Újabb átszervezés az MTVA-nál?

Publikálás dátuma
2014.10.08. 21:19
FOTÓ. Vajda József, Népszava
Költségtakarékossági okokból hamarosan összevonná két cégét, a Duna Televízió Nonprofit Zrt.-t és a Magyar Televízió Zrt.-t a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) - értesült lapunk. Az átszervezéssel a távirati irodát erősítenék, és a lépés leépítésekkel is járhat. Információnkat az MTVA egyelőre nem kommentálta. Közmédiás forrásaink szerint, mivel a jövőjükről minden "felsőbb szinteken" dől el, nagy a bizonytalanság, a választások után számítanak komoly változásra.

Újabb jelentős átszervezésre készül a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA): információink szerint költségtakarékossági okokból összevonnák a köztelevíziókat működtető cégeket, a Duna Televízió Nonprofit (Duna TV) Zrt.-t és a Magyar Televízió (MTV) Zrt.-t. Így a jövőben lényegében egyetlen cég gyártaná, gyártatná, szerkesztené a műsort. A lépés leépítésekkel is járhat, amelynek mértékéről ellentmondó információkat kaptunk. Mivel a céginformációs adatbázis júniusi adatai szerint a korábban szinte teljesen kiüresített Duna TV Zrt.-nél és az MTV Zrt.-nél egyaránt 42-42 fő a teljes létszám, az esetleges elbocsátások után is meglehetősen szűk kapacitás állna az egységesített médium rendelkezésére.

Megkeresésünkre az MTVA lapzártánkig nem reagált, többek között az átszervezés pontos okát szerettük volna megtudni, és azt, valóban lehet-e számítani elbocsátásokra. Forrásaink szerint az MTVA vezetősége az új közmédiarendszerben is mindössze egymilliárd forint körüli költségvetésből gazdálkodó távirati irodát kívánja erősíteni, esetleg több pénzt adna a működésére, miközben az MTVA-nak évi 78 milliárd a kerete. Emlékezetes, 2011-ben a közmédia addigi struktúrájának lebontásakor a korábbi négy közszolgálati intézmény - az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI - dolgozóit és vagyonát az MTVA-ba vonták össze, és komoly pozícióharc is folyt Böröcz István és Belénessy Csaba, az MTVA és az MTI akkori vezérigazgatója között.

Ugyanis az átszervezések után az MTI költségvetését 2012-re a felével csökkentette a vagyonkezelő alap: a 2011-es 2,5 milliárdról 1,3-ra. Az MTI létszámát akkor csökkentették 49 főre, miközben 110-120 további dolgozójuk átkerült az MTVA-hoz, amely a 900 embert érintő kirúgás-sorozat után is 2300 dolgozót tudott foglalkoztatni. Korábban a Népszabadság is írt arról, hogy az egyes intézmények csontvázintézményekké, ötven főnél kevesebbet foglalkoztató társaságokká zsugorodtak, amelyek lényegében a saját műsorstruktúrájukat állítják össze, "és ehhez megrendelik a produkciókat a médiaszolgáltatási alaptól". A költségvetésük is ennek függvénye volt.

"Gyakran csak akkor derül ki számunkra is, hogy mi lesz, amikor odafent valaki bead egy módosítót" - kommentálta értesüléseinket a közmédia és a távirati iroda működését ismerő forrásunk, kiemelve: "teljes a bizonytalanság, minden felsőbb szinteken dől el". Utalt arra, hogy az összevonás ugyanannyira igaz lehet, mint amennyire az ellenkezője, mivel a távirati iroda és az MTVA vezetőinek - Gazsó L. Ferencnek és Szabó László Zsoltnak - gyakorlatilag alig van ráhatása azokra a folyamatokra, amelyek az intézmények strukturális változásait érintik. Forrásunk szerint nyár óta egyébként is állandó a találgatás a dolgozók között, akik leginkább a választások után számítanak komoly változásokra.

Újabb információnk birtokában megkerestük az ügyben a Miniszterelnökséget is, vannak-e terveik az MTVA-val és az érintett társaságokkal, de telefonon annyit közöltek, "sajnálják", nem tudnak segíteni, majd az MTVA-hoz irányították lapunkat.

