Előfizetés

MSZP: Saját földszerzéseit segíti a kormány

Megdöbbentünk Dr. Simon Attila államtitkár csütörtöki kijelentésein, amelyek szerint örül a kötelezettségszegési eljárásnak. Ez azt jelzi az államtitkár úr nincs tisztában azzal, hogy ez mennyire káros lehet a magyar gazdákra nézve. Ha emiatt támogatásokat vonnak el, az a magyar termelőket hozza rendkívül nehéz helyzetbe. Ennek senki sem örülhet! - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

A termőföldek vitája kapcsán az MSZP részéről világossá tettük, hogy mi is ellenezzük a spekulatív földszerzést, legyen az külföldi vagy hazai. A külföldiek haszonélvezeti joga ugyan nem törvénytelen, de egyértelműen a földtörvény tulajdonszerzési tilalmának kijátszására irányult. Ennek ellenére Európa nem tűri a visszamenőleges jogalkotást.

A kormány spekulációs földszerzés elleni harca azért hiteltelen, mert az állami földbérbeadás során kifejezetten a támogatásokra bazírozó haverokat részesíti előnyben a helyi állattartókkal szemben. Földhasználattal egyáltalán nem foglalkozó személyek - ügyvédek, pénzemberek - tömegesen szereznek aranykalászos gazda oklevelet és juthatnak hozzá akár több száz hektár termőföldhöz. Ez az igazi földspekuláció.

A májusban elfogadott földforgalmi törvény ebben a formájában végrehajthatatlan. A zártkerteket használók ezrei nem bérelhetik tovább kertjeiket, a kis földtulajdonosok eddig óvott földvagyona elértéktelenedik. Ezekre a problémákra kellene világos válaszokat adni egy gyors törvénymódosítással!

Gőgös Zoltán,
MSZP-elnökhelyettes

Debreceni Egyetem: Az afrikai diákok ne utazzanak haza!

Az ebolajárvány terjedésére tekintettel az egyetem vezetése arra kéri a Debreceni Egyetemen (DE) tanuló afrikai diákokat, hogy a közelgő őszi, illetve téli szünetben ne utazzanak haza, maradjanak Magyarországon - közölte a rektor.

Szilvássy Zoltán a megelőző intézkedéssel összefüggésben hivatkozott az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi jelentésére, amely szerint az igazolt megbetegedések száma elérte az ötezret, s becsléseik szerint ez a szám fél év múlva megtízszereződhet.
A rektor hozzátette: a hazai oktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemre jár a legtöbb, összesen 740, az ebolajárvánnyal érintett afrikai országokból származó diák.

Szilvássy Zoltán ugyanakkor nyomatékosan kijelentette: nincs drámai helyzet, Debrecenben nincs járványveszély, de miután a járvány növekszik Afrikában, a hallgatók és az intézmény egészségbiztonsága érdekében az egyetem vezetésének meg kell tennie az optimálisnak ítélt lépéseket.

A rektor utalt arra is, hogy több európai országban, így Szerbiában, Csehországban, Franciaországban is szigorításokat vezettek be az ebolajárvány miatt, ami megnehezítheti az esetlegesen hazautazó hallgatók visszatérését Magyarországra.
Édes István kardiológus professzor, a DE Klinikai Központ főigazgatója elmondta: a Debrecenben tanuló afrikai diákok közül eddig ketten betegedtek meg, mindkettőjükről kiderült, hogy nem ebolafertőzöttek, hanem maláriások.

Elkülönítésük és gyógykezelésük az országos protokoll szerint azonnal megtörtént. Egyébként mindketten Nigériából érkeztek, olyan helyről, amely 700-800 kilométerre fekszik az ebolával fertőzött területektől - ismertette a részleteket a főigazgató, hozzátéve: a legtöbb afrikai orvostanhallgatójuk Nigériából érkezett, amelyet időközben már ebolamentessé nyilvánítottak.
Elmondta azt is, hogy a szakirodalom szerint az ebola leghosszabb lappangási ideje három hét, hallgatóik pedig már több mint egy hónapja Debrecenben vannak, vagyis fertőzésmentesnek tekinthetőek.

Az egyetem rektora elegendőnek ítélte a megelőzés szempontjából a hallgatókhoz intézett felhívást.
"Zömében orvostanhallgatókról van szó, akik komolyan vesznek egy ilyen jelzést" - tette hozzá Szilvássy Zoltán.

Lemossák az Erzsébet hidat

Szombaton és vasárnap reggel fél héttől délután fél kettőig végzik a tisztítást egy forgalmi sáv részleges lezárása mellett.

A tisztítást a híd északi, a Pestről Budára vezető oldalán kezdik és a déli, a Budáról Pestre vezető oldalán fejezik be.