Előfizetés

Dühös fiatalok tüntetnek Milánóban is

Publikálás dátuma
2014.10.08. 15:43
Olaszországban 2011- ben is tüntettek a diákok és a munkanélküliek, akkor november 17-én Nápolyban szintén több ezer diák vonul
Tüntetők és rendőrök közötti összecsapások előzték meg szerdán Milánó utcáin az Európai Unió állam- és kormányfőinek találkozóját, amelynek a fiatalkori munkanélküliség elleni küzdelem a témája.

Az olaszországi nehézipari munkásokat képviselő Fiom szakszervezet tagjai vezették a dolgozók milánói felvonulását, amelyhez baloldali ifjúsági szervezetek, munkanélküliek, nyugdíjasok is csatlakoztak.  Fiatalok egy csoportja megpróbálta áttörni az EU-csúcsot vendégül látó milánói vásártért övező rendőrkordont. A tüntetőket a rendőrség visszaverte. A demonstrálók festékkel dobálták meg az olasz munkaügyi minisztérium milánói irodaépületét. Tüntetés zajlik a római munkaügyi minisztériumnál is.

A milánói szakszervezeti megmozdulást vezető Maurizio Landini, a Fiom főtitkára kijelentette: az európai állam- és kormányfőknek nem a vállalkozói lobbikkal, hanem a dolgozókkal kellene szóba állnia, az Európai Uniónak nem a gazdasági szigorúságot, hanem a munkahelyek megmentését kellene szem előtt tartania. "Európa politikusai a gazdasági válság fenyegetésével akarják megfosztani a dolgozókat jogaiktól!"- hangoztatta Landini. Hozzátette: forró ősz várható Itáliában, az olasz munkások készen állnak a gyárak elfoglalására.

Maurizio Landini megerősítette, hogy a Fiom csatlakozik az Olaszországban október 25-re meghirdetett általános sztrájkhoz.

    A fiatalok körében tapasztalható nagyarányú munkanélküliség megoldásáról tanácskoznak az Európai Unió állam- és kormányfői. Az unió informális foglalkoztatási csúcstalálkozóján Orbán Viktor magyar kormányfő is részt vesz.
    A találkozóval egy időben a római parlament felsőháza a Matteo Renzi vezette olasz kormány munkaügyi reformjáról szavaz.

Vagyonosodási eljárás Kósa ellen?

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Kósa Lajossal, a Fidesz ügyvezető alelnökével és feleségével szemben az illetékes parlamenti bizottságnál az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK). A házaspár egy a médiában megjelent hír szerint vagyonnyilatkozatban fel nem tüntetett óbudai lakással rendelkezik.

Pápa Levente, az Együtt-PM szövetség gazdaságpolitikusa szerdán, a III. kerületben, a szóban forgó lakásnál tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: kedden kiderült, hogy Kósa Lajos feleségének egy olyan lakása található a kerületben, amit a debreceni polgármester nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. Közölte: Kósa Lajossal és feleségével szemben vagyongyarapodási vizsgálatot kezdeményeznek a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), valamint az illetékes parlamenti bizottságnál is.

Pápa Levente szerint "a fideszes vezetők nem tudnak elszámolni vagyonukkal, olyan jövedelmekből tesznek erre szert, ami nem átlátható". Felháborítónak nevezte, hogy a legújabb hírek szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter balatoni nyaralója sokkal nagyobb, mint azt korábban bevallotta, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek és családjának szintén be nem vallott vadászháza és üdülője van. "Új fideszes vírus ütötte fel a fejét a narancsos vezetők körében. Ennek a vírusnak a kórtünetei az igazolatlan jövedelmekből való hónapokon át tartó lakásnagyobbodás, a családon belüli terelés, és a szégyenkezésre való képtelenség".

Pápa azt is kijelentette, hogy az Együtt-PM benyújt egy olyan törvénymódosító csomagot, amely lehetővé tenné, hogy a parlamenti képviselők húsz százalékának felhatalmazása alapján a NAV vagyongyarapodási vizsgálatot indíthasson.

Béres András, az Együtt-PM III. kerületi polgármesterjelöltje arról beszélt, hogy "következmények nélküli" országgá váltunk, ahol a politikusok úgy szerezhetnek vagyont, hogy arról nem kell elszámolniuk. Példaként felhozta Menczer Erzsébet Fidesz-KDNP-s képviselőt, akiről kiderült, hogy fia és annak menyasszonya önkormányzati lakást kapott, és azt közpénzből fel is újíttatták. Béres hozzátette, hogy mindennek minimális következménye van, és Menczer Erzsébet továbbra is a listavezető.

Az Együtt-PM sajtótájékoztatója után néhány perccel Gréczy Zsolt, a DK szóvivője  is sajtótájékoztatót tartott a helyszínen. Ő is azt közölte, hogy pártja vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez. "A DK tiltakozik az ellen, amit a Fidesz művel az országgal és a közpénzekkel". Hangsúlyozta: Kósa Lajosnak és feleségének el kell számolnia azzal, miből vették az óbudai lakást.

MSZP: az egészségügyi dolgozók is kaphassanak mozgóurnát

Publikálás dátuma
2014.10.08. 14:17
Illusztráció/Népszava
 Az MSZP azt kéri a Nemzeti Választási Bizottságtól (NVB), engedélyezze, hogy a közalkalmazottak is kaphassanak mozgóurnát, ha vasárnap, az önkormányzati választás napján dolgoznak.

Erről Laskovics Diána, az MSZP országos elnökségének tagja beszélt szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.   Az ellenzéki párt politikusa szerint széles körű választási jogsértés emberek egy csoportját megfosztani attól a jogától, hogy szavazhasson. A szabad választás joga minden választópolgárt megillet, és az államnak kötelessége gondoskodnia arról, hogy ez a joga senkinek se sérüljön - mondta.

Laskovics Diána szerint többek között ezért is találták ki a mozgóurnát, amelyhez azonban jelenleg csak a járóképtelen betegek, a fogyatékossággal élők és a fogvatartottak vehetnek igénybe - tette hozzá. "Egészségügyi dolgozóként mélységesen felháborít, hogy a jelenlegi hatalom számára a mi szolgálatunk nem ér annyit, hogy egy mozgóurnát biztosítsanak azoknak, akik vasárnap az embertársaikat szolgálják" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az ügy kivizsgálását kéri az NVB-től.

 Véleménye szerint az önkormányzati választásnak az is a tétje, hogy fizetős lesz-e az egészségügy. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban egy 1700 milliárd forintos megszorító csomagot jelentett be, és mivel az egészségügy az egyik legnagyobb kifizetőhely, egészen biztos, hogy a csomag érinteni fogja - érvelt.