Román-magyar - Király a kapuban, a szurkolók petárdáznak

Közel egy év után újra Király Gábor védi majd a magyar labdarúgó-válogatott kapuját: a 38 éves hálóőr 91. alkalommal lép pályára a nemzeti csapatban, amely 18 órától a románok vendégeként szerepel.

Dárdai Pál szövetségi kapitány kifejezetten támadó szellemű kezdőcsapatot adott meg, ugyanis Szalai Ádám mellett Dzsudzsák Balázs, Lovrencsics Gergő, Gera Zoltán és Stieber Zoltán is helyet kapott a 11-ben.

A magyar szurkolók nagy része már másfél-két órával a kezdés előtt a helyén állva hangolódott az összecsapásra és vívott rendszeres hangpárbajt a hazai drukkerekkel, akik eleinte még kisebb létszámban képviseltették magukat a bukaresti Nemzeti Stadionban. Mintegy ötven perccel a kezdősípszót megelőzően mindkét fél petárdázni kezdett.

A magyar válogatott kezdőcsapata:
 
Király Gábor - Varga József, Juhász Roland, Korcsmár Zsolt, Kádár Tamás - Elek Ákos - Stieber Zoltán, Gera Zoltán, Lovrencsics Gergő, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám

Szerző

Lezárták - Ennyien szavazhatunk vasárnap

Publikálás dátuma
2014.10.11. 18:59
Fotó: Népszava
A pénteken lezárt hivatalos névjegyzékben 8 millió 170 ezer választópolgár szerepel, ennyien vehetnek részt a vasárnapi önkormányzati választáson - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Pálffy Ilona tájékoztatása szerint október 10-én délután 4 órakor 8 170 413 választópolgár szerepelt az önkormányzati választói névjegyzékben, közülük 8 043 553 magyar állampolgár.

A szavazati joggal rendelkező választópolgárok között továbbá 34 719 bevándorolt vagy menekült is van, míg a tartózkodási engedéllyel rendelkezők 92 141-en vannak.

Közölte azt is, hogy a legfiatalabb választópolgár 1998. augusztus 21-én született, ő és 41 451 első szavazó társa a szavazatszámláló bizottságoktól vasárnap emlékkártyát kap. A legfiatalabb, 16 éves választópolgár házasságkötéssel szerzett nagykorúságot; a neméről - személyiségi jogokra hivatkozással - a választási szervek nem adhatnak tájékoztatást.

A legtöbb első szavazó Szendrőládon adhatja le szavazatát, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 24, a májusi európai parlamenti választás óta nagykorúvá vált fiatalt várnak. 

Az NVI elnökének tájékoztatása szerint a legkisebb létszámú szavazókör a Zala megyei Iborfia, ahol 14 választópolgárt várnak vasárnap az urnához. 

A legtöbb átjelentkezőt - 51-et - a Veszprém megyei Balatonkenesére várják.

Pálffy Ilona arról is beszélt, hogy a 3177 település közül minden másodikon - 1523-on - tartanak vasárnap nemzetiségi választást is, a nemzetiségi választópolgárok száma pedig 240 990.

A NVI tájékoztató oldala szerint egyetlen helyen, Budapest XI. kerületében, Újbudán tartanak mind a 13 nemzetiségnek választást: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán választópolgárok helyi és országos szavazólapot is kapnak, a szlovén kivételével pedig területit (kerületit) is.

Szerző

Kérdések Kriza Ákos polgármesterhez

A mai Észak-Magyarország hasábjain megjelent egy interjú Dávid Enikővel, a Kazinczy iskola lemondott igazgatójával, a Fazekas iskola frissen kinevezett igazgatóhelyettesével. Amellett, hogy az interjú számos helyen megerősíti, hogy a néhány napja egy blogra hivatkozva napvilágot látott információk javarészt igaznak bizonyulnak Dávid Enikő kinevezésével és megbuktatásával kapcsolatban, az interjúban az igazgatóhelyettes asszony két különös mondatot is mond - írja közleményében Földes Norbert, az MSZP miskolci önkormányzati képviselője.
"Ám két nap múlva ért egy olyan hatás, ami után konkréttá vált, hogy az igazgatói feladatellátást a továbbiakban nem célszerű végeznem. Úgy gondolom eljön majd az idő, amikor ennek részleteiről is hajlandó leszek nyilatkozni."
Ezekből világosan látszik, hogy vannak és lesznek még "érdekes körülményei" Dávid Enikő Kazinczyba való kinevezésének és az onnan való eltávolíttatásának. Immáron alapos a gyanú, hogy az igazgatóhelyettes asszonyt a jelenlegi városvezetés megfélemlíthette, megzsarolta, hallgatásra kényszeríti.

Kérdezem Kriza Ákos polgármestertől:

- igaz-e az a hír, miszerint Dávid Enikő igazgató asszony a lemondását az ön irodájában írta alá?

- igaz-e az a hír, miszerint Dávid Enikő igazgató asszony a lemondását azért írta alá, mert fenyegetve érezte magát?

- igaz-e az a hír, miszerint Dávid Enikő igazgató asszony a zsarolással kikényszerített lemondásáért cserébe kapta a Fazekas igazgatóhelyettesi székét?

- nem tart-e polgármester úr attól, hogy egyszer napvilágra kerül majd az igazság és kiderül, hogy Ön áll az egész méltatlan herce-hurca mögött?

Várom a polgármester úr megtisztelő és főképp igaz válaszait, még a voksolás előtt, mert a miskolciaknak joguk van tudni, hogyan intézi Ön a dolgokat.

BREAKING: megszólalt a blogger barátnő:

Szerző