Gigantikus fizetési felszólítás

Publikálás dátuma
2014.10.13. 07:10
Az óriásplakát a Vámház körúti épületen FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Egy dunaharaszti építési vállalkozó egy éve kezdte meg egy XVII. kerületi társasház felújítását, a lakók azonban nem voltak megelégedve a munkával - egyikük komoly összetűzésbe is keveredett a fővállalkozóval -, ráadásul a felújítást sem sikerült időben befejezni: két társasház állt tető nélkül a tél közepén. Ekkor a közös képviselő felbontotta a szerződést, és egy másik céggel fejeztette be a munkát. A társasház felújítása elkészült, a korábbi vállalkozó azonban azt állítja: szabálytalan volt a szerződésbontás, és a megrendelő sem fizetett ki mindent.

"Elvették a nevemet, a becsületemet és a pénzemet, adják vissza!" - olvasható Kecseti Dániel építési vállalkozónak a Vámház körúton kifeszített óriásplakátján, amely szerint a Pesti út 91-105. szám alatt található társasház felújítási munkálatait nem fizették ki, a megrendelő szerződésszegést követett el.

A plakátra a Város szíve blog hívta fel a figyelmet. Emlékeztetnek: a ház felújítását tavaly több lakó is ellenezte, egyikük egy gázpisztollyal rá is lőtt a kivitelezőre, majd össze is verekedett vele. Több minden kiderül Kecseti weboldalán: a vállalkozó magyarázata szerint a XVII. kerületi társasház felújítását még 2013. május 7-én rendelte meg a közgyűlés, a hónap végén aláírták a vállalkozási szerződést is.

Ezt követően a Kecseti-Generál Kft. öt hónapon át 25 fővel dolgozott a helyszínen, a szerződésben megnevezett munkák kivitelezésének összege mintegy 114 millió forintra rúgott - a megrendelő társasház azonban végül nem fizetett, sőt december első hetében a szerződéstől is elállt.

A vállalkozó szerint a szerződésszegésből eredő károkat, káreseményeket, a többletmunkálatokat sem fizették még ki. Ezért is fordult Kecseti végül a nyilvánossághoz: plakátján felszólítja az érintetteket, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Teljesítésigazolási Szakértői Szerve által készített szakvélemény alapján tegyenek eleget fizetési kötelezettségüknek.

Nem sokkal a plakát kikerülése után megszólalt Kiss Sándor, a ház egyik lakója. Mint kiderült, ő volt az, aki tavaly rálőtt a vállalkozóra. A 45 éves férfi a Hír24-nek elmondta: az eset miatt sokan "lövöldöző őrjöngőnek" tartják, aki "holmi zaj miatt képes támadni". Elmondása szerint azonban önvédelemből lőtt, mert a vállalkozó az összezördülés közben hátulról egy fémrúddal támadt rá.

"Eltört a kezem, majd az egyik hüvelykujjam is. Miztán figyelmeztettem magam elé lőttem a gázpisztollyal, Kecseti pedig belesétált a füstjébe" - nyilatkozta a Blikknek. Tavaly azonban az ittlakunk.hu-nak egy szemtanú is beszámolt az esetről: szerinte Kiss az incidens előtt egy héttel is - engedéllyel tartott - pisztollyal fenyegette a munkásokat.

A beszámoló szerint a lövöldözés napján Kiss fegyvert rántott, felhúzta és ráfogta a kivitelező apjára. Kecseti ekkor vette magához a vasrudat, hogy ki tudja ütni a fenyegetőző férfi kezéből a fegyvert. Mindeközben Kecseti apja eltolta a fegyveres kezét, aki a fegyvertussal az idősebbik férfi fülére mért egy ütést.

Kecseti a kertből kilépve azt kiáltotta: "Ne fogd apámra a fegyvert", és elindult Kiss felé, majd két ütést mért a fenyegetőző férfi kezére. A szemtanú szerint Kiss a fiatalabb férfi fejére célozva elsütötte a fegyvert. "A kivitelező talán annak köszönheti, hogy nem lett komoly baja, hogy elhajolt a lövés elől" - írja a blog. Az eset után mindkét férfit kórházba szállították. A rendőrség ma sem árul el részleteket, csak annyit közölt, hogy az ügyben garázdaság miatt folyik eljárás.

