Előfizetés

Kunhalmi: ha Bokros győz, van remény a változásra

Fazekas Ágnes, Sebes György
Publikálás dátuma
2014.10.04. 07:00
Jobb- és baloldali demokraták közelebb állnak egymáshoz, mint a Fidesz és a demokrácia. FOTÓ: Vajda József
Aki váltást akar, arra fog voksolni, akit esélyesnek tart, hogy leváltsa Tarlós Istvánt és megszabadítsa a fővárost attól, amit az elmúlt négy-öt évben a Fidesz csinált. Az MSZP budapesti elnökének meggyőződése, ha Bokros Lajos győz, van remény a változásra. Kunhalmi Ágnes - aki marad pártjában és társaival együtt küzd azért, hogy az MSZP talpra álljon - ahhoz tartja magát, amit Tóbiás József elnökké választásakor mondott: az önkormányzati választás lokális ügy, a helyi vezetők döntenek. Mint mondja, az emberek érdekeire kell tekintettel lenni, egyetlen választáson nem lehet helyreállítani az MSZP hegemón szerepét. 

- Valóban kétfejű sárkány az MSZP, ahogy a napokban Bokros Lajos mondta?
- Nem. Az MSZP sokszínű, de nem sárkány. Nyilván az a kérdés, hogy van-e és milyen erős eltérés az országos és a budapesti elnökség álláspontja között a főpolgármester-jelölés ügyében. Némiképp eltérően gondolkodunk, miközben a céljaink azonosak. Az országos vezetés világossá tette, hogy az önkormányzati választás helyi ügy, helyben kell döntéseket hozni, ahogy az alapszabályunk is előírja. Azt a véleményét pedig több vezető kifejtette, hogy Bokros Lajos sok mindenről mást gondol, mint mi, ezért nagyon sokféle szempontból végig kell gondolni, hogy miképp viszonyulunk hozzá. Az MSZP rendkívüli helyzetbe került. Még soha nem fordult elő, hogy egy általunk támogatott jelölt - esetünkben Falus Ferenc - magától visszalépett volna a jelöltségtől. Nyilván az őt jelölő szervezet végiggondolta ezt a döntést. Tavasszal a változást akarók többségben voltak Budapesten, így a kérdés az, mindig is az volt, hogy ezt a többséget miképp lehet újraalkotni most, amikor érdemi változást teremthet egy ilyen többség. Ez a váltóhangulat, ez a szándék ma is megvan. Nagyon sok kerületben komoly esélye van polgármester- és önkormányzati képviselő-jelöltjeinknek a győzelemre, a váltásra. Ilyen helyzetben dolgunk van azzal, hogy a főpolgármesteri poszton hogyan érhető el a változás. A visszalépések után Bokros Lajos a legesélyesebb jelölt arra, hogy leváltsa Tarlós Istvánt és a Fideszt.

Vannak dolgok, amikben nem értünk egyet, de a demokrácia melletti elkötelezettségben, a helyreállítás legfontosabb ügyeiben, és számos fővárosi kérdésben a bérlakásprogramtól a Városliget beépítésének megakadályozásáig, a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésétől a főváros vagyonáig számos dologban hasonlóan gondolkodunk. A demokrácia arról szól, hogy képesek vagyunk párbeszédben működni, eltérő véleményeket összehangolni. Nem erőből, nem a "többség diktatúrájával", ahogy azt Rubovszky György volt szíves kifejteni, hanem együttműködéssel. Bokros Lajos demokratikus elkötelezettségét még senki nem vitatta. Az MSZP ismeri is, hiszen csaknem 20 éve a Horn-kormány minisztereként tevékenykedett, az idén tavasszal pedig Mesterházy Attilával írtak alá együttműködési megállapodást a kormányváltók támogatására. Akkor ez Budapesten többségre vezetett, és bízom abban, hogy most is így lesz.

- Komolyan azt gondolja, hogy Bokros Lajosnak van esélye?
- A változásra van komoly esély. Október 12-én az ország és benne Budapest megteszi az első lépést a kormány leváltása érdekében. A baloldal polgármesterei és képviselői érdemi ellensúlyt képeznek majd a kormánnyal szemben, a szabadság, a nyugalom szigeteit teremtik majd meg. Az elmúlt négy évben a kormánypárti vezetők képviselték a Fideszt a választóikkal, településeikkel szemben. Most ezt állítjuk helyre: az embereket képviseljük majd a kormánnyal szemben is, ha kell. Bokros Lajos ebben válhat az egyik szereplővé, amennyiben jobb- és baloldali demokraták többséget építenek a fideszes autokráciával szemben. Mert bármennyire is nem tetszik, ma ez a magyar valóság. Jobb és baloldali demokraták közelebb állnak egymáshoz, mint a Fidesz és a demokrácia.