Szerző

Melegszik az idő

Publikálás dátuma
2014.10.08. 20:53
Fotó: Thinkstock
Csütörtökön a legtöbb helyen már a napsütésé lesz a főszerep, északon is kevesebb felhő lesz az égen, csapadék nem várható. A többfelé élénk délies szélben délutánra 20 és 26°C közé melegszik a levegő. Hajnalban ismét képződhet pára, köd. 

Pénteken is sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás, inkább csak északon jelenhetnek meg időnként felhők az égen. Ismét több helyen megélénkülhet a légmozgás, de kellemesen meleg időben lesz részünk.

Hétvégén is sok napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás. Főként szombaton helyenként továbbra is élénk lehet a szél. Az enyhébb hajnalokat követően napközben 21 és 26°C közé melegszik a levegő. Helyenként párásak, ködösek lehet a reggelek.

Szerző

Orbán nem akar letérni az ösvényről

Publikálás dátuma
2014.10.08. 19:34
MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
Magyarország bebizonyította, hogy a költségvetési fegyelem fenntartása és államadósság-csökkentés mellett is lehet munkahelyeket teremteni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Milánóban, a foglalkoztatásról szóló EU-csúcs előtt a közmédiának adott nyilatkozatában. A kormányfő az olasz városban találkozott Angela Merkel német kancellárral is, akivel kül- és energiapolitikai kérdésekről tárgyalt.

"Mi csökkentjük az államadósságot, kordában tartjuk a költségvetési hiányt, és közben gazdasági növekedés, ebből fakadó munkanélküliség-csökkenés van" - mondta a magyarországi helyzetről a miniszterelnök. Közölte: a magyar kormány azt javasolja az Európai Uniónak, "ne térjünk le erről az ösvényről", mert az alacsony költségvetési hiány és az alacsony államadósság nemcsak jogi kényszer az unión belül, hanem egy értelmes gazdaságpolitika is, "csak hozzá kell igazítani a gazdaságpolitika többi elemét".

Orbán Viktor szerint Magyarország azon kevés országok közé tartozik, amely tud mondani valamit arról, hogyan lehet csökkenteni a munkanélküliséget, hiszen míg 2010-ben 11 százalék felett volt annak mértéke, addig most 7,6-7,8 százalékon áll. Jelezte, a milánói csúcstalálkozó résztvevőinek is bemutatja a munkaalapú társadalom politikájáról szóló magyar elképzeléseket.

"És ha már itt vagyunk, akkor nemcsak elmondjuk, hanem azt is kérjük a többi európai uniós miniszterelnöktől, hogy támogassák Magyarország gazdaságpolitikáját a jövőben, mert jól láthatóan az európai célokat is szolgál" - tette hozzá. A miniszterelnök támogatást kért a devizahitelesek ügyének megoldásához, a rezsicsökkentéshez és általában a magyar gazdaságpolitika európai elfogadottságához, hiszen "a magyar gazdaságpolitika számos ponton eltér az általános európai politikától". Az eredmények, a tények azonban magukért beszélnek - mondta.

Orbán Viktor Milánóban találkozott Angela Merkel német kancellárral is, akivel kül- és energiapolitikai kérdésekről tárgyalt.
"Elsősorban külpolitikai kérdésekről beszéltünk, mert azt hamar meg tudtuk állapítani, hogy a német-magyar kétoldalú kapcsolatoknak minden kérdése rendezett, és ez a kapcsolat jól fejlődik" - számolt be a magyar kormányfő a kétoldalú találkozóról, amelyen Oroszország és Ukrajna helyzete is téma volt.Az energiapolitikáról szólva Orbán Viktor kifejtette: Magyarország a közös európai erőfeszítéseknek a részese lesz, de jelen pillanatban elsősorban a saját energiabiztonságát kell megteremtenie, így az ország "most a saját tározói feltöltésével van elfoglalva".

Jelezte ugyanakkor, hogy - a jelenlegi próbaüzem után - 2015. január 1-jétől teljes üzemben működik a magyar-szlovák összekötő gázvezeték, amelynek segítségével garantálható Magyarország energiabiztonsága, és "nem orosz gázt is tudunk majd szállítani Ukrajnába, hogy ha az ukrán barátaink így szeretnék".

Az Európai Unió állam- és kormányfői a fiatalok körében tapasztalható nagyarányú munkanélküliség megoldásáról tanácskoznak Milánóban. Nem ez az első ilyen találkozó: az EU-s vezetők tavaly Berlinben és Párizsban egyeztettek az uniós foglalkoztatottság kérdéseiről.

Szerző