Előfizetés

Ismét sok ezer tüntető vonult a hongkongi utcákra

Sok ezer fiatal gyűlt össze helyi idő szerint péntek este Hongkongban a diákok által szervezett tiltakozó megmozduláson, amelynek célja, hogy pozitív válaszokra sarkallják a kormányzatot a választási reformmal kapcsolatos követeléseik ügyében - számolt be a helyi South China Morning Post című lap online, élő közvetítésében.

A Foglald el a központot! polgári engedetlenségi mozgalom és két, a mozgósításban élenjáró diákszervezet vezetői azt hangoztatják, hogy ki fogják terjeszteni a város blokádját és körbezárják a kormányzati épületeket, ha a kormányzat nem hajlandó elfogadható ajánlattal tárgyalóasztalhoz ülni. Több mint 140 egyetemi oktató és értelmiségi petíciót adott közre, amelyben "nyílt és őszinte" párbeszédet sürgettek.

A hongkongi vezetés lemondta a csütörtökre tervezett tárgyalások első fordulóját, arra hivatkozva, hogy a tüntetők a tárgyalások idejére még több embert készültek az utcákra szólítani, hogy ezzel is nyomást gyakoroljanak a kormányzatra.
A helyi törvényhozás házbizottsága többségi szavazattal elfogadta, hogy kezdeményezzenek vizsgálatot a Foglald el a központot! szervezet hátteréről, és pénzügyi támogatásáról. Megfigyelők szerint azonban az ellenzék az eljárás folyamatában meghiúsíthatja e szándékot.

A pénteki nap lényegében békésen telt a városban, a beszámolók apróbb nézeteltérésekről számoltak be, mert néhány lakos korholta a fiatalokat az általuk okozott kellemetlenségek miatt. Továbbra is sokan panaszkodnak amiatt, hogy megsokszorozódott a munkahelyekre, az iskolákba jutás ideje; Hongkong szigetén több mint 16 kilométeres dugó alakult ki a csúcsidőszakban. A többsávos utakon élő fiatalok százai újabb és újabb sátrakat állítottak fel, ponyvákat feszítettek ki, ami azt jelzi, hogy tiltakozó megmozdulásaikkal hosszabb távra rendezkednek be.

Pekingben a kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken ismételten elítélte a hongkongi tiltakozásokat, azokat törvénytelennek nevezve. Hung Lej egyúttal Peking támogatásáról biztosította a helyi vezetést, s mint mondta, a központi kormány a törvényes fellépés híve.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek a később területfoglalássá bővült utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első ízben minden választópolgár szavazhat, de csak azokra a jelöltekre, akiknek személyéről egy 1200 fős, a helyi társadalmi rétegeket szélesen képviselő bizottság dönt majd. A diákok viszont szabad, nyílt jelöltállítást követelnek, amely biztosítja, hogy nem csak Peking-barát politikusok kapnak esélyt a jelöltségre. A hongkongi alaptörvény, más néven "minialkotmány" kizárja a szabad jelölés rendszerét.

A Balaton déli partján már emelkedik a nyaralók ára

A Balaton északi partján 170 ezer forintos négyzetméteráron stabilizálódott a nyaralópiac, míg a déli parton az elmúlt négy évben 255 ezerről 290 ezer forintra emelkedett a fajlagos ár - közölte saját adatai alapján az OTP Ingatlanpont.

Az OTP csoport ingatlanforgalmazó cége azzal magyarázza a déli parti áremelkedést, hogy ott nagy a forgalma az új, vagy pedig a legfeljebb 4 éves nyaralóknak, és ezek magasabb árai húzzák fel az átlagot.
A legnagyobb kereslet ugyanis az új, vagy újszerű apartmanok iránt mutatkozik. Ilyenek jelenleg Balatonbogláron, Almádiban és Füreden épülnek. A korábban épült, de nem értékesített apartmanok már elkeltek.

Az ilyen apartmanok fajlagos ára Siófokon 300-350 ezer forint, míg Balatonalmádiban 350-400 ezer forint. Balatonfüreden 400 ezerről indul a kínálat, amely elérheti a másfél millió forintot is.
A déli parton újra keresik az önálló, felújításra szoruló nyaralókat, elsősorban a 6-15 millió forintos ársávban. A Balatonhoz közeli önálló nyaralókért viszont 15-25 millió forintot is megadnak a vevők.

Némi élénkülés figyelhető meg a külföldiek - elsősorban németek, hollandok - részéről. Ők azonban a tótól 10-30 kilométerre, csendes településen lévő, felújítandó házakat keresik.
Az északi parton a kisebb, önálló nyaralókat 10-15 millió forintért kínálják. Keresettek itt a régebbi építésű, egyszobás apartmanok, amelyekhez 4-7 millió forintért lehet hozzájutni.

Leminősítette az OTP orosz bankját a Moody's

Leminősítette az OTP Bank oroszországi érdekeltségét pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban az orosz OTP-leányvállalat eszközminőségi romlásával indokolva a lépést.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Ba2"-ről egy fokozattal "Ba3"-ra rontotta az orosz OTP-bank devizában és hazai valutában vezetett betétállományának hosszú távú besorolását. A rontott betéti osztályzat kilátása továbbra is negatív.

Ezzel egy időben a Moody's "D mínusz"-ról "E plusz"-ra rontotta a bank pénzügyierő-osztályzatát, amely így most "b1" alapszintű adósminőség-értékelésnek (baseline credit assessment, BCA) felel meg. A BCA mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

A Moody's indoklása szerint a minősítési lépések tükrözik a cég azon várakozását, hogy az orosz OTP-érdekeltség eszközminősége még tovább romolhat a következő 12-18 hónapban, nyomást gyakorolva a bank jövedelmezőségére, emellett a pénzintézet tőkehelyzete is nyomás alá kerülhet a tartalékolási terhek miatt.

Az OTP orosz leánybankjának eszközminőségi romlása az orosz bankrendszer lakossági portfoliójának általános minőségi gyengülését követte az idei első fél évben. Ennek az eróziós folyamatnak a fő tényezői közé tartozik a háztartások eladósodottságának gyors növekedése az elmúlt években, valamint a gyenge orosz makrogazdasági kilátások, amelyek nyomást gyakorolnak a lakosság nettó jövedelmére és így adósságszolgálati kapacitására is - áll a Moody's elemzésében.
A hitelminősítő kiemeli, hogy az orosz OTP-érdekeltség teljes kinnlevőség-állományán belül az idei első fél évben 24 százalékra nőtt a 90 napnál régebben lejárt problémás követelések aránya a 2013 végén mért 19 százalékról.

A Moody's szerint az OTP orosz bankja ismét leminősítési nyomás alá kerülhet, ha folytatódik az eszközminőség eróziója és ez további veszteséges működést okoz, ha tovább romlik a bank tőkehelyzete, vagy ha a tulajdonos, az OTP Bank besorolásai romlanak.