- Maradjunk még Bokros Lajosnál és a szocialista párton belüli kétféle állásfoglalásnál. Ezt miképpen próbálják megmagyarázni a szavazóiknak?
- Én értem, hogy ez kétfélének néz ki, de a dolog mélyén azonos a szándék: támogatni az MSZP önkormányzati képviselő- és polgármesterjelöltjeit, általuk a változást. Ehhez pedig a fővárosi önkormányzatban is többséget kell teremteni. A kialakult helyzetben pedig Bokros Lajos a legesélyesebb demokrata jelölt, aki le tudja váltani Tarlós Istvánt. Aki változást akar, arra fog voksolni, akit erősnek és esélyesnek lát ennek elérésére. A mostani helyzetben, egy héttel a választás előtt nekünk az a dolgunk, hogy bemutassuk a választási lehetőségeket, hogy mit jelent az embereknek a jelenlegi kurzus, a fideszes politikusok maradása. Sorra bukkannak elő a botrányos ügyek a fideszes önkormányzatokból. A XVIII. kerületben például Ughy Attila polgármester számla nélkül, közpénzből fizettette ki magának luxuséttermi látogatásait és bevásárlásai egy részét, miközben több, mint kétmillió forint bruttó jövedelmet kapott 2010-től a tavaszi választásig. A IV. kerületi polgármester, Wintermantel Zsolt hasonló nagyságrendű fizetésért cserébe nem szólalt meg egyetlen egyszer sem négy év alatt a 3-as metró felújítása és káposztásmegyeri meghosszabbítása ügyében, miközben ő volt a főváros közlekedési tanácsnoka polgármestersége és országgyűlési mandátuma mellett. Pedig emlékszünk Tarlós márciusi nyilatkozatára, mely szerint még nem életveszélyes a metró, de könnyen azzá válhat. Ma már tudjuk, minden reggel úgy mennek ki a szerelvények, hogy nem biztos, kibírják estig.

Nem mehetünk el szó nélkül a főváros vagyonvesztése mellett sem. Több százmilliárd forinttal rövidítették meg a várost azzal, hogy iskolákat és kórházakat államosítottak, sokat hetekkel, hónapokkal a felújításuk után. Budapest költségvetését közben majdnem felére csökkentették, és adóbevételi forrásokat is elvettek a várostól. Fenntarthatatlan a BKV, felrúgták azt a 2009-ben kötött szerződést, ami a mindenkori kormánnyal hosszútávon rendezte a közösségi közlekedést finanszírozását. Durva, húsba vágó megszorítást hajtottak végre, amit ha minden budapestire vetítve nézünk, fejenként többszázezer forintra rúg négy év alatt. Márpedig ha a fővárost gyengítik, akkor az egész országot gyengítik, hiszen Budapest az ország gazdasági és politikai központja. Ha a baloldal jelöltjei nyernek, esély nyílik helyreállítani a demokratikus működést, érdemi ellensúlyt teremteni a kormánnyal szemben. Ehhez járulhat hozzá Bokros megválasztása is.

