Százezer aktivistával mozgósít a Fidesz

Mintegy százezer aktivistával mozgósítja szavazóit a Fidesz-KDNP az október 12-ei önkormányzati választás utolsó hetében - közölte Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke.

A politikus a rezsicsökkentés folytatását és a bankok elszámoltatásának megvédését említette az önkormányzati választás fő tétjei között. Ezek voltak az elsődleges témák a kormánypártok mintegy 220 kampányfórumán is - tette hozzá.

A kormánypárt alelnöke arra kérte az embereket, hogy együttműködő önkormányzati vezetőket válasszanak, a kabinet ugyanis a helyhatóságok bevonásával akarja végrehajtani azt a gazdaságfejlesztési programot, amelynek alapján az európai fejlesztési források 60 százalékát kis- és középvállalkozások támogatására fordítják majd. E program megvalósítása az önkormányzatok nélkül lehetetlen, mert az ő birtokukban vannak az ehhez szükséges helyi, például a cégekkel kapcsolatos információk - mondta.

A baloldali ellenzékről Kósa Lajos úgy fogalmazott: egy politikai háborúhoz használnák fel eszközként az önkormányzatokat.
Hozzátette, szerinte Budapesten kifejezetten csalódottak a baloldali szavazók, és a Fidesz több olyan visszajelzést is kapott, hogy a baloldali választók közül is sokan csak a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjére, "Tarlós Istvánra tudnak támaszkodni".
Kósa Lajos közölte: az önkormányzati választással lezárul "a nagy választási év", ezt követően "rá tudunk fordulni arra, hogy az ország azt a programot, azt a pályát fussa be, amit mi (...) az emberekkel megbeszéltünk". Célként fogalmazta meg, hogy a gazdasági növekedés legalább olyan ütemű legyen, mint most, és hogy több mint ötmilliónyian dolgozzanak az országban.

Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP a jövő évi költségvetés tartalmának mielőbbi nyilvánosságra hozatalát követelte, a fideszes politikus úgy reagált: a büdzsé előterjesztésének "zárt rendje" van, amit "pártfelhívásokra" hiba lenne módosítani.
Kérdésre válaszolva közölte: biztosan nem lesz megszorítás a költségvetésben, "szeretnénk a feszes költségvetési gazdálkodást továbbvinni".

Szerző

Liberálisok: a Duna-part is legyen része Budapest életének

A Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje a Duna-partot is bekapcsolná Budapest életébe azzal, hogy a föld alá vinné a rakparti autós közlekedés egy részét. Bodnár Zoltán erről vasárnapi sajtótájékoztatóján beszélt Budapesten, a Batthyány téren.

Elmondta: a befedhető részeken, például a Parlamenttől délre eső területek egy részén idegenforgalmi, kulturális, szabadidős tevékenységre alkalmas közterületeket hozna létre. Az autós forgalmat itt a föld alá szorítaná, a nehéz járműveket pedig elterelné.
A költségeket firtató kérdésre úgy felelt: a becslések szerint 80-100 milliárd forintos kiadással is járhat egy jelentős átalakítás, ez azonban a lefedés mellett számos más fejlesztést is fedezne, például a közművek cseréjét.

Bodnár Zoltán elmondta azt is: a Római-partot elsősorban sport- és szabadidős célokra fejlesztené.
Szerinte Tarlós István főpolgármesternek, a Fidesz-KDNP jelöltjének elmúlt négyéves tevékenysége azt bizonyította, hogy nincs víziója Budapestről, a megvalósult fejlesztések ugyanis mind a korábbi liberális városvezetés eredményei.

Szerző

MSZP: hozzák nyilvánosságra mit tartalmaz a költségvetés!

Az MSZP azt követeli, hogy a kormány minél előbb hozza nyilvánosságra, mit tartalmaz a jövő évi költségvetés - mondta vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján a költségvetési bizottság szocialista elnöke.

Az esemény hangfelvétele szerint - amelyet az MSZP juttatott el az MTI-hez - Burány Sándor úgy fogalmazott: az országnak joga van tudni, hogy a kormány milyen megszorításokra készül.

A politikus azt mondta, hogy a konvergenciaprogram legalább négyszázmilliárd forintos megszorítást tartalmaz, amelynek fő vesztesei a szociális támogatások, a közoktatás, a felsőoktatás és az egészségügy lesznek. Hozzátette, hogy néhány nappal ezelőtt ezen is túlment Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki a befektetőknek kívánt üzenni és "egy 1700 milliárd forintos Orbán-csomagot jelentett be, ami minden idők legnagyobb megszorító csomagja, ha megvalósul".

Varga Mihály részleges beismerő vallomást tett, amikor elárulta, hogy egy a mainál erősebb forintra lenne szükség - folytatta. Az államadósság olyan magasságokba emelkedett, hogy ezt már a kormány is észrevette és az államadósságnak az egyik összetevője a gyenge forint - érvelt. Az MSZP viszont már régóta követeli, hogy a kormány erősítse és ne gyengítse a forintot - emelte ki.

Megjegyezte, hogy a forint gyengítésén az ország veszít, de közben néhányan nagyon jól járnak. Az MNB minden korábbinál nagyobb nyereségre tesz szert a forint gyengítésével, amiből "futja" kastélyszállókra, luxusirodaházra és egy "olyan gigantikus oktatáspolitikára", amelynek kétszázmilliárd forintból egyetlen célja van, a "matolcsyzmus terjesztése". Ugyanakkor egyre több a rejtélyes vagyongyarapodás, ezért az MSZP-nek az a kérdése, hogy a forint gyengüléséből hányan élnek jól - tette hozzá.

Szerző