Belvízben áznak a földek

Publikálás dátuma
2014.10.15. 07:11
A nyári, kora őszi esőzés következményeit ma is nyögjük: víz alatt állt a siófoki Szélső utca szeptember 14-én, amikor fél nap a
Az árvíz után most a belvíz okoz komoly gondokat. Az elmúlt hónapok csapadékos időjárásának következtében hatalmas, 200 millió köbméteres víztöbblet került a Balatonba. A fölös vízet a Sió-csatornán próbálják leereszteni, aminek következtében a csatorna mentén vízben állnak a szántóföldek is - a somogyi gazdák így nem tudnak dolgozni, a nagy víz és sár miatt a kukoricának csak töredékét sikerült eddig begyűjteni. A gazdálkodók petíciót írtak alá az intenzív vízleeresztés csökkentése érdekében, jelezték: az elázott takarmány miatt kártérítést követelnek.

Átgondolatlan és ésszerűtlen a Sió-csatornán történő vízleeresztés - vélekednek a Somogy megyei gazdák. Az igencsak megduzzadt csatorna miatt jelentkező belvíz nagy károkat okoz a környező földeken, ami nemcsak a mostani, de a 2015-ös gazdálkodásra is hatással lesz.

Még mindig sok a szúnyog

Az elmúlt hónapok csapadékos, ámde meleg időjárása miatt nem sikerült megszabadulnunk a vérszívóktól sem: példátlan, hogy még októberben is ennyi szúnyog legyen az országban, a Balatonnál és a Dunakanyarban is - írja az idokep.hu. Szakemberek szerint ez azért van, mert a kellemes idő miatt a szúnyoglárvák nem várták meg a tavaszt, most is gond nélkül ki tudtak fejlődni, elárasztva a sűrűn lakott településeket is.

A meleg, "nyárias" napok és a hűvös őszi esték ugyanakkor megzavarják őket, ezért jóval agresszívabbak annál, mint amilyenek nyáron voltak: már érzik, hogy közeleg a tél, ám még a hideg idő beállta előtt szeretnének szaporodni, petéket rakni - mondja Szepeszentgyörgyi Ádám ökológus. A szakértő szerint azonban még 2-3 hét is eltelhet addig, mire olyan hideg lesz, hogy a szúnyogok elpusztuljanak.

A gazdálkodók petícióval szeretnék elérni, hogy a vízügyi hatóság csökkentse a leeresztést olyan mértékűre, hogy a csatorna vízszintje a környező földek terepszintje alá kerüljön. Mindemellett azt is kérik, hogy a vízapasztásról, annak mértékéről kellő időt hagyva előzetesen értesítsék az érintett gazdálkodókat, hogy azok fel tudjanak rá készülni.

Bejelentik egyben, hogy a 2014-es és 2015-ös gazdálkodási évüket illetően kártérítést követelnek. A levelet eddig több mint húszan írták alá, és nemcsak a vízeresztésért felelős vízügyi hatóságnak, de sürgős segítséget és közbenjárást kérve a megyei agrárkamarának is elküldték.

"A Sió-csatorna vízszintje a környező területek terepszintje, a levezető árkok, vízfolyások, kifolyások szintje fölé került. Emiatt a Sióból a víz a közelben fekvő

területekre áramlik, megakadályozva a levezető árkok, vízfolyások működését. Ez nagy kiterjedésű, nagy fokú belvizet okoz, ellehetetlenítve a mezőgazdasági munkákat.

A víz alatt fekvő földeken lehetetlenné vált a napraforgó, a kukorica betakarítása, valamint nem lehetségesek a következő évi talaj előkészítő munkák" - olvasható a dokumentumban. Úgy vélik, hogy a Balaton vízgyűjtő területére már júliustól bőséges csapadék hullott, jelentősen növelve a Balaton vízszintjét.

A siófoki Sió-zsilipet azonban csak a szeptemberi esők nyomán nyitották meg, amit a gazdálkodásra gyakorolt hatásának mérlegelése nélkül tett meg a vízügy. Most akkora víz és a sár, hogy a gépek beleragadnak - a gazdák attól félnek, ha napokon belül nem sikerül betakarítani a termést, minden el fog rohadni.

