Előfizetés

Vattamány nem a helyiekért dolgozott

Iskolabezárás, a szociális juttatások megvágása, a fideszes haveroknak juttatott tanácsadói szerződések, ízléstelen haknik a kampányban - lényegében így foglalható össze Vattamány Zsolt erzsébetvárosi fideszes polgármester elmúlt négyéves teljesítménye.

Talán országos hírnevét is a legnagyobb bűnének köszönheti Vattamány Zsolt, aki könyörtelenül, a helyiek, a szakma és a közvélemény nyomásának sem engedve vezényelte le - a csökkenő gyermeklétszámra hivatkozva - a Janikovszky Éva Általános Iskola és Gimnázium 2011-es bezáratását. Emlékezetes: a VII. kerület egyik legfelkapottabb iskolájában minden évben túljelentkezéssel kellett számolni, így már a fideszes polgármester döntésekor világos volt, hogy az önkormányzat a korábbi szocialista-liberális erzsébetvárosi vezetés által 700 millió forintért felújított ingatlan "újrahasznosítása" miatt űzte ki a gyerekeket és tanáraikat az épületből. Noha az önkormányzat akkor azt állította, továbbra is oktatási funkciót szán az épületnek, azt tagadták, hogy a Fasori Református Kollégium kapná meg az ingatlant. Ám 2013 szeptemberében mégis a református kollégiumé lett húsz évre, csökkentett bérleti díjjal. A történet kísértetiesen beleillik Erzsébetváros elmúlt négy évébe. Nemcsak a Janikovszky ügyében terheli ugyanis hasonló felelősség a fideszes polgármestert, az általa vezetett VII. kerület számolatlanul szórta a közpénzeket a baráti cégekkel, fideszes pártfunkcionáriusokkal kötött szerződéskötésekkel, háttéralkukkal.

Azon kívül, hogy gitározik, nem sokat tudni Vattamány Zsoltról, aki saját honlapján található önéletrajzából nemcsak eredeti, bútorasztalos szakmáját felejtette ki, hanem azt is, hogy a Fideszbe már 1989-ben belépett, s rögtön ezután, 19 évesen a mai kormánypárt önkormányzati képviselője is lett Nyíregyházán. Ottani tevékenységéről, valamint az első helyhatósági ciklust követő tízéves "üresjáratról" sincs információ, Vattamány maga mindössze arról tesz említést honlapján: miután diplomát szerzett az ELTE-n, politológusként "az önkormányzatiság intézményrendszerének irányítási és szervezési problémáival, illetve választáskutatással" foglalkozott. Ám a polgármester valamiért hallgat a Fideszhez fűződő, '89-re nyúló kapcsolatáról, saját életrajzában ugyanis mindössze arról számol be: 2004 óta vesz részt a Fidesz erzsébetvárosi alapszervezetének munkájában.
De nemcsak ez az érdekesség a kormánypárt és Vattamány kapcsolatában: a Fidesz idén egyszer már lényegében kihátrált mögüle, mondván: nyerési esélyei bizonytalanok, mivel a VII. kerületet folyamatosan belharcok bénítják. Végül azonban a kormánypárt a jelenlegi polgármester újraindítása mellett döntött, bár a győzelmét a Fidesz berkein belül is megkérdőjelezik, sőt, sokan felrótták neki azt is, az elmúlt négy évben szinte semmilyen eredményt nem tudott felmutatni Erzsébetvárosban.
Vattamány mellett Deutsch Tamás volt kerületi Fidesz-elnök korteskedett, ami nem is csoda annak fényében, hogy 2012-ben kétmillió forintot szavazott meg Erzsébetváros kormánypárti többsége a Deutsch által elnökölt Hét Határ Egyesületnek, amely cserébe olyan "szolgáltatásokat" nyújtott a kerületnek, amely közhasznú céljai közt amúgy is szerepel. Ám Vattamány korántsem csak a Deutsch-féle egyesületre fordított közpénzeket.

