Előfizetés

Tüzérségi lövedéket a XXIII. kerületben

Tüzérségi lövedéket találtak szerda délután Budapesten, a XXIII. kerületi Orbánhegyi úton - közölte a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Várkonyi Melinda elmondta: útfelújítási munkálatok közben került elő a robbanótest. 

A tűzszerészi munkálatok idejére 200 méteres szakaszon lezárják az Orbánhegyi utat és tíz lakóépületet kiürítenek - tette hozzá a kommunikációs tiszt.

Rádőlt a fa - Mentőhelikopter vitte el a gallygyűjtőt

Súlyos sérülései miatt mentőhelikopterrel vittek kórházba egy férfit Orosztony közeléből, miután egy fakitermelés közelében rádőlt egy fa - közölte szerdán a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

A 25 éves őrtilosi férfi kedden gallyakat szedett az erdőben egy surdi, fakitermeléssel foglalkozó vállalkozó engedélyével, az általa végzett fakitermeléstől több száz méterre. 

A fiatalember elmondása szerint kora délután úgy döntött, hogy megkeresi a vállalkozó ismerősét és munkásait, akik éppen fakidöntéssel foglalkoztak. Miközben kereste őket az erdőben, rádőlt egy fa, ettől rövid időre elveszítette az eszméletét. 

A sérülthöz mentőt hívtak, súlyos állapota miatt később mentőhelikopter vitte kórházba.

Az eset körülményeit, hogy a 25 éves férfi használt-e védőfelszerelést, illetve milyen megbízással tevékenykedett az erdőben, a rendőrség szakértő bevonásával vizsgálja. Az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult nyomozás.

Nyakon szúrta volt élettársát

Publikálás dátuma
2014.10.15. 16:27
Fotó: Thinkstock
Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék szerdán azt a férfit, aki 2013 májusában bicskájával nyakon szúrta volt élettársát Debrecen főterén. A vérző asszonyhoz egy arra járó hívta ki a mentőket; csak a véletlenen múlt, hogy a nő életben maradt.

Tatár Tímea tájékoztatása szerint a törvényszék Bakó József vezette büntetőtanácsa emberölési kísérlet bűntettében találta bűnösnek P. Józsefet, az erőszakos, többszörös visszaeső vádlottat 10 évig a közügyek gyakorlásától is eltiltotta, illetve kötelezte a 218 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. P. József leghamarabb 20 év múlva, 89 éves korában szabadulhat feltételesen. 

A vádirat szerint P. József évek óta hajléktalanként élt, legtöbbet Debrecenben, a Nagytemplom környékén időzött, éjszakáit a Kálvin téren töltötte. Életmódja során ismerkedett meg a szintén fedél nélküli sértettel, akivel az esetet megelőzően egy ideig élettársak is voltak. 

2013. május 20-án a Nagytemplommal szemben, a főtéri parkban üldögélt és iszogatott a pár. Délre ittas állapotba kerültek; a férfi sértő szavakkal illette az asszonyt, megpofozta, majd előkapta a bicskáját és hadonászni kezdett vele, "elteszlek láb alól, nem hagylak kint senkinek" felkiáltással. 

A vádlottnak egy korábbi bűncselekmény miatt már be kellett volna vonulnia a büntetés-végrehajtási intézetbe. A társaság többi tagja lecsitította, P. József abbahagyta a szidalmazást és visszaült a nő mellé, de később újra összeszólalkoztak, mire a férfi a bicskával nyakon szúrta a nőt.

Az erősen vérző nőhöz egy arra járó hívott mentőt, az asszonyt kórházba vitték és megműtötték.

A bíróság a szakértői véleményekre támaszkodva megállapította: csak a véletlenen múlt, hogy a szúrás nem érte el a nyaki főverőeret, és nem sértett életfontosságú szerveket, így csak a véletlennek tudható be, hogy az asszony nem került életveszélybe. 

A vádlott korábban már volt büntetve emberölési kísérlet és életveszélyt okozó testi sértés miatt is, így a "három csapás" értelmében csak életfogytig tartó szabadságvesztést kaphatott. Ettől függetlenül a vádlott és védője fellebbezett az ítélet ellen, így a határozat az ügyész tudomásul vétele ellenére sem jogerős - közölte a törvényszéki szóvivő.