Ugyanakkor Kiss szerint állandó volt a feszültség a lakók és Kecseti között - sokan nem voltak megelégedve vele, több lakó szerint a szakember "kontármunkát" végzett: nem a megbeszélt alapanyagokat használta, a hőszigetelést sem szakszerűen végezte el, a tető is beázik - a hibákról fényképeket is készítettek.

Kiss elmondta, hogy Kecseti addigi munkájáért összesen 88 millió forintot fizetett ki a társasház. A lakók szakértőt is felkértek, aki azonban azt állapította meg, hogy a társasháznak még így is nyolcmillió forintos túlfizetése van. A vizsgálat során listázták a szakszerűtlenül elvégzett feladatok, amelyek kijavítása is több millióba kerülne - írja a hírportál.

Kiss elismerte, tavaly decemberben valóban szerződést bontottak, mivel novemberben már senki sem dolgozott a helyszínen; az alvállalkozók állítólag azért hagyták abba a munkát, mert Kecseti nem fizette ki őket.

A férfi úgy véli, hogy a lakógyűlésen szabálytalanul döntöttek Kecseti megbízásáról: hiába ellenezték többen is a vállalkozó alkalmazását, a szerződést megkötötték - egy ekkora beruházásnál azonban ezt nem tehették volna meg. A társasház gondnoka azonban tavaly még úgy nyilatkozott, hogy a felújítást egy-két kivétellel szinte valamennyi lakó megszavazta.

Petrőczy Dániel XVII. kerületi önkormányzati képviselő - aki a lövöldözős incidens idején a szóban forgó társasházban lakott - úgy véli, hogy félreértésre akkor kerülhetett sor, amikor a vállalkozónak a kivitelezési hibák javítására pótmunkákat írtak elő, amelyeket el is végzett.

A javítási munkálatokról azonban nem egyeztetett a társasház képviselőivel, és a azok költségeit is a társasházra akarta terhelni. Értesüléseink szerint Kecseti korábban benyújtott számláit a társasház kifizette, ennek ellenére a cég milliókkal tartozott az alvállalkozóknak, a szerződést pedig a pótmunkálatok finanszírozása körül kialakult vita miatt bontották fel.

A felújítást azóta - egy másik kivitelezővel - befejezték, a társasház összesen annyit fizetett a két vállalkozónak, amennyit az első közgyűlésen meghatároztak. Lapunk megkeresésére a társasházat kezelő cég képviselője elmondta: egyáltalán nem jogos Kecseti követelése, a vállalkozó által elvégzett munkát kifizették.

A közös képviselő tájékoztatása szerint azért kellett végül - még a felújítás befejezése előtt - szerződést bontani és másik vállalkozót keresni, mert a Kecseti-Generál Kft. nem tudta időben elvégezni a rábízott feladatot, a társasház december közepén is tető nélkül állt, ráadásul a vállalkozó azt sem tudta megmondani, mikorra fejezné be a munkát.

Véleményük szerint nem szegtek szerződést, Kecseti megkapta a fizetségét, és az ingatlankezelő cég által felkért igazságügyi szakértő hivatalos véleménye szerint is szabályosan jártak el. Kecseti Dánielt a napokban többször is kerestük telefonon, nem sikerült elérnünk.

Szerző

Wittinghoff Tamás maradt Budaörs polgármestere

Ismét Wittinghoff Tamás (BFE) Budaörs polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges).

A jelöltek sorrendje:

1. Wittinghoff Tamás (BFE) - 69,31 százalék (8.029 szavazat)

2. Török István Zoltán (FIDESZ-KDNP) - 27,37 százalék (3.171 szavazat)
3. Leipán Tibor (Független) - 3,31 százalék (384 szavazat)

Szerző

Tragédiát hozott a kampány

Publikálás dátuma
2014.10.13. 02:00
Váradi Andrást gyászolja a demokratikus ellenzék FORRÁS: VÁRADI FACEBOOK
Megdöbbentő haláleset árnyékolta be az önkormányzati választások kampányának utolsó napjait: szombat este elgázolták Váradi Andrást, Alcsútdoboz ellenzéki polgármester-jelöltjét, akinek életét a kórházban már nem tudták megmenteni. A Nógrád megyei Egyházasgergén pedig a testvére szúrta halálra az egyik polgármesterjelöltet. A kampány egyébként is szokatlanul durva üzemmódba kapcsolt: Csepelen megtámadták és leköpték Gyurcsány Ferencet, a Belvárosban pedig a szavazatszámláló bizottság önkormányzati delegáltjai önkényesen leszedték Juhász Péter plakátját.