Luxustanácsadók: vitatható kerületvezetés

Szinte nem telt el úgy hónap az elmúlt négy évben, hogy ne kerüljön nyilvánosságra a fideszes kerületvezetéséhez köthető, megkérdőjelezhető pénzügyi-gazdálkodási intézkedés, vagy különféle, jobbára fideszes pártfunkcionáriusokat "jutalmazó" vitatható szerződés. Már a Vattamány hatalomra kerülését követő hónapokban kiderült: hivatalba lépése után jelentősen megemelték a tanácsadói létszámkeretet, a gárdába pedig sok esetben volt fideszes önkormányzati képviselők is bekerültek.

2011-ben az önkormányzati testületből előző évben távozott Kovács Becskei Barbara cégével, a Bimage Kft.-vel például havi nettó 224 ezer forintra szerződött a fideszes önkormányzat; a feladat "kapcsolattartás a nem önkormányzati tulajdonú társasházakkal" volt. 2012-ben éppen a közbeszerzési értékhatár alatt, nettó 7,9 millió forintért bízott meg versenyeztetés nélkül a VII. kerületi önkormányzat egy, a szakmában ismeretlen debreceni céget a városrész szociális térképének elkészítésével. Az Independent Research Group Kft. vezetője és egyben tulajdonosa az a Beke Sándor, aki a VIII. kerületet vezető fideszes Kocsis Máté kampányfőnöke volt, illetve a Fidesz - végül vesztes - polgármesterjelöltjét is segítette 2010-ben Gödöllőn.
Az ilyen, s ehhez hasonló szerződéskötések általában teljes titokban zajlottak, az erzsébetvárosi gazdálkodásra rálátni kívánó ellenzéki képviselők közérdekű adatigényléseit pedig rendre, fals indokkal utasította el a kerületvezetés. De Vattamány és emberei más módon is korlátozta az erzsébetvárosi döntések átláthatóságát, ahogy a helyiek tájékoztatását is. Rendre akadályozta például az ellenzéki képviselők munkáját, szűkítette lehetőségeiket - legtöbbször az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának módosításával a testületi ülésekre vonatkozóan. Ez a folyamat már a Fidesz 2010-es önkormányzati választási győzelme után elkezdődött azzal, hogy a helyi tévében megszűnt az élő adás, a testületi üléseket sem közvetítik, az ellenzékiek pedig nem szólalhatnak meg.

A kerület eközben havi 14,8 millió forint közpénzt költ a helyi médiára, sőt, miközben Erzsébetváros 16 milliárd forintos éves költségvetéséből a fideszes vezetés nem kívánt az itt élő rászorulók számára rezsitámogatást nyújtani, s más szociális juttatásokat is megvágott, az önkormányzati újságért és televízióért felelős Erzsébetvárosi Média Nonprofit Kft. 151,2 milliós büdzséjét tavaly év közben 177,6 millióra növelte. De bőkezűen támogatta közpénzből Erzsébetváros a jobboldali médiabirodalmat is: a kerület 2011-ben például csaknem tízmillió forintot juttatott az Orbán Viktorral baráti-rokoni kapcsolatban álló milliárdos Vitézy Tamás érdekeltségébe tartozó Helyi Témának, majd megszavazott ötmilliót a Heti Válasznak is. Sőt, a Borókai Gábor főszerkesztette hetilap összesen 3,63 millió forinthoz jutott Vattamányéktól 2013-ban, míg a Vitézy-érdekeltség Helyi Téma 6,96 milliót kasszírozott tavaly.

