Előfizetés

Bontóakcióba kezdtek a hongkongi ellentüntetők

Hongkong üzleti negyedében harmadik hete tart a diákok területfoglaló tiltakozó akciója, az ellentüntetők hétfőn egyes helyeken az összekötözött fémkordonokból álló barikádok bontásába kezdtek.

A kordonoknak a műanyag rögzítések elvágásával való bontásába egyes helyeken arcmaszkot viselő emberek fogtak, de olyan helyszín is volt, ahol teherautóra szerelt markolót vetettek be. Másutt a területfoglalásokat megelégelők csoportja transzparensekkel szólítottak fel a tüntetések befejezésére és a rendőrség támogatására. A diákok elkeseredésükben arra panaszkodnak, hogy a barikádok a saját tulajdonuk, és a rendőrség tétlenül nézi a jogsértést, azok megrongálását.

A beszámolók szerint a Foglald el a központot! polgári engedetlenségi mozgalom ellen fellépőkhöz csatlakoztak teherfuvarozók és személyszállításból élők is, összesen csaknem félezren. Voltak, akik azt hangoztatták, hogy egyes sofőrök a diáktüntetések következtében elveszítették az állásukat, és volt, aki azt kiabálta, hogy korábban támogatta a tüntetőket, de mára meggyűlölte őket.

A legfrissebb jelentésekből arra következtetni, hogy több "bontóakciót" végül leállítottak, a rendőrök sorfalat állnak a szemben álló csoportok között. Az ellentüntetők azt skandálják, hogy: "nyissátok meg az utakat!". A rendőrség a kora reggeli órákban néhány helyen maga távolította el a forgalmi akadályokat, hogy az utakat átadhassák a közlekedőknek. A hatóság közleménye azt hangsúlyozta, hogy tevékenységük nem a tüntetés felszámolására irányult.

Helyi idő szerint kora délután kaotikus állapotokat jelentettek a helyszínről, miközben Leung Csun-jing kormányzó Kantonban úgy nyilatkozott, hogy az üzletek normális működésének és a forgalomnak az akadályozása nem tarthat örökké. Ismételten hangsúlyozta, hogy a kormányzat és a rendőrség eddig "rendkívüli visszafogottságot" tanúsított. Mint mondta, az érintett kerületek elöljáróinak kísérlete arra, hogy jobb belátásra bírják a diákokat, kudarcot vallott. Ugyanakkor elzárkózott attól, hogy határidőt szabjon a közterület-foglalóknak az elvonulásra.

Hétfő hajnalban órákat csúszott a kormányzatot bíráló és Pekinget is gyakran kritizáló, Apple Daily című lap kiszállítása, mert mintegy száz ellentüntető elzárta az épület bejáratát. A közelmúltban nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint a kiadó Next Media tulajdonosa Jimmy Laj jelentős összegekkel támogatja a Foglald el a központot! mozgalmat. Laj később egy reggeli rádióműsorban kijelentette: elképzelhető, hogy bírósághoz fordul.

hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek a később területfoglalássá bővült utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő, 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első ízben minden választópolgár szavazhat, de csak azokra a jelöltekre, akiknek személyéről a helyi társadalmi rétegeket képviselő 1200 fős bizottság dönt majd. A diákok viszont szabad, nyílt jelöltállítást követelnek, amely biztosítja, hogy nem csak Peking-barát politikusok kapnak esélyt a jelöltségre. A hongkongi alaptörvény, más néven "minialkotmány" kizárja a szabad jelölés rendszerét.

Népszavazás az euróról Olaszországban

Publikálás dátuma
2014.10.13. 11:28
FOTÓ: Getty Images, Hannelore Foerster
Népszavazást írna ki az euróövezetből való kilépésre Beppe Grillo, az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) öntörvényű elnöke. A római Circus Maximusban elhangzott beszédében úgy vélte, nincs jövője a közös európai valutának. Beszédében élesen bírálta a baloldalt, valamint Giorgio Napolitano elnököt. Szerinte az új olasz munkaügyi reformmal, amely megkönnyíti a felmondást a munkaadók számára, „rabszolgák milliói lesznek az országban”. 

Szerinte Németország már meghozta ezt a törvényt, s az országban meg is szűnt a növekedés. 

Szlovákok az Iszlám Államban?

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szerint közvetlen veszélyt is jelent Szlovákiára nézve is, hogy az ország állampolgárai is harcolnak a dzsihadisták soraiban – írta a parameter.sk a TASR hírügynökségre hivatkozva. A nacionalista politikai erő szerint a kormánynak mindent meg kellene tennie annak érdekében, hogy tisztázza a helyzetet.

„A kormányfő feladata az lenne, hogy intenzíven együttműködjön a NATO tagországaival és az Európai Unió egyéb tagállamaival, mivel az Iszlám Állam tagjai közt szerepel több európai polgár neve is” – figyelmeztetett Andrej Danko, az SNS elnöke.