Mécs Imrét bíróság elé citálták

Mécs Imre újra gyanúsított lett.  Tucatnyi társa után gyanúsítottként hallgatták ki Mécs Imrét is a Szabadság térre tervezett '44-es német megszállási emlékmű elleni tiltakozó akciója - "falfirkálás" - miatt - írta a Népszava idén április 16-án. Az akkori eset következményeképp az idős, egykori SZDSZ-es politikusnak, majd szocialista országgyűlési képviselőnek "társaival" együtt most polgári engedetlenség vádja miatt kellett megjelennie a Pesti Központi Kerületi Bíróságon .  

A volt képviselő áprilisban festékszóróval "üzent" a Szabadság térre tervezett '44-es német megszállási emlékmű körüli kordont borító molinón. Az egykori '56-os halálraítélt Mécs Imrét  az eset után az V. kerületi rendőrkapitányságra vitték kihallgatásra. Mécs a gyanúsítás ellen panaszt tett, mondván: csak a véleménynyilvánítás szabadságával élt, amikor a molinóra azt fújta: "1848-1867-1956-1989 Vissza a demokráciát!" 

Mécs Imre egykori szabad demokrata, majd szocialista országgyűlési képviselő mellette felesége, Magyar Fruzsina dramaturg és Zoltai Andrea a Mécs Imre és társai, a Szabadság téri demonstrálók ügyében polgári engedetlenség miatti tartott bírósági tárgyaláson MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Mécs Imre egykori szabad demokrata, majd szocialista országgyűlési képviselő mellette felesége, Magyar Fruzsina dramaturg és Zoltai Andrea a Mécs Imre és társai, a Szabadság téri demonstrálók ügyében polgári engedetlenség miatti tartott bírósági tárgyaláson MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szerző

Elhunyt Badari Tibor

Hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Badari Tibor, kétszeres Európa-bajnok ökölvívó.

A magyar sportági szakszövetség csütörtökön tájékoztatta az MTI-t a Mátészalkán született, 66 éves sportember haláláról, aki hónapok óta rákbetegséggel küzdött.

Badari Tibor a Csepeli Papír és a Bp. Honvéd versenyzője volt, legnagyobb sikereit 1971-ben a madridi és az 1975-ös katowicei Európa-bajnokságon érte el. Előbbit harmat-, utóbbit pedig pehelysúlyban nyerte meg. A magyar válogatottban 1967 és 1976 között szerepelt, a mexikóvárosi és a montreali olimpián is részt vett.

Sportolói karrierjét követően edzői diplomát szerzett, a Honvéd és a Zuglói BC vezetőedzője is volt.

Szerző

EU bővítés: búcsú vagy hosszú szünet?

Biztosi mandátuma utolsó jelentésével állt a nyilvánosság elé Stefan Füle, aki a Barroso-kabinet bővítésért felelős biztosa. Öt éves mandátuma alatt egyetlen országot, Horvátországot sikerült felvenni az Európai Unióba. A Bizottság új elnöke, Jean-Claude Juncker már jelölti kampányát is azzal kezdte, hogy a következő öt éves ciklusra nem tervez további bővítést, azaz új ország felvételét. Ezért volt nevetséges, hogy az Orbán-kabinet első körben a bővítési biztosi posztot kívánta megszerezni Navracsics Tibornak. Olyan posztot, amely nem is lesz a Juncker-kabinetben.

A szerdán közreadott Füle-jelentés a bővítési biztosi hagyományoknak megfelelően pozitív, most is elismeréssel szól a tagjelölt és a tagjelölti státuszra pályázó országok felkészültségéről. Idén elsősorban a közigazgatás és a demokratikus intézmények EU-konform átalakítását vizsgálták a Nyugat-Balkánon és Törökországban. Hét ország szerepel a megszűnő posztról távozó biztos jelentésében: Montenegró, Szerbia, Makedónia, Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó és Törökország. A nyolcadik, a jó pár évig hasonlóképp a jelöltek között szereplő Izland azóta lemondott az unióhoz való csatlakozásról.

Némi rosszindulattal azt mondhatnánk, néhány más tagjelölt ország radikális muszlim fiataljai pedig inkább az Iszlám Államhoz csatlakoznának, mint az Európai Unióhoz. Törökország pedig a maga dinamikus gazdasági fejlődésével, és egyre inkább iszlámközpontú politikájával láthatóan maga sem veszi már túl komolyan az EU-csatlakozást. Magyarország számára nyilván a szomszédos Szerbia felvétele lenne fontos, a magyar kisebbségével együtt. Sajnos a nyugati közhangulat és vele a brüsszeli széljárás annyira a bővítés gondolata ellen fordult, hogy erre 2019 előtt már nincs esély.