Román-magyar: Húsdarálókkal érkeznek a magyar szurkolók

A külgazdasági és külügyminiszter elrendelte a bukaresti nagykövetség teljes készenlétét, valamint megerősített konzuli szolgálatát a hétvégére a szombati román-magyar labdarúgó-mérkőzés miatt - közölte  a tárca sajtófőnöke. Közben a magyar ultrák kiraktak egy képet arról az arzenálról, amellyel a meccsre készülnek. 

A tájékoztatás szerint a szombati román-magyar válogatott labdarúgó-mérkőzésre Romániába utazó magyar szurkolók biztonságáért több lépést is tett a tárca. Szijjártó Péter elrendelte a bukaresti nagykövetségen a megerősített konzuli szolgálatot, továbbá utasította a bukaresti magyar nagykövetet, hogy a szurkolók érkezésétől a távozásukig tartózkodjon a mérkőzés helyszínén. Továbbá utasítást adott arra is, hogy az esetlegesen szükséges helyszíni intézkedés végrehajtására tartózkodjon konzul a magyar szurkolókat szállító vonaton, amíg a szerelvény Románia területén halad. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megtette a szükséges kezdeményezést a román külügyminisztériumnál, hogy forródrótot hozzanak létre a két tárca között a hétvégén.

Mint a Blikk megírta, a magyar válogatott tagjai kifizetik az október 11-i, bukaresti Románia–Magyarország Eb-selejtezőre szervezetten utazó 1200 szurkoló belépőjegyét. „Az északírek elleni, hatalmas csalódást jelentő kudarc után kerestük meg a válogatott tagjait, és felvetettük nekik, jó lenne, ha gesztus gyanánt kifizetnék azoknak a belépőit, akik a szurkolói vonattal utaznak Bukarestbe – nyilatkozta a lapnak Molnár-Tóth Marianna, a romániai túra egyik szervezője. – Szerencsére a játékosok méltányolták kérésünket, s már ott tartunk, hogy csak át kell utalni a pénzt.” A válogatottat az egyik legrutinosabb kerettag, a bajnoki éllovas Videotonban szereplő Juhász Roland képviselte az egyeztetéseken.

A román gsp.ro honlap figyelmezteti az Európai Labdarúgó-szövetséget (UEFA), hogy a Romániába látogató magyar szurkolók húsdarálókkal és késekkel felszerelkezve várják a két válogatott bukaresti Eb-selejtezőjét.

A Nemzeti Sport arról ír: a román oldal aggodalmát fejezi ki, hogy a legapróbb „részletekre” is figyelnek a vendégszurkolók. A hooliganstv.com-ra hivatkozva mutatják be, hogy a magyar ultrák kiraktak egy képet arról az arzenálról, amellyel a meccsre készülnek. Kiemelik, hogy petárdák, füstgránátok, italok, pólók, zászlók és még húsdarálók is szerepelnek a széles repertoárban. A Gazetei lapra hivatkozva beszámol arról is, hogy a magyarok óriási drapériával készülnek, amelyen hegycsúcsok láthatók és a magyar szurkolói csoport neve, a Carpathian Brigade.

Szerző

Trágár daltól zengett az EB-selejtező

Vlagyimir Putyin orosz elnökről énekeltek trágár rigmusokat a csütörtöki Fehéroroszország-Ukrajna labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőn, ami után több mint száz szurkolót vett őrizetbe a fehérorosz belbiztonsági szolgálat.

A mérkőzés Boriszovban zajlott le, a helyi stadionban. A fehérorosz válogatott 2:0-ás vereséget szenvedett az ukránoktól. A két csapat szurkolói egymást túlharsogva skandálták, hogy "Dicsőség Ukrajnának!" és "Éljen Belarusz!" Ezután együtt elénekeltek egy nyomdafestéket nem tűrő dalt az orosz elnökről. 

A szurkolók skandálása jól hallható volt az egyenes közvetítésben. Az internetre számos amatőr videofelvétel is felkerült az eseményről.

