Szebb Jövőért: jogerősen feloszlatva

Sértette a roma lakosság tagjainak emberi méltóságát, veszélyeztette biztonságát a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület (SzJPE), amely akár erőszakos fellépést is szükségesnek ítélt a cigánysággal szemben - többek közt ezekre hivatkozott a Szegedi Ítélőtábla bírája az egyesület feloszlatása miatt indult per másodfokút ítéletében tegnap, amellyel jogerősen fel is oszlatta a Jobbikhoz köthető szervezetet.

Szemben a Gyulai Törvényszék márciusi, a cigányságot etikátlanul minősítő, a feloszlatást elutasító ítéletével. Mindez ugyanis csupa olyan tevékenység Szeghő Katalin bíró indoklása szerint, amelyek megalapozzák a szervezet megszüntetését. Mint elhangzott, mindenkinek joga van a gyülekezéshez, a szabad véleménynyilvánítási jog gyakorlásához, de ez "nem járhat mások jogainak és szabadságának megsértésével". Márpedig az ítélőtábla szerint különösen a kunhegyesi, devecseri és ceglédi megjelenésük - vagy ahogyan a szervezet gyakran hangoztatta, "bűnmegelőző" járőrözésük - volt jogsértő.

A jogerős ítélet szerint az egyik helyszínen László Attila, az SzJPE elnöke egyértelműn rasszista és kirekesztő beszédet mondott, nem tett különbséget a bűnöző életmódot folytató és a törvénytisztelő romák között, amikor "férgek, sátánfajzatok, patkányok" címszavakkal illette a cigányokat. Az ítélőtábla úgy vélte, ezek a kijelentések nem pusztán az elnök véleményének tekinthetők, hanem az egyesület a cigányságot "egységesen bűnöző életmódot folytató, a magyarság létezésére veszélyt jelentő és ezért az országból elűzendő népcsoportként kezeli", akikkel szemben akár "az erőszakos fellépést is szükségesnek ítéli".

Emlékezetes, a feloszlatást kezdeményező Békés Megyei Főügyészség keresetét márciusban Mucsi Erika, a Gyulai Törvényszék bírája botrányos indoklással utasította el: azt mondta, a cigányság "a lakosságnak egy elkülönült, a többségi társadalom hagyományos értékeit és a már hivatkozott jogszabályok által is védett értékeket semmibe vevő csoportja, egy bizonyos munkakerülő életforma", akik "a magántulajdont, együttélési normákat nem tisztelő erkölcsi felfogás követői". Emiatt az Országos Bírói Etikai Tanács is eljárt Mucsival szemben, ám még csak bírságot sem kellett fizetnie, eljárását mindössze etikátlannak minősítették.

Szerző

Kormány közeli hárommilliárd

Két-két cég közös ajánlattevőként három önállóan nyert el egy-egy részt a Miniszterelnökség 2,9 milliárd forintos keretösszegű kommunikációs nyílt közbeszerzéséből - írta a Közbeszerzési Értesítő. A pályázat egy része grafikai tervezésre vonatkozott, a 400 milliós keretet az E-Press Nyomda Kft. és Pátria Nyomda Kft. - közös ajánlattevőként - nyerték el. (Az E-Press a hatályos cégadatok szerint kiemelten kockázatos, többször indult ellene végrehajtás, 2010-ben vagyonlefoglalással.)

Egy másik feladat a PR koncepció kidolgozása, PR és on-line kampányok tervezése, lebonyolítása volt. A 800 milliós rész nyertese a HG360 Reklámügynökség Kft. lett. (A HG360 tulajdonosa Csetényi Csaba, és áttételen keresztül az ő és Krskó Tibor tulajdonában álló Hamu és Gyémánt Média Kft. Krskó - Rogán Antal szomszédja - korábban kilenc trafikengedélyt nyert el. A HG360 az atlatszo.hu szerint 2013 nyarán több mint 1,5 milliárd forintnyi nyertes pályázatnál járt, kiemelkedő sikerrel a belvárosi pályázatokon.)

A médiafelületek foglalását és vásárlását tartalmazó, 1,5 milliárd forint keretösszegű harmadik részt az I.M.G. Inter Media Group Kft. nyerte el. (Az eddigi kormányzati tenderek fő nyertesének, az I.M.G.-nek Patonai Péter a tulajdonosa. Ő korábban az MFB elnök-vezérigazgatója volt, ebben az időben Simicska Lajos segítette tanácsaival.)