Szomorú vasárnapra virradt az önkormányzati választások napjára a Fejér megyei Alcsútdoboz. Váradi Andrást, az Együtt színeiben Alcsúton induló juhászt szombat este elgázolták a falu határában. A rendőrség szerint a vétkes sofőr egy 84 éves osztrák-magyar férfi volt. Az 50 éves Váradit életveszélyes állapotban a Székesfehérvári Kórházba szállították. A Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tevékenysége és a földosztások ellen is harcosan kiálló gazdálkodó életét nem tudták megmenteni, tíz óra 20 perckor elhunyt.

Váradi András az utolsó percéig dolgozott: felesége elmondta, plakátragasztásról indul haza göböljárási tanyájukra, amikor a félúton lévő golfpálya közelében lecsúszott a létra az autójáról, ezért megállt, hogy visszamenjen érte. Ekkor ütötte el az osztrák rendszámú autó; Horváth Sándor, az Együtt bicskei listavezetője szerint azonban nem szándékosan történt, nem cserbenhagyásos gázolás volt. Munkatársunknak helyiek azt mondták, ha nem gyalázzák meg a plakátjait, talán el sem indul aznap helyretenni a kárt. Arról nincs hír, hogy a sofőrt őrizetbe vette-e a rendőrség.

Nem sokkal halála előtt lapunknak Váradi András elkeseredetten nyilatkozott a Fejér megyében, különösen Alcsútdobozon, Felcsúton és Bicskén tapasztalt korrupcióról. Váradi gyakorlatilag mindenét elvesztette, mivel a földeket, amelyeken juhait legeltette, a földpályázatokon a felcsúti polgármesternek adták. Váradi lapunknak azt mondta, nincs veszteni valója, ezért harcolni fog a korrupció ellen, és azért is fontos kitartania, mert az emberek szívesen bíznak valakiben, akiről látják, hogy hajlandó küzdeni értük. Bicskén már kialakult egy összefogottan együttműködő erős csapat, amely, mint mondta, "bármire képes, hogy végre egy pozitív dolog elinduljon". 

Váradi halála miatt sokan fejezték ki döbbenetüket. Bajnai Gordon, az Együtt alapítója egy bátor és igaz embert ismert meg a gazdálkodóban, mint írta: "Büszke vagyok, hogy egy pártban lehettem vele". Az MSZP szerint az ország egy harcos hazafit ismert meg, aki "demokrataként halt meg", és osztoznak azok fájdalmában, akik nem elsősorban juhászként, hanem családapaként ismerték. Az Együtt saját halottjának tekinti Váradit; az apa két kiskorút hagyott maga után, az ő megsegítésükre gyűjtést szerveznek.

Ugyancsak váratlan haláleset történt a Nógrád megyei Egyházasgergén, ahol Pilisi Nándor független jelöltet szóváltás követően leszúrták, vélhetően a testvére; a jelölt 58 éves volt. A tettest őrizetbe vették, és indítványozták előzetes letartóztatását. A választójogi szabályok szerint az előkészítő munkacsoportnak és a szavazatszámláló bizottságnak gondoskodnia kell arról, hogy a szavazólapon ne szerepeljen az elhunyt jelölt neve.

Ádert is kifigurázta a Hír TV?
Én azt honnan tudjam? - így válaszolt a Hír TV kérdésére Áder János, miután leadta szavazatát. A zugligeti szavazókört a csatorna élőben kapcsolta, mondván: Orbán Viktor fogja leadni szavazatát. De nem a miniszterelnök, hanem az államfő és felesége jelent meg voksolni. A Hír TV leadta ahogy szavaztak, majd a csatorna riportere a távozó Áder után sietett.
Ekkor tette fel neki a kérdést: "mire számít a mai napon? Áder - nyilván nem tudva, hogy élő adásban beszél - azt felelte: "Szerintem ez nem az a pillanat, amikor nekem bármit is kellene mondanom erről". Majd a következő kérdésre, hogy "Ön szerint magas lesz a részvétel?" azt mondta: "Én azt honnan tudjam. Csak remélem."

A fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületben az Együtt-PM polgármester-jelöltjeként indult Juhász Péter kampányát fideszes aktivisták próbálták tönkretenni. A pártszövetség közlése szerint szombat reggelre Fidesz-aktivisták "szisztematikusan" letépkedték a Juhászék által kerületszerte kiragasztott matricáit, és több helyen - az amúgy jogszerűen kihelyezett - molinókat is megpróbálták eltávolítani. Az egyik helyszínen állítólag közterület-felügyelők is segédkeztek, majd miután az Együtt-PM aktivistái felszólították őket, visszahelyezték a molinót. Vasárnap reggelre a helyzet csak romlott, ugyanis Juhász szerint a Markó utca 18-20. szám alatt lévő szavazókör szavazatszámláló bizottságának az önkormányzat által delegált tagjai - anélkül, hogy megvárták volna a pártok delegáltjait - hajnali fél 6-kor, "a szavazás megkezdése előtt, törvénysértő módon" eltávolítottak minden környéken található választási hirdetést.

A rendőrségnek a bizottság tagjai a helyszínen azt mondták, tévesen értelmezték a jogszabályokat, mert úgy tudták, a szavazókör 500 méteres körzetében nem lehetnek kampányanyagok. Holott a törvény csupán a 150 méteren belüli aktív kampánytevékenységet tiltja a választás napján. Így viszont törvénysértést követtek el, amivel az Együtt-PM Szövetség szerint a bizottság "jelentősen" befolyásolhatta a választás kimenetelét. Ennek ellenére rongálás miatt a belvárosi Fidesz tett feljelentést Juhász ellen, ugyanis szerintük az ellenzéki politikus "nyilvánvalóan alkoholos vagy drogos állapotban" több Fidesz-plakátot megrongált a Fidesz-iroda közelében. Pedig az Együtt-PM szerint Juhász mindössze az egyik iroda üvegablakára ragasztott fel egy könnyen eltávolítható matricát. Többek között ezeket tépték le a fideszesek, vagyis a csaknem kétezer tapadót később könnyűszerrel leszedték.

Incidens érte viszont szombaton a csepeli piacon kampányoló Gyurcsány Ferencet: a DK elnöke felé hirtelen egy felemelt öklű, kiabáló ember közelített, majd leköpte a volt miniszterelnököt. Erre Gyurcsány reflexből tarkón vágta, és akkor már a férfi is nekilendült, de mielőtt üthetett volna, sikerült lefogni - a lefogók egyike a DK-s Molnár Csaba volt, aki állítólag ezek után ágyékon rúgta a támadót. Kiderült azonban, hogy a kerület fideszes alpolgármestere, Ábel Attila végig jelen volt, és videóra vette az eseményt. Ábel ezt közleményben tagadta, azt írta, nem volt ott a helyszínen, ő a piac bejáratánál csak annyit látott, hogy "valakik dulakodnak, egy nő meg fehér karkötővel, egy mobiltelefonnal veszi, mi történik". Gyurcsány utóbb úgy nyilatkozott, nem viselték meg nagyon a történtek, egy "bizonytalan lelkiállapotú" ember ököllel akarta kinyilvánítani a politikai véleményét.

És még...
- Jelölt hiányában összesen hét helyen maradt el a választás: Répáshután, Aparhanton, Udvariban, Daraboshegyen, Tanakajdon, Valkonyán és Nemesvitán.
- A fideszes Lányi Józsefet, Heves város önkormányzati képviselőjelöltjét azon kapták jobbikosok, hogy a város romák lakta részében "benzint tankolt néhány fiatalember autójába, meghívta őket kávéra, majd átadott nekik egy Nokia-dobozt".
- Tenken egy "erősen illuminált állapotban" lévő szavazópolgár felszakította az egyik urnát. A szavazatszámláló bizottság tagjai azonnal lezárták és félretették a sérült dobozt. Ercsiben egy részeg férfit a rendőrök vezettek ki a szavazókörből.
- Kilenc szavazólapot találtak a Borsod megyei Tiszakeszin, némelyiket üresen. Az eseményről jegyzőkönyv készült.

Szerző