Több mint háromszáz határsértőt fogtak el Csongrádban

A rendőrök a polgárőrökkel együttműködve 357 határsértőt fogtak el három nap alatt a megye déli határszakaszán. A legtöbben Ásotthalom, Mórahalom és Röszke térségében kerültek rendőrkézre. A 20-30 fős csoportokban sok gyermek és nő is volt.

A legnagyobb számú csoportot szombaton késő este Ásotthalom közelében fogták el a szegedi határrendészek, akiket a készenléti rendőrök segítettek. A járőrök az úton igazoltattak egy 39 tagú csoportot. A szír állampolgárok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért előállították őket. Az illegális határátlépők ellen idegenrendészeti eljárás indult.

Szerző

Virul az illegális cigarettapiac

Publikálás dátuma
2014.10.13. 12:58
FOTÓ: Getty Images, Pascal Le Segretain
A GfK által közzétett feketepiaci adatok alapján Magyarországon a cigaretta feketepiac aránya a 2013 második félévében mérthez képest érdemben nem változott - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

október 7-én mutatta be a GfK Piackutató Intézet a 2014. május-augusztusi gyűjtés alapján elkészült üres cigarettásdoboz kutatás eredményeit. A kutatás alapján Magyarországon adózatlan cigaretta aránya a teljes cigarettapiac százalékában a 2013 második félévében mért 11,8 %-hoz képest lényegében nem változott, 12,1% lett, amelyből 11,6% volt a külföldön – többnyire Kelet-Európában – adózott, 0,5% pedig a hamis termék.

A látszólag változatlan számok mögött több hatás együttes eredménye húzódik meg. Mivel a legális cigarettapiac egy év alatt több mint ötödével csökkent és az arányok gyakorlatilag nem változtak, jelenleg kisebb mennyiség alkotja a becsült illegális piacot. Mindeközben a teljes fogyasztás csökkenéséről ilyen értelemben nem beszélhetünk, mert a másik nagyon jellemző tendencia – ami főként a cigaretta áremelkedése miatt már évek óta hat a piacon – a fogyasztási dohány térnyerése, amely ennek köszönhetően az utóbbi egy évben átvette a vezető dohánygyártmány szerepét a cigarettától a teljes dohánypiacot tekintve. Ebben nagy szerepe volt a speciális – térfogat-növekedést eredményező – szárítási eljárással kezelt ún. expandált dohány bevezetésének is.

A piacszerkezeti átrendeződés mellett az egyik legfontosabb befolyásoló hatás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által tett erőfeszítéseknek köszönhető. A 2014-re meghatározott ellenőrzési irányoknak megfelelően a NAV-nak továbbra is kiemelt feladata a dohánytermékekkel kapcsolatos illegális tevékenység visszaszorítása. Ennek érdekében a pénzügyőrök folyamatos ellenőrzéseket végeznek a határátkelőhelyeken és a harmadik országos határszakaszokon, hiszen elsődleges cél, hogy az illegális termékek be se juthassanak az ország területére. Ezt mutatja az EU külső határszakaszain 2014-ben végzett közel 3,5 millió ellenőrzés. Az alapanyagok forgalmazásának fokozott figyelemmel kísérésén keresztül az illegális gyártás megakadályozása is prioritást élvez. A belterületen, közúton, piacokon, illetve közterületeken egyaránt folynak ellenőrzések, különös figyelemmel a koncesszióval le nem fedett, valamint a kockázatos területekre.

Az ellenőrzési tevékenység eredményességét tükrözi, hogy 2014-ben naponta majdnem 350 ezer szál illegális piacra szánt cigarettát foglal le a NAV.

Szerző

Minden negyedik ellenőrzésnél kaszált a NAV

Publikálás dátuma
2014.10.13. 12:13
Fotó: Népszava
Júliusban és augusztusban országos ellenőrzési sorozatot tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A munkatársak több mint 15 ezer ellenőrzést végeztek, amelyből csaknem minden negyediknél találtak valamilyen hiányosságot. A mulasztási bírságok összege meghaladja az 530 millió forintot. Mindezeken túl 70 esetben került sor 12 napos üzletbezárására, valamint 6 esetben üzletbezárást helyettesítő bírság kiszabására - olvasható a NAV közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Idén nyáron a kerékpárkölcsönzőkre, zöldség-, gyümölcskereskedőkre, szépészeti szolgáltatást nyújtókra, vendéglátósokra, a romkocsmákra, taxisokra, strandok és azok területén működő vállalkozásokra, valamint a horgásztavak környékén árusítókra fordított nagyobb figyelmet a NAV az ellenőrzések során.

Az ellenőrzésekből jól látható, hogy még mindig magas azok száma, akik nem adnak sem nyugtát, sem számlát. A 12 ezret meghaladó nyugtaellenőrzésből minden ötödik esetben talált hibát a NAV.

Mintegy 2500 alkalommal ellenőrizték a NAV munkatársai a foglalkoztatás szabályszerűségét, ennek eredménye nemcsak a klasszikus „fekete foglalkoztatás”, hanem a késedelmes bejelentés feltárása is volt. A 2500 ellenőrzésből minden harmadik esetben tapasztaltak jogsértést az adóellenőrök és a pénzügyőrök.

Az ellenőrzési tapasztalat azt mutatja, hogy a munkaidőben történő ellenőrzések során javult, viszont a megszokottól eltérő időben (késő délután, éjszaka, hétvégén) romlott a nyugta és számlaadás fegyelme. Pozitív eredményt mutatnak viszont az árueredet vizsgálatával kapcsolatos megállapítások, ugyanis kiderült, hogy az adózók többsége az előírásoknak megfelelően jár el.

A szezonális munkákra fogadott alkalmi munkások bejelentése több ízben is elmaradt. A NAV a Nyugat-dunántúli régió egy gyümölcsösében a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálta. Összesen 280 barackszedő munkást talált, akik több vállalkozó alkalmazottai voltak. Az egyik gazdálkodó 172 főt alkalmazott egyszerűsített foglalkoztatás keretében egy héten át mindenféle bejelentés nélkül, 64 főt pedig az ellenőrzés megkezdése előtt jelentett be. Kiderült az is, hogy azok a sofőrök is bejelentés nélkül dolgoztak, akik a munkások egy részét szállították buszokkal a gyümölcsöskertbe.

Egy dél-dunántúli gyógyfürdő fagylaltozóját pedig mulasztási bírság kiszabása mellett 12 napra be kellet zárni, mivel a vállalkozó nem használta az online pénztárgépét. A tulajdonos azonban a nyári csúcsforgalommal járó busás hasznot nem akarta elszalasztani, ezért a szomszéd üzlethelyiségben újra kinyitott és ismét belekezdett a fagylalt árusításába. A bizonylat kiállítására azonban kézinyugtát használt, hiszen a pénztárgépe a lezárt helyiségben maradt. Az újbóli ellenőrzés során az ellenőrök megállapították, hogy adózó nem ad szabályos nyugtát, így kénytelenek voltak ismételt mulasztási bírságot kiszabni, valamint az újonnan nyílt üzletet is bezárni.

Szerző