Előfizetés

Főiskolai módszer a parlagfű irtásában

Jövőre akár természetes szerrel irthatják a parlagfüvet, sikeresnek bizonyultak ugyanis azok a kutatások, amelyek a parlagfű elleni biológiai védekezést vizsgálták a Kecskeméti Főiskolán. Az eredményekről a múlt héten tartottak sajtótájékoztatót a Kertészeti Főiskolai Karon, ahol a kutatás vezetője mellett Kecskemét akkori - ám a hétvégén polgármesterré választott - alpolgármestere is részt vett, jelezvén, hogy a parlagfű elleni küzdelem a városi önkormányzat és a főiskola együttműködésének újabb területe lehet.

A főiskolán kifejlesztett természetes szert idén sikeresen alkalmazták a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) területén - mondta dr. Pölös Endre botanikus, a Kecskeméti Főiskola docense és a kutatások vezetője a sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint a kertészeti karon már évek óta folynak a parlagfűvel kapcsolatos kutatások, idén azonban a KNP javasolta: próbáljanak meg olyan biológiai módszert bevetni a parlagfű ellen, ami hatékonyan visszaszoríthatja az agresszív növényt, de a környezetet nem károsítja - a nemzeti parkban ugyanis kémiai növényvédő szer nem alkalmazható.

Pölös Endre elmondta, hogy a főiskolán zajló, parlagfűvel kapcsolatos kutatások egyik területe éppen arra keresi a választ, hogyan lehetne más növények hatóanyagait a parlagfű ellen fordítani, illetve úgy felhasználni, hogy ugyanúgy viselkedjenek a parlagfűvel, ahogy a parlagfű viselkedik más növényekkel szemben.

"A természetes hatóanyag nem kevésbé mérgező, de megvan a természetes lebomlási láncolata, és nem dúsul fel az élővizekben és a talajban. A Kiskunsági Nemzeti Park kísérleti területén a módszer látványos eredményeket hozott.

A kezelt parcellán a parlagfű eltűnt és visszaállt a természetes vegetáció" - számolt be az eredményekről a kutató, hozzátéve, hogy bizonyított hatékonysága ellenére a kifejlesztett szer széleskörű használata is engedélyhez van kötve, amelynek megszerzése szintén pénzt és időt igényel.

Mindemellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a "hagyományos", mechanikai úton - vagyis kaszálással - történő parlagfű irtással csak rontunk a helyzeten: a növény ugyanis "rendkívüli sarjadzó képességgel  rendelkezik , és egy helyett akár tíz másik is képes kifejlődni ugyanott.

Vagyis ezzel a módszerrel csak provokáljuk a növényt. A kihúzás segítene, illetve - ha a kecskeméti kísérletek beválnak - akkor a biológiai védekezés lesz az igazi fegyver a gyomnövény ellen" - vélekedik a botanikus.   Az elért sikereket Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét új polgármestere is üdvözölte.

Elmondása szerint a városban mintegy kétmillió négyzetméternyi közterületen kell felvenni a küzdelmet a parlagfű ellen, az adatok szerint a város területének 20-30 százaléka szennyezett parlagfűvel.

A polgármester asszony azt is elmondta, hogy a városvezetés partner lesz a környezetbarát védekezési módszer jövőbeli alkalmazásában: a jövő évi költségvetés tervezésénél javasolni fogja a közgyűlésnek, hogy a főiskola támogatásának megállapításakor új programpontként szerepeljen a parlagfű elleni küzdelem.

"Ha a mintaprogram eredményeket hoz, akkor az akár országosan is alkalmazható lesz nemcsak a közterületeken, hanem a mezőgazdasági területeken is" - hangsúlyozta a városvezető.

Kinek fájnak a melegek?

Jakab István írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.10.16. 07:09
A Pride útvonalát a rendőrség maga adta ki az ellentüntetőknek a rendezvényüket megtiltó határozatban FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
2014 választási év. Az LMBT emberek is választottak. A szexuális beállítottság szerinti kisebbség idén számtalan alkalommal került a kormányzati propagandagépezet célkeresztjébe. A júliusi Budapest Pride rendezvényei előtt egyre erősödő homofób megnyilvánulások láttak napvilágot, a melegfelvonulás pedig majdnem botrányba fulladt. Vajon ez a tendencia tudatos manipuláció eredménye, vagyis "aki nincs velük, az ellenük van"?