A stílus maga a Fidesz
Ilyen tevékenységgel nem is csoda, ha a helyi Fidesz, élén Vattamánnyal pénzt és energiát nem kímélve, a jó erkölcs és a józan ész mellőzésével kampányol a kerületben. Miután erzsébetvárosi fejlesztésekről, megújult közterekről és beruházásokról nem tudnak beszámolni, a helyiek "lekenyerezésével" próbálkoznak. Pénteken került például nyilvánosságra az a kerületi kampányfilm, amely hozzájárulás nélkül használja fel mit sem sejtő emberek arcmását. A járókelőket a Madách téren kamerázta le a kormánypárt, amikor egy nem túl eredeti produkciót adott elő egy szimfonikus zenekar. A járókelők arcmását nagyvonalúan - és törvénysértő módon engedély nélkül - felhasználó videóban egy valamit azért csak kitakartak: a demokratikus ellenzék jelöltjének Madách téri plakátját.
A múlt héten is több helyen 7 forintért árultak tejet Erzsébetvárosban. A tejeskocsi "véletlenül" két fideszes kampánypult és Vattamány plakátjai közé parkolt le, a flakonokon pedig "szeretettel Fidesz" matrica volt. Az árus állította, ez nem a kampány része, csak szeretnék a fővárosiakkal megismertetni a friss vidéki tejet, aminek árát a kormány támogatta.
Szeptember elején botrányos címlappal jelentkezett a VII. kerületi önkormányzat lapja, az Erzsébetváros. A nem éppen tűéles felvételen maga Vattamány pózolt: a polgármester ajándék tankönyvcsomaggal köszöntötte az új tanévet, s egy copfos kislányt. A hónap közepén álláskereső nőket segítő szociális szalon nyílt a kerületben, az avatáson pedig Vattamány elárulta azt is, a jól időzített nőbarát irodára 6 millió forintot költött az önkormányzat. De néhány hete a kerületben haknizott a Fásy Mulató is, az ingyenes koncertet pedig gitárjátékával Vattamány is "megtisztelte". Az Almássy téren narancs színű lufikat osztottak, többen a polgármester nevével ellátott, narancsszín dzsekiben sétálgattak, a kerítésen kívül Fidesz-pultok mellett állók igyekeztek az érkezőkkel beszélgetni. Fásy Ádám, a produkció gazdája maga is elismerte, ő a Fidesznek segít a kampányban. Ám Vattamány közölte, hogy őt csak gitárosként hívták meg és Fásy saját elhatározásából érkezett a VII. kerületbe.

Berki, Csomor: a szuper csapat
A legtöbbször indoklás nélkül hagyott, vitatható szerződéskötések és pénzszórások sora szinte végeláthatatlan, ám a tanácsadói listából mindenképp kiemelkedik Berki Béla neve. A volt fideszes helyi képviselővel 2013 februárjában határozatlan időre szóló, havi bruttó 180 ezer forintos szerződést kötött az önkormányzat vagyonkezelő cége, az ERVA Zrt., "panaszreferensi" feladatok ellátására. Berkinek ráadásul nem is ez volt az első megbízatása a Vattamány vezette kerületben: 2011-ben egy ideig havi 400 ezer forintért "romaügyekben" ötleteket, tanácsokat adott a polgármesternek úgy, hogy akkoriban a VII. kerület roma kisebbségi önkormányzatának egész éves költségvetése alig volt több - félmillió forint - egyhavi tanács "áránál". Ráadásul Berki nem a jó hírnevével vívta ki a posztokat: állítólag önkormányzati lakáshoz jutást ígért két személynek, akik az "intézésért" cserébe több millió forintot adtak át neki, melyet kölcsönadási szerződéssel tettek hivatalossá, ám az érintettek mégsem jutottak lakáshoz, és a pénzüket sem kapták vissza.
Őt alkalmazta panaszreferensnek Csomor Sándor, az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő (ERVA) Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, aki szintén nem az Erzsébetváros iránti elkötelezettségéről híres. Egy, a Népszava birtokába került hangfelvételen ugyanis arról beszél, ha valaki neki azt mondja, hogy a szíve csücske a VII. kerület, ő azt válaszolja: "hülye vagy te, szar a levegő, asztmás vagyok, nekem nem a szívem csücske én a II. kerületben lakom, ha valaki Budán lakik, utál átjönni a hídon". Az önkormányzati lakás- és helyiséggazdálkodásért is felelős cég vezetője a felvételen arról panaszkodik, hogy az V. kerülethez képest nagyon "színes" az erzsébetvárosi önkormányzat, a Belvárosban ugyanis a VII. kerülethez képest már minden kialakult.

