Előfizetés

Időközi választás Újpesten - Tíz párt indulna

Egy újabb jelölőszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői ülésén a november 23-ai újpesti időközi országgyűlési képviselőválasztásra, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját. A választásra az ajánlásgyűjtés hétfőn már megkezdődött.

Eddig tehát tíz párt jelezte részvételi szándékát a Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kiírt időközi választásra. A korábbi üléseken a testület a Magyar Liberális Párt, a Magyar Munkáspárt, a Zöldek Pártja, a Magyar Szocialista Párt, valamint a Magyar Demokráciáért és Hazáért Párt, az LMP, a Fidesz, a KDNP és a Demokratikus Koalíció regisztrációs kérelméről már döntött.

Kiss Péter a főváros 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületében szerzett mandátumot április 6-án, a politikus azonban hosszan tartó súlyos betegség után júliusban elhunyt.

Az NVB szeptember 12-én tűzte ki az időközi választás időpontját november 23-ára. A testület határozatának mellékletében rögzítette a választással kapcsolatos határidőket, határnapokat is. Eszerint a választókat október 6-áig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat pedig ettől a naptól, tehát hétfőtől gyűjthetik az indulni szándékozók.
Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük.

Szigetvári: a fideszes városvezetések pártsajtót szeretnének üzemeltetni

Szigetvári Viktor a egri sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz egri politikája is arról szól, hogy aki nem velük ért egyet, az nem létezik, kiszorítják a nyilvánosságból, elfojtják a megjelenési lehetőségeit.

Szigetvári Viktor a hétfői egri sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz egri politikája is arról szól, hogy aki nem velük ért egyet, az nem létezik, kiszorítják a nyilvánosságból, elfojtják a megjelenési lehetőségeit.

Hangsúlyozta: mindent megtesznek azért, hogy többpárti felügyelet alá kerüljön a helyi sajtó. Céljuk, hogy ne csak a közpénzek felhasználása legyen átlátható, fontos, hogy a különböző pártállású emberek érdekei is megjelenjenek.
A helyi nyilvánosság demokratizálása fontos feladat, hiszen több megyei lap válságban van, "depolitizálta önmagát" - mondta.
Szigetvári Viktor felidézte: az Együtt-PM szövetség önkormányzati programjának három kulcseleme van: a helyi nyilvánosság demokratizálása, az önkormányzati átláthatóság, valamint a fejlesztésekről a helyben élők bevonásával döntő közösségi tervezés.

Szavai szerint az Együtt-PM fontosnak tartja az ellenzéki politizálás megújítását is.
Az Együtt-PM polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltjeinek döntő része olyan ember - folytatta -, aki három-négy éve még nem gondolta volna, hogy pártpolitizálni fog. Ami azonban 2010 után történt, "Orbán Viktornak a válságba jutott rendszerváltás megjavítására tett kudarcos kísérlete", arra indította őket, hogy politikussá váljanak.
Azt mondta, büszkék arra, hogy Egerben széles ellenzéki együttműködés jött létre a Demokratikus Koalícióval és a Magyar Szocialista Párttal, és Szalóczi Géza személyében az Együtt-PM állította a közös polgármesterjelöltet.

Tarlós szerint értelmetlen lenne a főpolgármester-jelölti vita

Értelmetlennek tartja a főpolgármester-jelölti vitát Tarlós István, a Fidesz-KDNP jelöltje szerint az a választók félrevezetése lenne.

Tarlós István egy más témájú hétfői rendezvényen újságíróknak azt mondta: a vita egy "kétszer lerágott csont" és értelmetlen felvetés. "Nem tudom, miről beszélnénk az utolsó napokban azon kívül, hogy nyilván egy-két ember elkezdene nagyokat mondani" - fogalmazott, hozzátéve: ez a választók félrevezetése lenne és veszekedésbe torkollhatna.
A főpolgármester felvetette: mit lehet mondani néhány perc alatt a várossal kapcsolatos elképzelésekről, amikor másfél hónapja a programokról beszél.

A főpolgármester-jelölti vitáról hétfőn egyeztetett Staudt Gábor, a Jobbik indulója Csárdi Antallal, az LMP főpolgármester-jelöltjével, valamint Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom jelöltjének és Bodnár Zoltán, a Liberálisok indulójának képviselőjével. A vita várhatóan péntek este, egy kereskedelmi televízióban lesz látható.