Melegek márpedig mindenhol vannak! Léteznek olyan melegek, akik felvállalják másságukat. Ők vannak nehezebb helyzetben. Nekik kell sokkal jobban teljesíteniük a munkahelyükön és az élet egyéb területein, ha azt akarják, hogy ne diszkriminálják őket. Ezek az emberek, ha nem elfogadó családba születnek, azt kockáztatják, hogy saját szüleik tagadják meg őket.

Vannak olyan melegek, akik kettős életet élnek. Ezek az emberek személyes boldogságuk és nemi identitásuk elé más szempontokat helyeznek. A karriert, a látszatot, vagy a megfelelési kényszert egy homofób közegben. Ők munkájuk miatt vagy meggyőződésből kénytelenek előfizetni a Magyar Nemzetre, esetleg más jobboldali orgánumra, templomba járnak, netán teológiát is tanultak, mert a buziknak is lehet istenük. Ők sincsenek egyszerű helyzetben, hiszen óriási energiákat emészt fel a kettős élet, és a folyamatos képmutatás.

Egy azonban közös bennük. Ezek az emberek nem heteroszexuálisok. De ők is a társadalom hasznos tagjai lehetnek, alapíthatnak azonos nemű családot, vagy nevelhetnének gyermeket, ha hagynák élni őket. Másságuk magánügy addig, amíg a kormánypárti média le nem buzizza őket.

Buzilobbi ügy

Buzizásból azonban ebben az évben sem volt hiány. Az áprilisi országgyűlési választások után (nem előtte) Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetés-sorozatában egyenesen "buzilobbiról" beszélt, melyet ki kell űzni a színházakból, és ami ellen előadásokkal és iskolákkal kell harcolni. Kerényi kijelentéseire válaszolva Kulka János színművész nyílt levelet írt Orbán Viktornak és elhatárolódásra kérte a kormányfőt. A miniszterelnök azonban nem határolódott el Kerényi kijelentéseitől, csupán formális válaszban köszönte meg Kulka János észrevételeit, és sok erőt és sikert kívánt a színművésznek.

A melegfelvonulás előtt három héttel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes homofób kijelentéseket tett a Hír TV P8-című műsorában; Brüsszel által pénzelt hangos érdekcsoportról és deviáns felfogásról beszélve.

Aztán KEHI-ellenőrzést kaptak a Norvég Civil Támogatási Alaptól (NCTA) forráshoz jutó LMBT szervezetek. Az ellenőrzés alá vont civileket adószámuk felfüggesztésével próbálták rábírni az együttműködésre. A Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) nem ismerte el a KEHI-ellenőrzés jogszerűségét, mondván állami forrást nem kaptak.

Pedig kaphattak volna. A hazai civileknek szánt források 2010-től elapadtak, még a HIV/AIDS prevencióra szánt milliók civileknek szánt részét sem osztották szét évekig. Ráadásul az uniós forrásoktól is el lettek zárva a hazai LMBT szervezetek. Így nem vehettek részt 2011-13 között a PROGRESS programban, melyben az Európai Bizottság (EB) uniós szakpolitikák kialakítását és koordinálását támogatta többek között a következő területeken: társadalmi befogadás és szociális védelem, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem és a nemek közti egyenlőtlenség. Az LMBT emberek esélyegyenlőségét megcélzó programok helyett abortuszellenes tudatformáló plakátkampány lett, ami azonban nem volt összhangban a PROGRESS szabályaival, így annak idején az EB felszólította Magyarországot, hogy vonják be a plakátokat.

Jobboldali meleg szervezetek márpedig nincsenek. Így a hazai LMBT emberek esélyegyenlőségi- és HIV/AIDS prevenciós program nélkül, a melegszervezetek meg forrás nélkül maradtak. A meleg civilszervezetek csak a Nyílt Társadalom Intézettől és az NCTA-tól tudtak pénzhez jutni. Ez utóbbi forrásait kezelő szervezeteket épp napjainkban lehetetlenítik el.