A négy fideszes év

- Közmunka: a rendszer átalakítása miatt kevesebb ember, rövidebb ideig, kevesebb fizetést kap, ami 300 családtól vette el az életben maradási esélyt

- Szociális szabályozás: szigorított jogosultsági feltételek vannak, kisebb mértékű támogatásra

- Bérlakások: megszüntették a szociális bérlakás pályázatot, drasztikusan emelték a lakbéreket (150-200 százalékkal)

- Közbiztonság: felszámolták a terek 24 órás őrzését adó kerületőrséget

- Intézmények: felszámolták a kerület egyik legjobb iskoláját, a Janikovszkyt

- Kisvállalkozások: a helyi politika is "besegített" a kerületi kisvállalkozások tönkremenésébe

- Hatósági ügyek: felszámolták a Mosoly Hivatalt, lecserélték a szakemberek nagy részét

- Oktatási ügyek: az iskolák működtetése drágább és bonyolultabb, miközben a pedagógusok terhelése nőtt, jövedelmük csökkent

- Közrend: a zárt helyekre érvényes dohányzási tilalom kiszorítja a vendégeket az utcára, így a zaj és füst zavarja a lakókat

- Civilek: egyeztetés, tájékoztatás nélkül döntöttek a Közösségi Házban lévő civil szervezetek kihelyezéséről

- Klauzál téri csarnok: a felújításáról szóló döntés után közel egy évvel csak a piaci árusok elküldése, a csarnok bezárása történt meg. Márciusban kiírtak kivitelezési pályázatot, de még el sem kezdték a munkát

- Városliget: semmit nem tett a kerület a Liget megvédéséért, ahol a kormány múzeumi negyedet épít

- Média: a kerületi újság és tévé pártirányítása dupla áron

Őrizetben a fajvédő konferencia főszervezője

Pénteken késő este egy Déli pályaudvarhoz közeli presszóban lecsapott a rendőrség a hét végére tervezett fajvédő konferencia amerikai főszervezőjére, Richard Spencerre. A fehér faj felsőbbrendűségét hirdető National Policy Institute (NPI) elnökének elfogásáról egy felvétel is felkerült a YouTube-ra. Ezen a Készenléti Rendőrség akciója látható, amint igazoltatják a hely - hírek szerint a Clock Café - angolul beszélő, vélhetően Spencer társaságához tartozó vendégeit.

Az, hogy Spencert elviszik a rendőrök, nem látható, csak az, ahogyan kommentálja a történteket. A 36 éves férfit ezek után az idegenrendészeti hatósághoz vitték, akik őrizetbe vették. Az amerikai fajvédő politikus magyarországi tartózkodásra jogosító okmányait nem tudta felmutatni, így most a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) folytat eljárást ellene, amelynek végéig idegenrendészeti őrizetben marad.

A rendőrségi akció ellenére a résztvevők közül többen próbálták megtartani a konferenciát, bár a hatóság az összes szóba jöhető helyszínt blokkolta. Igaz, az előadóként várt Alexander Dugin, Putyin fő ideológusa, valamint a zsidó képviselőket listába szedni akaró jobbikos Gyöngyösi Márton is lemondta a részvételt. A regisztrálóknak a Népszabadság szerint két nappal az esemény előtt azt írták a szervezők, hogy a találkozó szombat délután fél hatkor lesz, és a Déli pályaudvarnál kell keresni valakit, akinél egy magyar zászló lesz. Ő kíséri majd a tiltás miatt "bújkálásra" kényszerült érdeklődőket a helyszínre. Úgy tudni, szombat délután többen is megjelentek ott, holott addigra már tudhatták, mi történt Spencerrel.

Spencer elfogása után a BÁH azt közölte, az NPI "tradicionalista-, fajvédő- és nacionalista eszmeiségű alapítvány prominens vezetője" annak tudatában érkezett Magyarországra, hogy a Budapestre összehívott fajvédő konferencia szervezésében játszott szerepe miatt "vele szemben korlátozó intézkedés lehet érvényben". Pedig az ország területére annak ellenére bejutott, hogy Orbán Viktor és Pintér Sándor kiadta a hatóságoknak a parancsot beutazása, illetve az itt tartózkodása megtiltásáról. Miközben jogvédők szerint a tiltásnak semmilyen jogalapja nem volt, mivel egy magánterületen tartandó rendezvény nem esik a gyülekezési törvény hatálya alá, az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége megköszönte a miniszterelnöknek, amiért betiltotta "a világ szemeteinek" találkozóját.

A rendőrség azt is közölte, nem tudnak arról, hogy a konferenciát megtartották volna. Fogadta ugyanakkor a fajvédőket a Tolerancia-csoport szerint a Terror Háza, amelynek meglátogatása szerepelt is a programban: tegnap délután ezért tüntettek is az épületnél. Csakhogy a Szabadság téri emlékmű miatt is következetesen tiltakozó Zoltai Andrea azt közölte, hogy a rendőrség őket igazoltatta, és szabálysértési eljárás is indul ellenük. "Miközben az igazoltatásokkal elterelték a figyelmet, a nácik bejutottak a múzeumba" - írta Facebook-oldalán Zoltai.

Hisz a győzelemben Farkas Ferenc

Élhetőbb Erzsébetvárost ígér Farkas Ferenc, a baloldal közös VII. kerületi polgármesterjelöltje. Az Erzsébetváros Sportegyesület elnöke a jelenleginél emberségesebb támogatást kínál a rászorulóknak, a vállalkozóknak pedig megfizethető üzlethelyiségeket. A DK-s színekben induló Farkas, akinek plakátjait ismeretlenek megrongálták, politikai ellenfeleit tiszteletben tartva kampányol és bízik abban, hogy miként áprilisban, október 12-én is a baloldal győz a kerületben.

- Fideszes ellenfele Fásy Mulatóval, 7 forintos tejjel kampányol, a Király utcaiaknak pedig azt ígéri, megvehetik a lakásokat, amelyekben élnek. Mit tud ezzel szemben egy baloldali ellenzéki polgármesterjelölt ajánlani?
- Élhetőbb Erzsébetvárost, emberségesebb szociális támogatási rendszert, segítséget a társasházak felújításához, a bérlakásban élőknek pedig lakbércsökkentést. A VII. kerület fideszes vezetése az elmúlt években néhány parkon kívül szinte semmit nem újított fel. Az Almássy teret hagyták lepusztulni, végül a választásokra készülve rendbe hozták és most dicsekszenek vele. Természetesen uniós pénzből varázsolták újjá, ahogyan néhány utcát is. Ez utóbbit azonban az ott élőkkel nem beszélték meg, ezért sok helyen többet ártottak, mint amennyi haszna a felújításnak volt. Az erzsébetvárosi házak java öreg, a lakóknak pedig nincs pénze a renoválásra. Amióta a Fidesz irányít a kerületben, a társasházak nem kapnak vissza nem térítendő hitelt, így fővárosi támogatásért sem pályázhatnak. A fideszesek cinizmusa nem ismer határt. Ha október 12-én bizalmat kapunk, az új baloldali vezetés négyszeresére emeli a társasházak felújítására szánt keretet, aminek az 50 százaléka vissza nem térítendő hitel lesz.

- Polgármesterként csökkenteni akarja a lakbéreket, ebben azonban nincs vitája a kerület jelenlegi vezetőivel, hiszen Vattamány Zsolték is ezt ígérik.
- A most véget érő önkormányzati ciklusban 100, illetve 150 százalékkal emelték a lakbéreket Erzsébetvárosban. A kampányban valóban pályázatot hirdettek és azt ígérték, hogy a szociálisan rászorulók terheit csökkenteni fogják. A feltételeknek viszont várhatóan csak kevesen tudnak majd megfelelni, a végeredményt pedig a választások után hirdetik ki. Erre mondják: ügyes! A Király utcai házak lakóit is egy hónappal a voksolás előtt értesítették arról, hogy majd megvásárolhatják az önkormányzattól a lakásokat. Arról azonban "elfelejtettek" szólni, hogy a műemléki védelem alatt álló épületekben lévő lakásokat csak akkor lehet értékesíteni, ha a házakat felújították. Ezt nyilván később akarták bejelenteni.