A petíciót Udvaros Zoltán, a megyei agrárkamara alelnöke vette át. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság pedig úgy tájékoztatott: ha a Balatont nem apasztanák, akkor a mélyebben fekvő dél-balatoni lakóterületeket öntené el a víz. Csonki István, a vízügyi igazgatóság elnöke elmondta: annak árán is muszáj ereszteni a tó vizét, hogy a gazdák földjét eláztatja a belvíz.

Ugyanakkor Csonki szerint nem hagyják figyelmen kívül a gazdálkodók problémáját sem, a felgyülemlett vizet több helyen is szivattyúzzák a kukoricaföldekről, hogy a termést sikerüljön megmenteni és még időben betakarítani.

A földeken akkora víz áll, hogy befolyik a gumicsizma szárába is. A korábbi hetek esőzései halakat mostak ki egy közeli halastóból, amelyek jelenleg a kukoricaföldeken élnek tovább" - mondta Kersák György, a Siófok Térségi Gazdakör elnöke, aki szerint eddig 660 hektárnyi napraforgó- és kukoricaföld került víz alá Somogyban.

"Ha a rohadástól megdőlnek a növények, akkor már nem lesz esély a betakarításra" - hangsúlyozta az elnök, hozzátéve: előzetes becslések szerint a gazdák kártérítési igénye akár százmillió forint is lehet.

Szerző

Heves indulatok dúltak a 2-es metróban

Eszméletlenül feküdt egy lány a 2-es metró peronján még október elején, néhány utason kívül senki sem törődött vele: egy szemtanú beszámolója szerint hiába kértek segítséget a BKV munkatársaitól, azok vonakodtak intézkedni, mondván, hogy a lány "úgyis drogos, kár pattogni". A mentőt az utasok hívták, a BKV szerint kollégáik nem hibáztak.

A forgalmi irodában tartózkodó férfi "nem nyitott ajtót, csak állt, és végignézte, ahogy mások mentőt hívnak a ki tudja mióta eszméletlenül fekvő lányhoz" - olvasható egy, az Üzenőfüzet blogon vasárnap megjelent írásban. A beszámoló szerzője szerint a metróról leszálló utasok közül néhányan próbáltak segíteni a lányon, aki mást nem tudott mondani azon kívül, hogy szomjas és vizet kér.

Az egyik utas a peronon lévő forgalomirányító irodából próbált meg segítséget hívni, ám hiába kopogott az ajtón, senki nem jött ki. A szemtanú szerint a sötétített üvegen valamennyire át lehet látni, így kivehető volt, hogy a helyiség nem üres: az utas szerint egy "alak" bentről figyelte az eseményeket, ám a segítségkérést figyelmen kívül hagyta.

A feldühödött férfi erre rugdosni kezdte az ajtót, nem sokkal később megjelent az állomásfőnök, aki elmondta, nem tudja, ki lehet bent az irodában, mert "nem hozzá tartozik", a földön fekvő lánnyal kapcsolatban pedig állítólag úgy nyilatkozott, hogy kár miatta "pattogni, úgyis drogos". A mentőket az utasok hívták.

A feldühödött utas kérdezte az állomásfőnököt, hogy a kamerákon keresztül hogyhogy nem látták a földön fekvő lányt, vagy ha mégis észrevették, miért nem intézkedtek. A gond elméletileg az volt, hogy a lány pont a biztonsági kamerák holtterében feküdt, ezért nem vették észre.

A mentők kiérkezése után az állomásfőnök visszament az irodájába, ezt követően a dühös férfi "szétrúgott egy kukát a kamera holtterében, ott ahol korábban a lány feküdt. Érdekes módon rögtön megjelentek a biztonsági emberek, a holttér eltűnhetett időközben valamilyen varázslatos módon" - olvasható az Üzenőfüzeten.

Kerestük a BKV-t, tudnak-e az esetről. Kérdéseinkre az alábbi tájékoztatást kaptuk: a fentebb leírtak egészen pontosan október 5-én, este tíz órakor történtek a Puskás Ferenc Stadion metróállomáson.

A BKV szerint az utasok már ekkor tájékoztatták az egyik beérkező szerelvény vezetőjét, ő jelentette is a történteket a központi forgalmi menetirányítónak, aki az állomás diszpécserét - a blogon állomásfőnökként emlegették - azonnal a helyszínre küldte.

