Előfizetés

Többször arcon szúrta, majd meztelenül vonszolta

Publikálás dátuma
2014.10.16. 15:39
Illusztráció. Fotó:Thinkstock
Jogerősen tíz év fegyházbüntetéssel sújtott a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön egy budapesti férfit, aki 2012 nyarán megpróbálta megölni a barátnőjét, mert el akarta hagyni őt.

A Szegedi Ítélőtábla - az ügyben kirendelés folytán eljáró - bírái emberölés bűntettének kísérletében mondták ki bűnösnek a 33 éves vádlottat.

A férfi 2011-ben ismerkedett meg a nála 13 évvel fiatalabb, akkor még kiskorú lánnyal. Kapcsolatukban gondot okozott a kölcsönös féltékenység. A lány többször próbált kilépni a kapcsolatból, de a férfi ezt - leginkább öngyilkossággal fenyegetőzve - mindig megakadályozta.

2012. augusztus 13-án a férfi, miután barátnője telefonon közölte vele, hogy végérvényesen elhagyja, feldühödött, kiment a lány családjának monori házához, hogy rávegye őt a kapcsolat folytatására. Bement a kertbe, cigarettázott, sört ivott, majd a teraszon talált plédbe burkolózva lefeküdt a fűbe aludni. 

Reggel a lány kérte, hogy menjen el, de a férfi a földre lökte őt, és késsel többször megszúrta az arcát, majd a tarkóját. Amikor pedig kitört a kés pengéje, egy virágcseréppel ütlegelni kezdte és fojtogatta. A sértett végül kiszabadult, megpróbált a házba menekülni, majd elszaladni, de a férfi folyamatosan bántalmazta. Amikor leesett a lány köntöse, a férfi meztelenül vonszolta őt vissza az épület elé. 

Egy szomszéd végül meghallotta a segélykiáltást, és sikerült megakadályoznia, hogy a vádlott egy több mint tízkilós téglát a lány fejére dobjon.

A férfi elmenekült a helyszínről, a rendőrök Székesfehérváron fogták el, miután a járőröket meglátva kiugrott a rejtekhelyéül szolgáló lakás harmadik emeleti ablakából. A vádlott ekkor súlyos sérüléseket szenvedett.

Jön a Puskás-sör

Az október 23-i nemzeti ünnepet követően kerül a boltokba a legendás Puskás Ferencről elnevezett Puskás-sör.

A Puskás örökösök licenckezelő cégének, a PUSKAS.COM Kft.-nek a tájékoztatása szerint a termék a Metró áruházakban lesz először kapható, majd november közepétől már a Tesco üzleteiben, év végéig pedig a többi kereskedelmi lánc polcain is megtalálható lesz.

A 4,6 százalékos alkoholtartalmú, láger típusú sör csomagolásának kreatív arculatára pályázatot írtak ki: a termék doboza aranyszínű, s az Aranycsapat csatárának képe és 10-es mezszáma is látható rajta.

A forgalmazásból származó bevétel egy részét jótékonysági célokra fordítják: Puskás Ferenc özvegyének a kezdeményezésére egykori futballisták nehéz helyzetbe került özvegyei és családtagjai juthatnak majd támogatáshoz.

Az új sört a magyar futballválogatott legelkötelezettebb szurkolói kóstolhatták meg elsőként. Azok a drukkerek, akik jegyet váltottak a hivatalos szurkolói vonatra, amely a legutóbbi Románia-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőre (1-1) indult Bukarestbe, a vonat- és meccsjegyük mellé egy doboz Puskás-sört is kaptak ajándékba.

Lassul az építőipar

Az építőipar lassulását mutatják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai a K&H és a Buda-Cash szakértői szerint.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kommentárjában kiemeli: a friss adat az ágazat lassulását mutatja, egyben az is kiderül belőle, hogy a lakásépítések még nem segítik a bővülést. Márpedig a tartós, stabil építőipari fejlődéshez a lakásépítésekre is szükség van, de erre még várni kell - vélekedett.

A szakértő szerint az augusztusi adatok beleillenek az idei trendbe, amely szerint az - egyéb építményekhez sorolt - vasút- és útépítések, valamint a közműfejlesztések hajtják az ágazatot. Ugyanakkor lassulásra utal, hogy az augusztusi 13,1 százalékos ütem elmarad az év első nyolc hónapjában elért 20 százalék feletti bővüléstől.

Németh Dávid szerint az építőipar jövőbeni teljesítményét alapvetően a szerződésállomány mérete határozza meg, ezen a téren az összesített adat kedvező, mert a szerződésállomány éves szinten 36 százalékkal nőtt. Szétbontva a statisztikát azonban az látszik, hogy az egyéb építmények, vagyis a már említett vasút- és útépítések, valamint közműfejlesztések lesznek továbbra is a főszerepben. Az építőipar lassulására utal, hogy az augusztusban kötött új szerződések volumene több mint 30 százalékkal csökkent, ezen belül az egyéb építményekre vonatkozó szerződések volumene 36,5, az épületek esetében pedig 23,5 százalékos volt a csökkenés - hívta fel a figyelmet az elemző.

Fazakas Péter, a Buda-Cash elemzője is hangsúlyozta: több mutató is arra utal, hogy a továbbra is élénknek mondható éves növekedés ellenére a megtorpanás jelei láthatóak az építőiparban. Kiemelte, hogy kissé mérséklődött az építőipari termelés éves növekedése, mivel a KSH friss adatai szerint augusztusban bő 13 százalékkal bővült, és ez az adat elmarad az év első felére jellemző, 20-30 százalékos növekedési ütemektől.

Az elemző szerint a fő számok továbbra sem rosszak az építőiparban, de a 2013 második felében - 2014 első felében jellemző gyors növekedés időszakának vége, és már csak a bázishatás miatt látható év/év alapon jelentősebb növekedés, a megelőző hónapok szintjéhez képest már nem.

Fazakas Péter kifejtette, hogy a fix bázisú (2010 átlaga) volumenindex idősort nézve az elmúlt hónapok már nem mutatnak növekedést, szemben a megelőző mintegy egy év folyamatos élénkülésével.Az építőipari termelés volumenindexe szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a 2010. évi átlag 108,1 százalékán áll jelenleg.

A másik lényeges tényező a rendelésállományok alakulása: augusztusban az új rendelések 31 százalékkal álltak alacsonyabban, mint egy évvel korábban és a 124,1 milliárdos új rendelésállomány összegszerűen is közel másfél éve a legalacsonyabb - mondta. A teljes rendelésállomány is immár negyedik hónapja csökken havi alapon, bár éves összevetésben továbbra is növekedés látható - fűzte hozzá Fazakas Péter.
Elmondta azt is, hogy az építőipar egyre kisebb mértékben járul hozzá a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez.