Háromszor annyi menekült Görögországban

Megháromszorozódott a menekültek száma az Égei-tengeren – jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága. 

Az UNHCR görög szekciójának közlése szerint a tengeri útvonalon a tavalyi év augusztusának végéig 6834-en érték el illegálisan a görög partszakaszt, idén azonban már 22 089-en. Az UNHCR figyelmeztetett arra, hogy súlyos humanitárius katasztrófa fenyeget.

A görög hatóságokat több alkalommal érték nemzetközi bírálatok a menekültekkel szembeni nem éppen humánus bánásmódja miatt. A menekültek megnövekedett számában komoly szerepe lehet a dzsihadista Iszlám Állam előretörésének Szíriában és Irakban

Szerző

Kisebb lesz a növekedés a vártnál

Csökkentette Törökország az idei évre szóló növekedési előrejelzését. 

Ali Babacan kormányfőhelyettes kijelentette, a világgazdasági helyzete nagyon előnytelen. Utalt az iraki és szíriai, valamint a kelet-ukrajnai válságra. Babacan elmondta, a török kormány prioritásai közé tartozik továbbra is az infláció elleni küzdelem, emellett a növekedés serkentésére helyezik a hangsúlyt. Az év végére a drágulás mértéke elérheti a 9,4 százalékot, amely jóval magasabb a jegybank által eredetileg jósolt 5,3 százaléknál.

A kormányfőhelyettes szerint a török GDP idén 3,3, jövőre pedig 4 százalékkal emelkedik.

Szerző

Bajba kerülhet az államfő

Széles körú ellenzéki összefogás körvonalazódik Brazíliában az október 26-án esedékes elnökválasztás második fordulójának közeledtével Dilma Rousseff elnökasszonnyal szemben. 

A szocialista párt, a PSB jelezte, hogy a második felvonásban a második helyen végzett Aécio Nevest támogatja. A PSB eddig Rousseff Munkáspártjának partnere volt. A párt azzal indokolta döntését, hogy a hivatalban lévő elnökasszony nemtelen támadást indított a kampányban a PSB elnökjelöltje, a harmadik helyen végzett Marina Silva ellen.

A brazil környezetvédő párt, a PV, valamint három kisebb tömörülés szintén Neves mögött sorakozott fel. Dilma Rousseff a vasárnapi első fordulóban a vártnál kisebb előnnyel győzött: 41,6 százalékot szerzett Neves 33,6 százalékával szemben. A második forduló teljesen nyitottnak tűnik.

Szerző