A rendőrök a mérkőzés alatt nem avatkoztak be, az őrizetbe vételek a meccs után, a stadionon kívül történtek. Összesen több, mint 100 szurkolót állítottak elő, többségükben ukrán állampolgárokat. A bírósági eljárás október 10-én lesz. A szurkolók pénzbírságra és kiutasításra számíthatnak, de akár 15 napos elzárásra is ítélhetik őket. 

Szerző

Mi már nem lehetünk felelősek

Tóbiás József a közelmúltban vendége volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának. Aki azt nem látta, sajnálhatja, mert így nem lehet fogalma arról, hogy hogyan lökhet egyre mélyebbre egy pártot, a saját elnöke. Nehéz mélyrehatóan elemezni azt a zagyvaságot, amelyet az elnök úr előadott. Először is azt mondta: MSZP-ben az önkormányzati választások, a helyi pártszervezetek jogköre és feladata, ezért az országos elnökségnek nem feladata a fővárosi főpolgármester jelölt támogatása.

Szerinte a fővárosban olyan új helyzet állt elő, amelyet - ő és az országos elnökség -, nagyon sajnál. Sajnálja, hogy Budapestnek nincs baloldali főpolgármester jelöltje, pedig volt Falus Ferenc személyében. Közölte azt is, hogy "ma létezik Magyarországon baloldali párt, azt úgy hívják, hogy MSZP". Arra a kérdésre, hogy a többi, magát baloldalinak tartó párt az micsoda? Megismételte az előző állítást. Falus nem MSZP tag, s ezért az előző állítás szerint nem lehetett baloldali jelölt. Arra a kérdésre, hogy miért nem tudják támogatni Bokros Lajost, a válasz az volt: ez nem személyi kérdés, hanem érték kérdése. Nem Tarlóst kell leváltani, hanem a változást kell elérni, a változás letéteményesei pedig azok a kerületek, ahol baloldali esélyes polgármester-jelöltek indulnak. És felsorolt jó pár nevet. Az országos elnökségnek, tehát a feladata az, hogy a kerületi polgármester-jelöltek támogatására irányítsa a kampányt.

Továbbá ara kérte a választókat, hogy minél többen menjenek el választani és a helyi baloldali polgármester-jelöltekre szavazzanak. Javaslatáról eszembe jutott egy történet: egy kerületi általános iskolai évnyitón vettem részt és a mellettem ülő anyuka megkérdezte: nem tudom véletlenül ki az, az idősebb úr ott az elnökségben? Az a kerületi polgármester volt. Azt hiszem az MSZP elnöke nem a választópolgárok között él. A legtöbb kerületben a lakosság lélekszáma meghaladja az ötvenezret. A nagy többség, ha nincs problémája, sosem találkozik a helyi polgármesterrel, a tévében is inkább csak a főpolgármestert látja, azt hiszi a miniszterelnök mellett mindent - jót is és rosszat is - neki köszönhet. Őt akarja leváltani vagy megerősíteni, és ha kampányban egyetlen főpolgármester-jelöltet sem támogat a még meglévő pártja, kisebb az esély, hogy egyáltalán elmegy választani.

Azt is állította Tóbiás úr, hogy a cél 8-9 kerületi polgármesteri hely megszerzése, és ha ez megvalósul, akkor létre jön egy baloldali többség a képviselő testületben, amely változásra kényszerítheti Tarlóst, éppen csak azt nem mondta, hogy Tarlósra is szavazhatunk. Az elnök úr a matematikával is hadilábon állhat, mert már sok elemző kiszámolta, hogy ha tizenkét baloldali polgármester jutna is be a fővárosi közgyűlésbe, akkor sem biztos a baloldali többség. Végül elmondta, bízik abban, hogy a budapesti párttanács mindent meg tesz, Bokros Lajos jó szereplése érdekében. Ez ugye azt is jelenti, ha nem nyer Bokros, akkor egy felelős már meg van, és az nem az MSZP országos elnöksége lesz.