Előfizetés

Ostromgyűrűbe került 100 ukrán katona

Több mint száz ukrán katonát kerítettek be a szakadár fegyveresek a Luhanszk városától északra fekvő Bahmutyivka településnél, az ukrán fegyveres erők súlyos veszteségeket szenvedtek, a helyeztük kritikus - közölte szerdán hivatalos honlapján Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó.

Az ukrán hadsereg és a Nemzeti Gárda 112 tagja került ostromgyűrűbe a településnél lévő út mentén. A kormányzó értesülései szerint több páncélozott harcjárművüket kilőtték a szakadárok, vannak halottak és sebesültek. Több katonát foglyul ejtettek a szeparatisták, köztük sérülteket és az egyik egység parancsnokát. A halottak, sebesültek és fogságba esettek pontos számáról a kormányzó szavai szerint egyelőre nem áll rendelkezésre megbízható adat, mert a környéket lehetetlen megközelíteni a szakadárok folyamatos tüzérségi támadásai miatt. 

A katonákat egy magát "doni hadseregnek" nevező szeparatista alakulat tagjai támadták meg, akik az út menti erdőben ásták be magukat. Húsz harckocsijuk és ugyanennyi másfajta páncélozott harcjárművük van. 

Moszkal hozzáfűzte, hogy az EBESZ megfigyelői megpróbáltak megegyezni a szakadárok által önhatalmúlag létrehozott Luhanszki Népköztársaság (LNR) vezetőivel a támadások beszüntetéséről, de nem jártak sikerrel. Az úgynevezett "doni hadsereg" ugyanis nem engedelmeskednek az LNR-nek, hanem saját belátásuk szerint cselekednek - mondta a kormányzó.

Közben Dmitro Timcsuk a kelet-ukrajnai harcokat figyelemmel kísérő katonai szakértő arról adott hírt szerdán, hogy állítólag egy újabb "népköztársaság" van kialakulóban a harcok sújtotta országrészben. A Luhanszk megye déli részén, az orosz határhoz közel eső Szverdlovszk, Antracit és Rovenyki városok lakói számoltak be arról, hogy orosz kozákok jelentek meg, akik közölték velük, hogy megalakították a "Kozák Népköztársaságot". A Szverdlovszkba vezető utakon már fel is állították saját ellenőrzőposztjaikat. 

Timcsuk a múlt héten tartott kijevi sajtótájékoztatóján már beszélt arról, hogy az utóbbi időben olyan, látszólag független fegyveres csoportok kezdtek tevékenykedni a kelet-ukrajnai harcok övezetében, amelyek mintha nem tartoznának sem az orosz hadsereg kötelékébe, sem az önhatalmúlag kikiáltott, szakadár donyecki, illetve luhanszki "népköztársaságok" fegyveres erőihez. Véleménye szerint ez azonban csak a látszat, ezeknek a csoportoknak a megjelenése is Moszkva műve, Oroszország látja el őket is fegyverekkel és haditechnikai eszközökkel. 

Hírügynökségi jelentések szerint Petro Porosenko államfő kedd este telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel megvitatta a két ország közötti gázvita és a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésének kérdéseit. A két államfő e hét második felében várható milánói találkozóját megelőző telefonbeszélgetésről további részleteket nem hoztak nyilvánossága.

Szexmunkára is kényszerítik a napszámosokat

Az olasz és román hatóságok is foglalkoznak annak a mintegy ötezer romániai nőnek a sorsával, akiket a L'Espresso olasz hetilap cikksorozata szerint nappal napszámosként, éjszaka szexuális rabszolgaként dolgoztatnak Szicíliában.

A római parlament kormánypárti és ellenzéki képviselőnői közös interpellációban sürgették a kizsákmányolt romániai munkásnőkről szóló sajtóhírek kivizsgálását. Az olasz belügyminisztérium, valamint a munkaügyi és az egészségügyi tárca is azonnali intézkedéseket ígért szerdán. 

A L'Espresso balközép hetilap még szeptemberben indította el a szicíliai Ragusa környékén a földeken dolgozó romániai vendégmunkásokról írt cikkeit. A beszámolók szerint mintegy ötezer román nő dolgozik környező birtokokon sorakozó melegházakban. Többségük a romániai Botosani (Botosány) városból és környékéről érkezett Szicíliába egyedül vagy kisgyerekével. A földeken emelt kunyhókba zárva élnek, folyóvíz és villany nélkül, munkaadójuk kutyákkal őrizteti őket.

"Gazdáik" szállítják őket a munkába, és a gyerekeket iskolába. A nők számos esetben folyamatos szexuális erőszakot szenvednek el munkaadóik és ezek férfirokonai részéről. A férjükkel érkezett román asszonyokat is a helyi olasz férfiakkal való közösülésre kényszerítik, miután a férjeket megfenyegették. Az olasz sajtót a szicíliai egyházi emberek, szakszervezetek és nővédelmi egyesületek értesítették. 

Ragusában mintegy háromezer majdnem kizárólag családi agrárvállalkozás működik. Olaszország egyik leggazdagabb agrárkörzetéről van szó, ahonnan egész évben friss zöldséget-gyümölcsöt szállítanak Olaszország többi részébe és egész Európába. A nyolcvanas évektől az innen nem messzi Afrikából érkeztek a napszámosokat 2007-től fokozatosan a román munkaerő váltotta le. 

A román "rabszolgák" sorsával a romániai sajtó és politika is foglalkozott. Ragusa prefektusa a gond megoldására, közös megelőzési stratégia kidolgozására az összes érintett olasz és román felet Szicíliába hívta, s meghívta a szicíliai agrárszektor képviselőit is. 

2004-2005-ben hasonló kizsákmányolás áldozataivá váltak a Puglia tartomány paradicsomföldjein dolgozó lengyel napszámosok, akiket az olasz rendőrség szabadított ki munkaadóik fogságából.

Szlovén-szlovák tárcacserében gondolkodik Juncker

Navracsics Tiborral kapcsolatban olyan, egyelőre megerősítetlen híresztelések keringenek médiakörökben, hogy a magyar biztosjelölttől elvennék az uniós polgársági területet, és azt a görög belügyi EU-biztosjelöltnek, Dimitrisz Avramopulosznak adnák. Korábban arról volt szó, hogy ez a terület a holland Frans Timmermans első alelnökjelölthöz kerülne át, de Timmermans szociáldemokrata. Az eredetileg a néppárti Navracsics portfóliójához sorolt részterület a néppártiaknál maradna, ha Avramopulosz kapná.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke a közlekedési tárcát szánja Violeta Bulcnak, Szlovénia új EU-biztosjelöltjének, és az e területre szánt szlovák Maros Sefcovic kaphatja az energiaunióért felelős alelnöki posztot, amelyre eredetileg Alenka Bratusek volt szlovén kormányfő volt kiszemelve - közölték szerdán egybehangzóan különböző brüsszeli uniós források.

Bulc kedd este találkozott Junckerrel, és nagyon jó benyomást tett rá. Korábban többen kételyeiknek adtak hangot az új szlovén jelölt alkalmasságát illetően, arra utalva, hogy még egy hónapja sincs jelen a politikai életben.

Juncker várhatóan délután közli, hogy miként kívánja "újraosztani a lapokat", miután Szlovéniának új személyt kellett jelölnie az uniós javaslattevő-végrehajtó intézménybe, a magyar Navracsics Tibort pedig EU-biztosnak igen, ám a kulturális, oktatási, ifjúsági és uniós polgársági ügyek portfóliójának átvételére nem találta alkalmasnak az illetékes európai parlamenti (EP) szakbizottság tagjainak szűk többsége.
Juncker még kedd este elküldte a biztosjelöltek frissített listáját az EU olasz elnökségének, kérve, hogy arra hivatalosan vegyék fel az új szlovén jelöltet.

Violeta Bulc - Miro Cerar kormányfő helyetteseként - a fejlesztésért, stratégiai projektekért és kohéziós politikáért felelős tárcát vette át a szeptember 18-án hivatalba lépett kabinetben. Addig nem viselt közhivatalt, hanem újítóként tett szert ismertségre, és a Vibacom nevű üzleti tanácsadó cég tulajdonosa volt.

Alenka Bratusek annak nyomán lépett vissza, hogy nagyon rosszul szerepelt, teljesen felkészületlennek bizonyult az Európai Parlament illetékes szakbizottsági meghallgatásán - igaz, többen már előre fenték a kést, mert Bratusek, amikor még kormányfőként elküldte Brüsszelbe a lehetséges szlovén biztosjelöltek listáját, arra saját magát is rátette, és ezt nehéz volt nem úgy értelmezni, mint hogy kormányfői pozíciójával visszaélve önmagát jelölte.

Bulcnak meg kell majd jelennie az EP közlekedési bizottsága előtt, ahol előzőleg Sefcovic nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott. A szlovák jelöltnek ugyanakkor - aki már a most lejáró mandátumú Európai Bizottságban is ténykedett - új bizottsági meghallgatáson kell részt vennie az energiaügyek témakörében.

Az a körülmény, hogy Cerar szlovén kormányfő a saját közvetlen bizalmasát, Bulcot választotta az új biztosjelölt-állítás kényszerhelyzetében, és nem Tanja Fajon szociáldemokrata EP-képviselőt, az EP egyes köreiben zúgolódást keltett. Érdekes módon nem csupán a szociáldemokraták támogatták Fajont, hanem Manfred Weber néppárti frakcióvezető is, ami arra utal, hogy a két legnagyobb frakció igyekszik összehangolni álláspontját az Európai Bizottság összeállításával kapcsolatos személyi kérdésekben. A liberális EP-frakció viszont lelkesen ünnepelte, hogy Cerar ellenállt a néppárti-szociáldemokrata nyomásnak.
A pártközi egyensúly szempontjából ugyanakkor fontos, hogy a szlovén-szlovák tárcacsere révén a szociáldemokrata Sefcovic az egyszerű biztosi posztnál magasabb rangot jelentő alelnöki tisztséghez juthat, és így a szociáldemokraták csaknem ugyanolyan értékű nyereséget könyvelhetnek el, mint ha Fajon kapta volna a szlovéneknek járó tárcát.

Kapcsolódó
Navracsicsot nem hallgatják meg újra?Juncker találkozott az új szlovén jelölttel