A kvalitatív közvélemény-kutatási feladatok nyertese a Kutatópont Piac- és Véleménykutató Kft., amelynek vezetője Mráz Ágoston Sámuel, tulajdonosa a Bonum Semen Zrt. (korábban Europtimus, Nézőpont), a korábbi tulajdonosok, ügyvezetők között találjuk Győri Tibort, Simicska jobbkezét, 2010 előtt Habony Árpádot, de Petykó Zoltánt is, aki 2013-ig a NFÜ vezetője volt.)
A közvélemény-kutatási feladatok nyertese a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, valamint a Kód Piac-, Vélemény és Médiakutató Intézet Kft. közös ajánlata lett. Egyenként 100-100 milliót nyertek.

Szerző

Moszkvai ingatlanügy: elnapolták a tárgyalást

Publikálás dátuma
2014.10.09. 07:10
Császy Zsolt: tragikomédia az egész FOTÓ: NÉPSZAVA
Elnapolta a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) a moszkvai kereskedelmi képviselet épületének értékesítése miatt indult büntetőpert szerdán. A harmincoldalas vádirat ismertetése után a vádlottak és védőik bejelentették: a vád szerintük nem törvényes, nem tartalmazza azokat a tényeket, amelyek alapján a történteket el lehetne bírálni, így az eljárás megszüntetését kérték.

A bíróság ezt elutasította, bár elismerte: a konkrét tényállási pontok megfogalmazása valóban pontatlan. A vádlottak és védőik fellebbeztek, s Papp Gábor, a másodrendű vádlott védője indítványozta: amíg a fellebbezést a Fővárosi Ítélőtábla nem bírálja el, a bíróság ne folytasson bizonyítási eljárást, ehhez a többi védő is csatlakozott. A bíróság ezek után napolta el tárgyalást várhatóan november 12-ig.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) tavaly májusában emelt vádat a moszkvai kereskedelmi képviselet épülete értékesítésének ügyében, amely 2005 októbere és 2008 márciusa között zajlott le. A vád szerint a volt moszkvai nagykövet 2008. március 14-i dátummal, felettesei tudta nélkül írt alá adásvételi szerződést a Diamond Air társaság képviselőjével az ingatlan tulajdonjogának átruházásáról. A szerződés szerint a vételár 23 689 585 dollár volt, amelyből a vevő 2,4 millió dollárt 2005 decemberében kifizetett, a fennmaradó több mint 21 millió dollárt pedig 2008 márciusában utalta át a magyar államnak. A szerződés megkötése, teljesítése és bejegyzése folytán azonban az ügyészség szerint az államnak több milliárd forintnyi hátránya keletkezett, amely nem térült meg. A moszkvai ingatlan egy 2008-as értékbecslés alapján ugyanis több mint 108 millió dollárt ért.

Ezért Székely Árpád volt nagykövetet különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, Horváthné Fekszi Márta volt államtitkárt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással vádolták meg. Az MNV Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst, volt értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot, valamint a cég akkori két vezető beosztású és egy beosztott munkatársát társtettesként elkövetett bűnpártolás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével vádolják.

A BKT tavaly május végén függesztette fel az ügyben az eljárást, mert újabb bizonyítékok nélkül érdemben nem tartotta elbírálhatónak a cselekményt. Keresztes Imre, a KNyF vezetője az idén februárban a Magyar Nemzetnek azt mondta: megérkeztek a válaszok a jogsegélykérelemre, folytatódhat az eljárás. A beszerzett információk igazolják a gyanút, hogy az ügylet során százmillió dolláros rés mutatkozik: ennyivel többért - 3,5 milliárd rubelért - vásárolta meg utóbb az orosz állam az ingatlant a Diamond Air-től, mint amennyiért neki a magyar fél eladta.

Császy Zsolt tegnap lapunknak azt mondta: az ügyészség képtelen tudomásul venni, hogy a Diamond Air a magyar féltől csak az épületet vette meg (az orosz állam jóváhagyásával, ami nélkül az üzlet létre sem jöhetett volna, s a telket el sem adhatták), míg az orosz állam az épületet és a telket egyaránt megvásárolta, nyilván nem ugyanakkora összegért. Császy hozzátette: tragikomikus politikai indíttatást lát az ügy mögött, azzal az ellentmondással, hogy a per kezdetekor az orosz elnök még ellenség volt, mára viszont barát lett. Sajtóhírek szerint pedig az épületet Vlagyimir Putyin belső köréhez tartozó személy vette meg.

Szerző