Az utóbbi években a Háttér Társaság a Melegekért folytathatta ugyan AIDS prevenciós programját, ugyanis kiírták a civileknek szánt állami forrásokra a pályázatokat, a szervezet fel is tudta tölteni a két évig üresen álló óvszerautomatáit, azonban az NEFMI síkosítóra már nem adott pénzt. Így tűntek el a dobozokból az óvszerek mellől a síkosítók. Azt nem tudni, hogy szakmai dilettantizmus, vagy szándékos homofóbia állt-e a háttérben. Az azonban sejthető, hogy már AIDS robbanás van

Magyarországon, ám erről a döntéshozók hallani sem akarnak. Az elmúlt években a rizikócsoportok monitoring rendszere nem működött megfelelően, illetve nem akkreditált szűrési módszert használtak az Országos Epidemiológiai Központban erre a célra. Ám a HIV nem szexuális orientáció szerint válogat. Az azonban igaz, hogy döntően melegek járnak rendszeresen HIV-szűrésre, ezért a heteroszexuálisoknak sokkal rosszabbak az életkilátásaik HIV-fertőzés után.

Megfélemlítés

2007-óta a melegfelvonulás sem az LMBT emberek örömünnepe. Akkor a még nem parlamenti párt, a Jobbik kezdeményezésére fényképezőgépekkel hívták tiltakozni a melegekkel nem szimpatizálókat. A felvonulás botrányba fulladt, a rendőrség és a szervezők nem tudták megakadályozni, hogy a szélsőségesek megzavarják a rendezvényt. Sok résztvevőt megvertek, több rendőr megsebesült. Ezután megszaporodtak a meleg szórakozóhelyek elleni támadások. A felvonulás szervezésében is szerepet játszó helyekre Molotov-koktélt dobtak. Ezek után nem csoda, hogy azok tulajdonosai kiszálltak a Pride szervezéséből. Mivel az elkövetők kiléte a nyomozás során nem volt megállapítható, a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette azt.

A következő években kordonok védték a felvonulókat. Volt olyan, hogy a rendvédelmi szerv az árvízi helyzetre hivatkozva nem tudta biztosítani a megfelelő számú kordont, emiatt a menet indulása előtt a rendőrség azzal az ötlettel állt elő, hogy mi lenne, ha nem tartanák meg a felvonulást. A döntés felelősségét a rendezvényt szervező SZMA akkori elnökére, illetve kuratóriumára ruházták. Végül lett felvonulás, és a rendőrség is megfelelő módon tudta biztosítani a menetet. Igaz innentől kezdve hermetikusan elzárt közegben vonulnak, így a felvonulás eredeti célját - a másság és a sokszínűség megmutatását - többé nem töltötte be.

A rendőrség 2011-ben és 2012-ben a felvonulás előtt a szervezőket felszólította, hogy lépjenek fel a közerkölcsöt sértő, esetleg hiányos ruházatot viselőkkel szemben. Garamvölgyi László, az ORFK akkori kommunikációs igazgatója a felvonulás előtt két nappal az MTI-nek azt mondta: "a rendőrség nyomatékosan felhívta a szervezők figyelmét, hogy szigorúan tartsák be a törvényi előírásokat, ne kövessenek el semmilyen jogsértést, ne tanúsítsanak provokatív magatartást."

Egyébként 2011 és 2012-ben a BRFK megtiltotta a melegfelvonulást a közlekedés ellehetetlenítése miatt. De a bíróság a tiltást hatályon kívül helyezte, mert a rendőrség érvei nem voltak megalapozottak. A Fővárosi Ítélőtábla 2014. szeptember 18-án meghozott döntése értelmében a rendőrség szexuális irányultságon alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést és zaklatást valósított meg a Budapest Pride betiltásával. A döntés értelmében a BRFK-nak magánlevélben kell sajnálatát kifejezni a jogsértés miatt.

A közlekedés a felvonulások idején tényleg ellehetetlenült Budapesten, amit az okozott, hogy a rendőrség oly módon biztosította a rendezvényt, hogy már a felvonulás előtt és után is órákkal lezárta a menet útvonalát, így még azok is tudomást szereztek a Prideról, akik nem akartak. Ez a fajta túlbiztosítás további kérdéseket vet fel. Miért engedélyeztek azonos időpontban, a Pride útvonalához csaknem azonos helyszínre ellentüntetést? Talán a melegek megfélemlítése állt a háttérben?

A rendőrség a Pride szervezőit arra kérte, hogy a felvonulás idejét és pontos útvonalát ne hozzák korán nyilvánosságra. De ezeket az információkat a rendőrség írásban adta ki az ellentüntetőknek a rendezvényüket megtiltó határozatban, majd a bíróság későbbi betiltást hatályon kívül helyező végzésében is pontosan ismertette a Pride útvonalát, a gyülekező helyszínét, a befejezés pontos helyével és időpontjával együtt, hetekkel a rendezvény előtt. Ezen tények ismeretében nem meglepő, hogy a rendőrség a biztosítás során a Városligetben nem nyitotta meg a kiengedő-pontokat, és nem engedte elvonulni a menet részvevőit. A kiengedő-pontnál az egyik rendőr azt mondta egy meleg párnak: "A demokráciának vannak hátrányai!" Mire a válasz: "Ez már nem demokrácia."