- Ezek szerint az MSZP vezetése nem látja ezt?
- Azt hiszem, hogy látják, csak óvatosabban működnek. Jó szándékú, érthető szempontokat vetnek fel, azonban az MSZP-n kívülálló okok miatt a helyzet megváltozott. Az óvatos centizgetés nem vezet sehová. Az emberek érdekeire és jövőjére kell tekintettel lennünk, minden más utána jön. Fontos vitákról van szó, de ahhoz, hogy ezeket értelmesen le lehessen folytatni, a demokratikus viszonyokat is helyre kell állítani. Lépésről lépésre kell haladnunk most és a következő években. Csodafegyver nincs. Egyetlen választáson, egyetlen lépésben nem lehet helyreállítani az MSZP hegemón szerepét, támogatottsága 8-10 évvel ezelőtti nagyságrendjét és megoldani a baloldal összes szerkezeti problémáját. A valóság ennél bonyolultabb. A mostani helyzetben az országgyűlési és az európai parlamenti választások alapján lehetett megegyezést kötni. Az MSZP álláspontja mindezek alapján a teljes összefogás volt, ez teremthette volna meg hitünk szerint az elérhető legnagyobb esélyt. Az Együtt-PM ezt nem támogatta, így maradt a második elérhető megoldás, az általuk kitalált koordinált indulás. Ennek nem a közös indulás, hanem a mindenki számára biztos vereséget hozó teljes különindulás volt az alternatívája. Ugyanígy zárkóztak el a pártok Horváth Csaba közös támogatásától is. A három párt három külön főpolgármester-jelölése pedig szintén öngyilkos lépés lett volna. A megegyezésre, ami esélyt teremt a változásra, csak ebben a csomagban volt lehetőség. Ennél csak rosszabb lehetőség állt fent. Arról pedig nem az MSZP döntött, hogy az Együtt-PM által indított Falus Ferenc két héttel a választás előtt feláll, majd vele Magyar György is, amivel lényegében egy esélyes demokrata jelölt indulását állították elő.

- Legyünk őszinték, az MSZP alig várta, hogy kiállhasson Horváth Csaba mögül. Aztán Falus Ferencet is csak fél szível támogatták, most jön a Bokros körüli vita. Mit szól ehhez az egyszerű szavazó?
- Én nem gondolom, hogy olyan "egyszerűek" lennének a választók, ahogy önök fogalmaznak. Főleg Budapesten figyelik a politikai eseményeket, a közélet történéseit. Világosan látják, hogy az MSZP tavasz óta nem a problémák előállítója, sokkal inkább megoldója volt. Végig kompromisszumra törekedett a Demokratikus Koalícióval és az Együtt-PM-mel, hogy esély teremtsen a változásra Budapesten és az országban. Ez a legfontosabb feladat.

- Mekkora szerepe volt az MSZP-nek abban, hogy Falus Ferenc visszalépett?
- Falus Ferenc visszalépése kész helyzetet teremtett számunkra. Azt nem tudom, hogy ő milyen alapon döntött, érzelmi vagy inkább politikai elhatározás volt-e, fogalmam sincs. Amikor múlt szombaton, kora este fölhívott telefonon, annyit kérdeztem tőle, végleges-e a döntése, amire azt válaszolta, igen. Innen kezdve számomra nem maradt más hátra, mint hogy összehívjam azokat a testületeket, amelyeknek ilyen helyzetben állást kell foglalniuk.

- Ezek szerint önök nem vettek részt a visszalépésről folytatott tárgyalásokon?
- Nem. Informális tájékoztatást kaptunk, hogy felmerült Falus visszalépésének lehetősége, de nem döntésként, hanem lehetőségként.

- A szocialista párt mégiscsak a baloldal vezető pártjának tartja magát, van egy közös jelölt és önöket kész helyzet elé állítják. Ez meg hogyan történhet meg?
- Felelős döntést hoztunk a változás esélyének megteremtéséről akkor, amikor nyáron az Együtt-PM-mel és a DK-val megteremtettük Budapesten és számos városban a közös indulás feltételeit. Ebben Falus Ferenc, mint az Együtt-PM jelöltje, a DK és az MSZP támogatásával szerepelt. A visszalépésről is ők döntöttek, ahogy ezt egyébként világossá is tették. Közös felelősségünk abban van, hogy a változást akarók látható többségéből cselekvő többség váljon a fővárosban, az ország városaiban és a kerületek túlnyomó többségében. Erről szól a politikánk.

- A DK elnöke, Gyurcsány Ferenc azonban részt vett a tárgyalásokon. Nem az MSZP gyengeségéről üzen, hogy az egyetlen párt, amely nem volt ott?
- Az MSZP erőnlétét a budapesti utcákon folyó kampánya mutatja. Az MSZP állította a hárompárti budapesti jelöltek felét, biztosítja a kampányok infrastruktúrájának jelentős részét és dolgozik a közös sikerért. Falus Ferenc hozott egy döntést, ez váratlan helyzethez vezetett. Ugyanakkor így nőhetett a változás esélye. Ezek a tények.