- Az új baloldali vezetés eladná ezeket a lakásokat az ott élőknek, vagy ezzel senkit nem hitegetnek?
- Ezeket az épületeket fel kell újítani, a lakásokat pedig értékesíteni. De nem az értékük 60 százalékáért, ahogy azt a fideszes önkormányzat teszi. Ennyit sokan még részletekben sem képesek kifizetni. Mi az önkormányzati lakásokat az értékük 20 százalékáért fogjuk az ott élőknek eladni, nem csak a Király utcában, hanem az egész kerületben. Erzsébetvárosban sok az idős, a nélkülöző ember, aki a számláit sem tudja fizetni. Bár a kormánypárti politikusok ezt tudják, amióta hatalomra kerültek, egy embernek évente csak egyetlen alkalommal adnak szociális támogatást. Rendkívüli esetben sem lehet segítséget kérni az önkormányzattól. Mi ezen változtatni fogunk. Az idős, egyedülálló emberek segítésére szociális hálózatot hozunk létre. A hálózat munkatársai bevásárolnak és elintézik, amit csak lehet. Magasabb lesz a gyógyszertámogatás és évente két alkalommal ingyenes szűrővizsgálatot biztosítunk a kerületben élőknek.

- A zsidónegyed romkocsmáit a világ legismertebb útikönyvei ajánlják a turisták figyelmébe, de a szórakozni vágyó magyarok is kedvvel járnak ezekre a helyekre. A negyedben élők azonban legszívesebben elmenekülnének. Polgármesterként képes lesz megoldást találni?
- A romkocsmákat nem kell megszüntetni, de az ott élők békéjét biztosítani fogjuk. Közös asztalhoz ültetjük a lakókat a vendéglő-tulajdonosokkal és meg fogjuk találni a mindenki számára elfogadható kompromisszumot. Szerintem a nyitva tartásról is együtt kell dönteni, az önkormányzatnak pedig az a feladata, hogy több rendőrt, polgárőrt biztosítson a területen. Az itt élők érdekében mobil zajmérő állomásokat helyezünk el, kezdeményezzük a dohányzást szabályozó törvények módosítását, mert a kocsmák környékén ablakot sem lehet a füst miatt nyitni. Az is el akarjuk érni, hogy a szórakozóhelyek tulajdonosai elsősorban VII. kerületieket alkalmazzanak. A negyedben, illetve egész Erzsébetvárosban sok az üresen álló üzlethelyiség. Úgy tudom, a lakbéreket is azért emelték meg annyira, hogy az így befolyt összegből az üres üzletek terheit fedezze az önkormányzat. Az új baloldali vezetés inkább áron alul is kiadná ezeket, elsősorban a kerületi vállalkozóknak. Részben, hogy a rezsit fedezzék, továbbá a vállalkozások adóira szüksége van a kerületnek.

- Mit szeretne még megvalósítani?
- Létre akarjuk hozni a civilek házát, a rendőrség mellett egy kerületi önvédelmi hálózatot, de a legfontosabb, hogy szolgáltató önkormányzatot teremtsünk. Olyan hivatalt, ahol foglalkoznak az ügyekkel. Az új baloldali vezetés tagjait pedig nem csak a fogadóóráinkon érhetik majd el az erzsébetvárosiak, hanem szinte 24 órán át rendelkezésükre fogunk állni.

- Bízik a győzelemben?
- Áprilisban, a parlamenti választáson Erzsébetvárosban nagyon jól szerepelt a baloldal. Hiszek abban, hogy október 12-én is nyerünk. Akkor is, ha ismeretlen megrongálják a plakátjainkat és a kerületi újságban, médiában az "esélyegyenlőség jegyében" meg sem szólalhatunk. Mi ennek ellenére politikai ellenfeleinket tiszteletben tartva kampányolunk.

- Nem tart attól, hogy ha az ellenzék nyer, a kormány megvonja a támogatást az erzsébetvárosiaktól? Több újrázni akaró kormánypárti polgármester is azzal kampányol, hogy csak az a kerület fejlődhet, amelyiknek a vezetése számíthat az Országgyűlésre és a kormányra.
- A XIII. kerület hagyományosan baloldali, mégis fejlődik. Emellett például ott ingyenes a bölcsődei ellátás, a nyugdíjasokra pedig külön odafigyel az önkormányzat. Mindenki láthatja a fejlődését, fejlesztéseit, ráadásul Angyalföldnek, Újlipótvárosnak sok fideszes önkormányzattal ellentétben nincs tartozása. Miért ne tudnánk mindezt Erzsébetvárosban mi is elérni?