A felvonulás vélhetően nem meleg résztvevőit minden további nélkül kiengedték, noha az ellentüntetők őket is megtámadhatták volna, ha ott lettek volna. Az ellentüntetők azonban nem voltak ott. Ők ugyanis a Hősök terén várakoztak, hisz a rendőrség előre megadta nekik az útvonalat. De a menet nem jutott el a Hősök teréig, mert a felvonulást a rendőrség az utolsó pillanatban elterelte. Elvileg arról már az ellentüntetők gondoskodtak - vélhetőleg szakemberek tanácsára -, hogy a felvonulók messziről lássák a Hősök terén magasra kifeszített hatalmas árpádsávos zászlót. A melegeket a Dózsa György út ligeti oldalán kamerás rendőrségi furgon várta, minden felvonulót rögzítettek. Listázzák a melegeket, vagy félelmet akartak kelteni bennük?

A kamerás rendőrségi furgonra nagy szükség lett volna az Oktogonnál. Hiszen eredetileg arra lett volna hivatott a jármű, hogy később a rendbontásokat rekonstruálni lehessen. Rendbontás persze történt, pont a tévéstábok kamerái előtt egy fiatalember a kordonon átjutva felmászott az egyik kamion tetejére, ahol a biztonsági emberek megrugdosták, legalábbis ez látszódott a Hír Tv felvételein. A rendbontót őrizetbe vették, majd 3 nappal később gyorsított eljárásban felmentették, mert a nagy zajban, nem hallhatta a rendőrségi felszólítást, hogy ne másszon a kamionra, így szabálysértést sem követhetett el. A fiatalember egyébként azért került önkívületi állapotba, mert az egyik kamionon egy papnak öltözött meleg pózolt. Itt jegyezzük meg, hogy az Egyesült Államokban átlagon felüli a magukat homoszexuálisnak valló katolikus papok száma, és a HIV-fertőzöttekké is. Óvatos becslések szerint eddig legalább 750 pap halt meg AIDS-ben a járvány kitörése óta az USA-ban.

Magyarországon ilyen jellegű statisztikák nem készültek, azonban itthon sem ismeretlen a jelenség. Magyarországon is teljesítenek szolgálatot meleg papok, vannak közöttük HIV-pozitívok is. A kamionra mászó fiatalember esete, a gyorsított bírósági eljárás, és a Hír Tv-ben bemutatott tudósítás természetesen csak a véletlen furcsa összjátéka, de a melegek elleni közhangulat táplálásához ennél kevesebb is elég lett volna. A jelenlévő rendőrök nem avatkoztak közbe. Az instabil ponyvára felmászó, mások és a saját testi épségét is veszélyeztető fiatalembert végül a menetet biztosítók szedték le, akik ellen csoportos garázdaság miatt indult eljárás.

Mivel a városligeti kiengedő-pontokat nem nyitották meg, akadályozták a tízezres tömeg elvonulását. A rendőrség illetékesei a felvonulás útvonalán lévő Bajza utcai kisföldalatti megállót jelölték meg kiengedő-pontként, ahol a földalatti meg is állt, de az odaállított rendőrök senkit nem engedtek le. A rendezvény résztvevői közül sokan a Városliget és a Bajza utca között kezdtek bolyongani, a Bajza utcánál pedig több száz fős tömeg és pánikhangulat alakult ki. De nemcsak a kiengedés, hanem már a beengedés is botrányos volt. A beengedő-pontoknál bizonytalan külsejű alakok akadályozták a bejutást. A Honvéd utcánál az érpataki polgármester szitkozódott és félelmet keltő módon próbált bejutni a rendezvény helyszínére.

Kormánypropaganda?

Cikkünkhöz látszólag nem kapcsolódik Császi Ádám meleg témájú filmje a Viharsarok, amit éppen az április 6-i országgyűlési választások előtt, március 20-án mutattak be a Toldi moziban. A film premierjére sok meleget meg is hívtak. El is voltak ragadtatva. A Filmalap által támogatott mű sokáig nem talált forgalmazót, és csaknem két évig állt dobozban. A film bemutatja a vidéki Magyarország homofób közegét, ahol kifejezetten nehéz egészséges identitású melegnek lenni, főleg akkor, ha az iskolatársak, a vidéki közösség és még a család is homofób.

