Lassul az építőipar

Az építőipar lassulását mutatják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai a K&H és a Buda-Cash szakértői szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kommentárjában kiemeli: a friss adat az ágazat lassulását mutatja, egyben az is kiderül belőle, hogy a lakásépítések még nem segítik a bővülést. Márpedig a tartós, stabil építőipari fejlődéshez a lakásépítésekre is szükség van, de erre még várni kell - vélekedett.

A szakértő szerint az augusztusi adatok beleillenek az idei trendbe, amely szerint az - egyéb építményekhez sorolt - vasút- és útépítések, valamint a közműfejlesztések hajtják az ágazatot. Ugyanakkor lassulásra utal, hogy az augusztusi 13,1 százalékos ütem elmarad az év első nyolc hónapjában elért 20 százalék feletti bővüléstől.

Németh Dávid szerint az építőipar jövőbeni teljesítményét alapvetően a szerződésállomány mérete határozza meg, ezen a téren az összesített adat kedvező, mert a szerződésállomány éves szinten 36 százalékkal nőtt. Szétbontva a statisztikát azonban az látszik, hogy az egyéb építmények, vagyis a már említett vasút- és útépítések, valamint közműfejlesztések lesznek továbbra is a főszerepben. Az építőipar lassulására utal, hogy az augusztusban kötött új szerződések volumene több mint 30 százalékkal csökkent, ezen belül az egyéb építményekre vonatkozó szerződések volumene 36,5, az épületek esetében pedig 23,5 százalékos volt a csökkenés - hívta fel a figyelmet az elemző.

Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője is hangsúlyozta: több mutató is arra utal, hogy a továbbra is élénknek mondható éves növekedés ellenére a megtorpanás jelei láthatóak az építőiparban. Kiemelte, hogy kissé mérséklődött az építőipari termelés éves növekedése, mivel a KSH friss adatai szerint augusztusban bő 13 százalékkal bővült, és ez az adat elmarad az év első felére jellemző, 20-30 százalékos növekedési ütemektől.

Az elemző szerint a fő számok továbbra sem rosszak az építőiparban, de a 2013 második felében - 2014 első felében jellemző gyors növekedés időszakának vége, és már csak a bázishatás miatt látható év/év alapon jelentősebb növekedés, a megelőző hónapok szintjéhez képest már nem.

Fazakas Péter kifejtette, hogy a fix bázisú (2010 átlaga) volumenindex idősort nézve az elmúlt hónapok már nem mutatnak növekedést, szemben a megelőző mintegy egy év folyamatos élénkülésével.Az építőipari termelés volumenindexe szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a 2010. évi átlag 108,1 százalékán áll jelenleg.

A másik lényeges tényező a rendelésállományok alakulása: augusztusban az új rendelések 31 százalékkal álltak alacsonyabban, mint egy évvel korábban és a 124,1 milliárdos új rendelésállomány összegszerűen is közel másfél éve a legalacsonyabb - mondta. A teljes rendelésállomány is immár negyedik hónapja csökken havi alapon, bár éves összevetésben továbbra is növekedés látható - fűzte hozzá Fazakas Péter.
Elmondta azt is, hogy az építőipar egyre kisebb mértékben járul hozzá a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez.

Szerző

Devizahitelek - Novembertől életbe lép "a képlet"

A devizahiteleseket érintő elszámolásról szóló MNB-rendelet az elszámolási törvény hatálybalépését követően, november elején lép életbe. A rendeletben leírt módszertan alapján kell majd a bankoknak az árfolyamrés semmisége és a tisztességtelen, egyoldalú szerződésmódosítások miatt együttesen elszámolniuk - mondta Vonnák Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója.

A jegybank pénzügyi rendszer elemzési igazgatóságának vezetője kifejtette: az elszámolás szabályozását több jegybanki rendeletben rögzítik. Ezek közül az első, "az alaprendelet" a rendszeresen és határidőre fizető adósokra vonatkozik majd. A speciális eseteket - a késedelembe esett ügyfelek, az árfolyamgátban résztvevők ügyét - külön "alrendelet" fogja szabályozni.
Az elszámolás lényegi elemei megegyeznek majd az MNB által július végén közzétett, a hitelszerződések újraszámítását bemutató alapelvekkel, melyeket az árfolyamrés semmissége miatt kell alkalmazni - mutatott rá.

A módszertan alapelve - a túlfizetések előtörlesztésként való elszámolása - önmagában könnyen átlátható, azonban a speciális esetek (a nem teljesítő hitelek, a kedvezmények, az egyedi banki konstrukciók) elszámolása összetett szabályok előírását igényli, emiatt az MNB folyamatosan egyeztet a Magyar Bankszövetség képviselőivel. Így az elszámolással kapcsolatos MNB-rendelet hatályba lépésekor a bankok már széleskörű információval fognak rendelkezni a módszertan részleteiről - fűzte hozzá az igazgató.
Vonnák Balázs hangsúlyozta: az MNB célja az, hogy a devizahitelek elszámolása minél hatékonyabban valósuljon meg.

Szerző

Tisztelt Németh Úr!

Cikkét olvasva elégedetlenség, hogy-hogy nem düh kerített hatalmába. Valóban fájdalmas Váradi András halála és alapjában helytálló a mai közhangulat értelmezése is, de nem érzi, hogy amikor Fidesz terminológiát ("ellenzéknek nevezett formációk") használ, akkor a kormánypárt szekerét tolja? Nem gondolja, hogy a veszteség miatt érzett fájdalom, messze nem azonos a defetizmussal, a kilátástalanság sugalmazásával?

Nyilván költői kérdésnek szánta a "hová lettek azok a szavazók", "miért maradtak otthon" mondatait, de nem fordult meg a fejében, hogy talán túl sok hasonló cikket - köztük számosat az Ön tollából - olvastak és ez is egyik oka volt távolmaradásuknak? Nem képes a "győzelem-vereség" dichotómiájától szabadulni? Jó lenne, ha másokkal, olvasóival is megértetné, hogy sok apró eredménnyel, hosszú és kevéssé örömteli úton lehet és kell eljutni az Orbán banda eltávolításához?

Szerző