A diszpécser elmondta: a rosszul lett lány mellett két személy tartózkodott, ők akkor már kihívták a mentőket. "A helyszínen egy másik utas is megjelent, aki agresszíven viselkedett: rugdosta a műszakvezető diszpécser irodájának ajtaját, kiabált, nem hitte el, hogy a helyiségben nem tartózkodik senki" - közölte a BKV.

Tájékoztatásuk szerint ekkor üres volt az iroda, mivel a műszakvezető diszpécser éppen a vonalon tartott ellenőrzést, az állomásra pedig csak az utolsó személyszállító vonattal érkezett vissza.

A kiérkező mentők az Erzsébet Kórház toxikológiai osztályára szállították a lányt. Az "agresszív" utas azonban nem akarta annyiban hagyni a dolgot: "ekkor már annyira ideges volt, hogy elhatározta, feljelenti a segítségnyújtást elmulasztó felelősöket" - olvasható a blog-beszámolóban.

Állítólag a kiérkező rendőrök is bekopogtak a diszpécser irodájába, ám mivel senki nem nyitott ajtót, elmentek. A BKV szerint a feldühödött férfi még ekkor sem hitte el, hogy senki sincs a szobában, éjjel fél tizenkettő körül még mindig a műszaki ügyeletest és a takarítót kérdezgette arról, hogy a helyszínen miért nincs állandó szolgálat.

"Az esetet rendkívül sajnálatosnak tartjuk, kollégáink azonban nem hibáztak. A hölgynek mielőbbi gyógyulást kívánunk!" - írja a közlekedési vállalat.

Szerző
Frissítve: 2014.10.14. 22:00

Schmuck is ringbe száll Kiss Péter helyéért

Publikálás dátuma
2014.10.15. 07:08
Schmuck Andor, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának elnöke leadja szavazatát a Pest megyei Gödön 2014. október 12-én. MT
Schmuck Andort indítják a Szociáldemokraták a november 23-i újpesti időközi országgyűlési képviselő-választáson. A párt tegnap azt közölte, hogy elnökük 15 évig élt a kerületben, 1994-től 1998-ig egyéni önkormányzati képviselő volt Újpesten, ezért jól ismeri az ott élők gondjait. Az MSZP már korábban bejelentette, hogy a szocialisták színeiben Horváth Imre önkormányzati képviselő verseng majd a mandátumért.

A főváros 11-es számú választókerületében forrásaink szerint a helyi szocialisták Kunhalmi Ágnes budapesti elnököt szerették volna indítani, de mert az ellenzéki politikus a XVIII. kerületben szeretné magát felépíteni, ahol kis híján nyer is áprilisban, ezért végül a nyugdíjas határőrtisztre esett a választás. Horváth országosan ugyan ismeretlen, de Káposztásmegyeren a saját választókörzetében a 2010-es és a mostani önkormányzati választáson is sikerült győznie.

Az időközi választást Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett kiírni. Az MSZP egyik alapítója, korábbi többszörös minisztere április 6-án egyéni mandátumot szerzett, azonban hosszan tartó súlyos betegség után júliusban elhunyt. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ezt követően írta ki az időközi országgyűlési választást.

Az NVB eddig tizenkét jelölőszervezetet vett nyilvántartásba, közöttük az MSZP-t, a DK-t, a Fideszt, az LMP-t, a Liberálisokat és a Jobbikot. A szélsőjobboldali párt hétfőn jelentette be, hogy Urbán Flórián korábbi válogatott labdarúgót indítja az újpesti választáson.

Ismert, Urbán részt vett 2006 őszén a Magyar Televízió épületének ostromában. A jelöltek október 6-a óta már gyűjthetik az ajánlásokat, amelyeket október 20-ig lehet leadni. Az országgyűlési egyéni választókerületben indulóknak 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük.

Idén vélhetően Veszprémben is az urnákhoz szólítják majd a szavazókat, hogy az áprilisban szintén egyéni mandátumot szerzett Navracsics Tibor utódát megválasszák. Navracsics azért mondott le képviselői helyéről, mert az október végén megalakuló új Európai Bizottság tagja lesz, ami összeférhetetlen képviselőségével.

Szerző