkozva – egy olyan esetről ír, amikor az Ökotárs vezette konzorcium egyik tagjának, az Autonómia Alapítványnak a munkatársa útmutatást kér azzal kapcsolatban: mi a teendő, ha a bírálóbizottság nem azt a végső sorrendet állapítja meg, ami a pontszámokból kialakul.

Az Ökotárs jogi képviselője azt mondta, a házkutatáskor lefoglalt laptopok még mindig a rendőrségnél vannak, a Magyar Nemzet cikkének alapot adó levél csak azon lehetett. A levélről szólva azt mondta, az egy úgynevezett mentoráló levél volt, amelynek az volt a célja, hogy egy fiatal, tapasztalatlan kollégát eligazítson.

Az atv.hu megkeresésére Móra Veronika elmondta: az Ökotárs a honlapjukon is fellelhető értékelési szabályzattal és a Norvégiával kötött szerződéssel egyaránt összhangban hozta meg a döntéseit. Az igazgató szerint valójában semmilyen újdonságot és semmilyen szabálytalanságot nem tárt fel a Magyar Nemzet. Arra a kérdésre, hogy hogyan juthatott a lap birtokába az alapítvány levelezése, Móra azt mondta: nem akar vádaskodni, ugyanakkor tény, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda lefoglalta a levelezését.

Fajvédők Budapesten: kapj el, ha tudsz!

Barna L. Norbert
Publikálás dátuma
2014.10.04. 07:08
Tiltakozás a Szabadság téren: Mécs Imre beszél FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Bécsben szállt le repülőn, majd onnan vonattal utazott Budapestre a hét végi fajvédő konferencia szervezője, Richard Spencer - hiába tiltotta meg a beutazását és itt tartózkodását a miniszterelnök és a belügyminiszter, a rendőrség nem tudta megakadályozni érkezését. Úgy tudni, Putyin orosz elnök egyik főideológusa, Alexander Dugin mégsem jön, de a konferenciát megtartják, az Antifasiszta Hálózat információ szerint változatlanul az eredeti helyszínen. Ezért ma reggel tüntetni fognak ott a fajvédők ellen.

Sikeresen kicselezte a magyar hatóságokat a Budapestre hirdetett, majd miniszterelnöki és belügyminiszteri szóval is betiltott hét végi fajvédő konferencia szervezője, az amerikai National Policy Institute (NPI) vezetője: Richard Spencer Bécsben szállt vonatra, úgy utazott a magyar fővárosba. Így aligha tudta megakadályozni érkezését a rendőrség, bár ha tudomást szerez a hollétéről, vélhetően lépni fog, ám erre irányuló kérdésünkre - illetve arra, a kormányzati ukáz ellenére hogyan tudott mégis bejutni az országba - az Országos Rendőr-főkapitányság csak annyit közölt, hogy a szükséges intézkedéseket megtették, ám további kérdéseinkre "nyilvánvaló okokból" nem adnak tájékoztatást. Kíváncsiak voltunk arra, hogy felvették-e a kapcsolatot azokkal a magyar résztvevőkkel, akikről tudható, hogy jelen lesznek az eredetileg a XII. kerületi Larus Rendezvényközpontba szervezett eseményen. Ilyen volt a zsidó képviselők listába szedését kezdeményező jobbikos Gyöngyösi Márton, aki váratlanul lemondta részvételét.

Az ügy előzménye, hogy Richard Spencer a magyar kormányfő utasítása ellenére jelezte, eljönnek Budapestre, és magánrendezvényként ugyan, de megtartják a péntektől vasárnapig tervezett kongresszust. A Népszabadságnak csütörtökön már Budapesten adott interjút, ebben azonban arról beszélt, hogy - noha a Jobbik korábban támogatta az "Európa jövője" című eseményt - "összerúgta a port" a Jobbikkal. Spencer, akihez a faji realizmus fogalmának megalkotását kötik, sérelmezte, hogy a Jobbik elhatárolódott tőlük a tiltakozások miatt. (Az NPI honlapja korábban a "legígéretesebb" európai pártnak nevezte.) Spencer vélhetően a jobbikos Staudt Gábor keddi hárítására gondolt, amelyben azt mondta, nem ismeri ezeket a szervezeteket, és "kétkedve fogadja", hogy fajvédő konferencia lenne Magyarországon. Spencer a Népszabadságnak azt is mondta, azt nem bírja - a szerinte amúgy sikeresen "tradicionalista" - Jobbikban, hogy "ázsiai fantáziákban" hisz, és közel-keletiekkel boltol. A vs.hu szerint Gyöngyösi emiatt tartja távol magát a ceremóniától.

Mint kiderült, nem jön el a Vlagyimir Putyin egyik fő ideológusának tartott, éppen az eurázsiai unióban hívő Alexander Dugin - akinek meghívására korábban Vona Gábor Jobbik-elnök is tartott előadást a Moszkvai Állami Egyetemen -, az atv.hu-nak azt írta, "sajnos" nem lesz Budapesten. Egyébként további érdekességek derülnek ki a vs.hu cikkéből arról, miért Budapestet választotta az NPI: az Arktos könyvkiadó itt élő amerikai főszerkesztője, John Morgan miatt, ők adták ki először angolul Dugin könyveit is.

Úgy tudni, a konferencia résztvevőit egy Budafoki út közelében lévő társasházba hívták, ám az Antifasiszta Hálózat olyan információk birtokába jutott - állításuk szerint biztos forrásból -, ami szerint az eredeti helyszínen lesz a rendezvény. "Kollégáink kint voltak a helyszínen és látták az előkészületeket - neonáci könyvek az asztalokon" - írták a Facebookon. Ezért ma reggelre tüntetést hívtak össze a Larus Csörsz utcai rendezvényközpontjához; a Larus korábban azt közölte, zárva lesznek ma. Tegnap ugyancsak volt tiltakozás a fajvédők ellen a Szabadság téren, Dési János, Donáth László, Mécs Imre, Molnár Rozália és Parti Nagy Lajos felszólalásával. Vasárnap a Terror Házánál is lesz demonstráció.