- Hétfőn este pedig ön kiállt és tulajdonképpen azt mondta, hogy jobb híján támogatják Bokros Lajost.
- Azt mondtam, amit most önöknek is: a kialakult helyzetben ő a legesélyesebb demokrata jelölt a változás elérésére.

- Azt mondja, a választó bölcs, de jelen pillanatban azt látja, hogy az MSZP vezetése nem állt ki a saját jelöltje mellett, nem volt elég erős, majd elhárítja magától a felelősséget a történtekért.
- Az MSZP most is az utcákon, az emberek között kampányol a változásért, ahogy teszi ezt a DK és az Együtt-PM is, a legtöbb helyen közösen. Ott állunk, ahol a változás születik, teljes felelősséggel. A Fidesz a demokratikus berendezkedés ellenfelévé vált, így annak a romboló politikának kell gátat vetni, ami például Budapesten a 3-as metró mai állapotához vezetett. Azért kell dolgoznunk, hogy a választás után változás következzen, és meglegyenek a feltételek a baloldal újjáépítéséhez. Ez történik.

- Ha mindez még nem lenne elég, szerdán reggel megjelent egy hír, miszerint ön a választás után a DK-ban folytatja.
- Így működik a Fidesz. Amikor látnak egy eredményes kampányt, amikor azt látják, hogy budapestiek sokasága akarja a változást, hogy a baloldalra figyelnek és polgármesterek, képviselők sokaságát fogják megválasztani a baloldalon, akkor teljesen légből kapott vádakkal állnak elő. A Magyar Nemzet egyenesen képes volt MSZP-s névtelen nyilatkozókra hivatkozni, miközben nyilvánvalóan a saját fantáziájukból születő, a baloldali kampány megzavarására épülő lufit engedtek el. Mindenki pontosan tudja, hogy én szeretem ezt a pártot, magam választottam és nagyon sokat teszünk azért, hogy újra megerősödjön. Nevetségesek ezek a hírek, a baloldaliak helyén is kezelik őket. Budapesten pedig változás lesz.

- Milyen eredményre számít a választáson?
- Jobb eredményt fogunk elérni, mint 2010-ben. Az MSZP budapesti kampányában hangsúlyosan beszélünk arról, hogy hosszú évekig ez lesz az utolsó alkalom, hogy változtassunk a politikai arányokon. Október 12-e ezért fontos első lépés. Az önkormányzati választókerületek nagy többségében és számos kerületben, így Újpesten, a XVIII. kerületben, Újbudán, Zuglóban, Csepelen, a XV. kerületben, a város számos pontján komoly eséllyel indulnak az MSZP és a baloldali pártok jelöltjei. Hiszek abban, hogy Budapest elindítja a változást.

Ebola - Már 4 ezer katonát küld Washington

Az Egyesült Államok a korábban bejelentett 3 ezer helyett csaknem 4 ezer katonát küld Nyugat-Afrikába az Ebola-járvány megfékezésére - közölte pénteken a Pentagon.

"Az előrejelzéseink szerint csaknem 4 ezer katonát kell kivezényelni erre a küldetésre, de természetesen naponta mérlegeljük, hogy mire van szükség" - mondta John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Dallasban pénteken fertőtlenítették azt a lakást, ahol az a férfi lakott, akit elsőként diagnosztizáltak Ebolával az Egyesült Államokban. A texasi hatóságok szerint a kórházban ápolt libériai Thomas Eric Duncannel közel százan kerülhettek kapcsolatba azután, hogy megérkezett Amerikába. Közülük mintegy 50 személyt tartanak megfigyelés alatt.

Ebola - Már 4 ezer katonát küld Washington

Az Egyesült Államok a korábban bejelentett 3 ezer helyett csaknem 4 ezer katonát küld Nyugat-Afrikába az Ebola-járvány megfékezésére - közölte pénteken a Pentagon.

"Az előrejelzéseink szerint csaknem 4 ezer katonát kell kivezényelni erre a küldetésre, de természetesen naponta mérlegeljük, hogy mire van szükség" - mondta John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

Dallasban pénteken fertőtlenítették azt a lakást, ahol az a férfi lakott, akit elsőként diagnosztizáltak Ebolával az Egyesült Államokban. A texasi hatóságok szerint a kórházban ápolt libériai Thomas Eric Duncannel közel százan kerülhettek kapcsolatba azután, hogy megérkezett Amerikába. Közülük mintegy 50 személyt tartanak megfigyelés alatt.