A film motívumrendszere (vallás, foci, bűn és bűnhődés) azonban mindent elárul. Ráadásul a szerelmi kiteljesedés elmarad, ugyanis a film végén Áron (Varga Ádám) az első anális szeretkezésük alkalmával a legszebb pillanatban szíven szúrja szerelmét, Szabolcsot (Sütő András). Hogy ez is a manipuláció része volt-e, azt mindenki maga döntheti el. Egy biztos: melegek voltak, vannak és lesznek. A kérdés az, hogy hátrányos megkülönböztetés nélkül vállalhatják-e másságukat. Vagy ismét bűn lesz melegnek lenni erkölcsi és jogi értelemben, mint azokban a sötét időkben, mikor a jelszó az volt: "Aki nincs velünk, az ellenünk van!"

(A cikk nem a Független Médiaközpont és nem a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.)

Rendőröket fenyegetett a kaposvári fideszes

Pintér Sándor belügyminiszter "jó ismerőse", ezért el tudja intézni, hogy leszerelteti őket - az érintett rendőrök szerint ezzel fenyegette meg őket egy volt kaposvári fideszes képviselő, amiért ittas vezetés, valamint hivatalos személy elleni erőszak miatt eljárást indítottak ellene. Kovács Józsefet, aki 2002-től 2010-ig volt a város önkormányzatának fideszes képviselője, most jogerősen 2 és fél év börtönre ítélte a Kaposvári Törvényszék, valamint 3 évre eltiltotta a közügyektől és a járművezetéstől.

A "rendőrgázoló" néven is elhíresült ügyről a kapost.hu számolt be. Az eset még 2012 márciusában történt. A rendőrök igazoltatni akarták a kocsijával leállított képviselőt - akinek éppen egy hónappal korábban ittas vezetés miatt bevonták jogosítványát. Vélhetően emiatt sem igazolta magát, hanem továbbhajtott, és a rendőröknek gyakorlatilag hazáig kellett üldözniük. Ám amikor a rendőrautó befordult a háza garázsa elé, a kiszálló rendőr pedig megállt a kocsi mellett, az érkező Kovács úgy állt meg, hogy a rendőrt a garázsajtónak szorította - ezzel nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozva. Mint kiderült, korábban ugyanez a rendőr járt el vele szemben az ittas vezetés ügyében.

Kovács ugyan folyamatosan szakszerűtlenséggel vádolta a rendőröket a perben, és provokációnak nevezte az intézkedést, de a rendőrök mobiltelefonnal felvették az esetet, így érdemben nehezen tudott védekezni. A rendőrség tanúként beidézett egyik vezetője a bíróságon azt mondta: Kovács Józsefről tudták, hogy "magára nézve nem érzi kötelezőnek a szabályokat".
Kovácsot végül hivatalos személy elleni erőszak és könnyű testi sértés vádjában találta bűnösnek a bíróság és kimondta, egy közéleti szereplő esetében különösen fontos a példamutató magatartás.

Az 53 éves Kovács ráadásul nem csak fideszes képviselő volt, hanem 2010-től a város önkormányzati cégeit tömörítő Kapos Holding Zrt. koordinációs igazgatója is. A cég a jogerős ítéletre reagálva közölte, mivel a bíróság kimondta Kovács bűnösségét, "ez számunkra a betöltött tisztségével összeegyeztethetetlen, ami a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi". Az október 12-i választáson egyébként ezúttal is a várost 1994 óta irányító fideszes Szita Károly polgármester győzött.

Ugyancsak balhéba keveredett még a választás éjszakáján a Békés megyei Gárdoson a frissen megválasztott független polgármester. Maronka Lajos szemtanúk szerint két üveg borral a kezében kiabált az utcán egy volt önkormányzati képviselő háza előtt, aki ezért kihívta a rendőröket. A rendőrök megállapították a garázdaságot, majd ötezer forint helyszíni bírságot szabtak ki Maronkára, aki az RTL Klubnak azt mondta: "egy diakónus is emberből van", az ember többször megbotlik élete során, de ilyenkor bocsánatot kell kérni, ő is ezt teszi.