Előfizetés

Rasszista viccekkel a vallási műsorokért felel

Siklósi Beatrixot nevezte ki október 15-i hatállyal a köztévé vallási, nemzetiségi és külhoni műsorai főszerkesztőjének Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója.

Siklósi, aki az MTVA kulturális főtanácsadója is, többek között arról ismert, hogy 2004-ben rendkívüli felmondással távoznia kellett a köztévétől, mert az Éjjeli menedék című műsorba meghívta David Irving közismerten antiszemita történészt. Siklósi 2006-ban közreműködött a a trianoni békediktátum átgondolásának szükségességét pedzegető Igazságot Magyarországnak! című dokumentumfilm rendezésében. Miután 2012-ben visszavették, a Facebook-oldalán rendszeresen osztott meg a hunhírről és a kurucinfóról származó bejegyzéseket a "cigókról" és a "holoagymosásról". De rasszista viccet is elsütött: kigyulladt egy ház, a muzulmán, a fekete, a cigány és a pakisztáni család tagjai meghaltak, ám a házban lakó fehér család tagjai nem, mert ők elmentek dolgozni.

Mindebben ma az MTVA vezetése nem lát problémát, hiszen megvédték döntésüket. A comment:com blognak megerősítették, hogy Siklósi a Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek főszerkesztője lesz, ám arra a kérdésre, hogy nem tartják-e aggályosnak a vallási műsorok felelősévé tenni a rasszista vicceket posztoló, a köztévétől egyszer már elküldött újságírót, annyit válaszoltak: kinevezését "szakmai tudása és felkészültsége indokolta".

Az, hogy az MTVA "nem riad vissza" a szélsőséges véleményektől, hivatalos Facebook-oldalukról is kiderül: a Hír24.hu vette észre, hogy közösségi oldalukon heti rendszerességgel osztják meg egy Skoff Elza nevű, impresszum nélküli, valójában teljesen ismeretlen mikroblog gyalázkodó kirohanásait. Legutóbb Papp Dániel legújabb kinevezése kapcsán azt osztották meg, hogy "inkább az Index a hírhamisító" - Papp lett a teljes hírosztály főnöke a közmédiában. A szerző gyakorlatilag az MTVA közleményével védte meg Pappot az ominózus Cohn-Bendit riportja miatt, mondván, amúgy semmilyen eljárás nem indult a manipulált felvételekkel tudósító újságíró ellen, "sem akkor, sem azóta".

Előzőleg az állami tévé műsorpolitikáját kritizáló Bokros Lajost is megpróbálta rossz színben feltüntetni - az ellenzéki politikus azt mondta, nem férnek hozzá a közmédiához -, ezt a bejegyzést szintén megosztotta az MTVA. A blog szerzője az elismert tévés újságíró Mészáros Antóniát sem kímélte, miután Mészáros egy interjújában az MTVA-ban uralkodó viszonyokról mesélt. "Messziről jött ember azt mond, amit akar" - írta a blog, hozzátéve, szerinte "nem újságírás!", amit az ATV műsorvezetője csinál. A hvg.hu rövidítés jelentését pedig azzal a szellemesnek hitt, fantáziadús betűrejtvénnyel fejtette meg: "Hát Végre Gatyára! Hajrá! Utánam!".

A jövőre is több mint 80 milliárdból gazdálkodó MTVA hivatalos Facebook-oldalán jellemzően a közmédiához közeli eseményekről, felhívásokról lehet olvasni, ám a Skoff-blog bejegyzéseit minden további értelmezés nélkül osztják meg, mintha azok a szövegek a közmédia véleményét tükröznék.

7-en a 7-ről - Hányszor szakít az MSZP és Gyurcsány?

Ön szerint még hányszor szakít az MSZP és Gyurcsány?

Andrassew Iván,
a Népszava rovatvezetője
Mintha azt kérdeznétek, hogy valaki mikor szakít végleg az anyjával vagy a mama a fiával -, és addig hányszor vesznek össze halálosan. Meg kell érteni: Gyurcsány Ferenc politikai Édesanyja az MSZP. Sokat civakodtak, Ferenc el is menekült a szülői házból, és új családot alapított. Hát csoda, ha szeretné az újra egyesülést? Csoda, ha az azóta is undok gyermek vágyik a régi jó ólmelegre? Jelzem: ha így folytatják a "politizálást", 2018-ra mindketten elillannak, mert velük szakít az istenadta.

Arató András
Klubrádió
Addig szakítgatnak egymással, amíg mindnyájan bele nem pusztulunk. Ez így nem vicces, úgyhogy inkább emígy legyen a kérdőválasz: de ki ma (úgy értem, ezen a napon) az MSZP? Na, ez így sem vicces. Lehet, hogy nincs is benne semmi vidám? Csak a Feröer szigetek elleni diadalban?

Avar János
újságíró
Még párszor biztosan, mert Gyurcsány aligha adja fel törekvését visszaszerezni a legnagyobb baloldali párt vezetését. S evégett folyton lesznek új ötletei olyan egységre, amelyben előbb-utóbb övé lenne a domináns szerep. S mivel a szocik benne látják a pártjukat a lejtőre taszítót, valahányszor külső nyomásra összekényszerülnek vele, első alkalommal sietnek szakítani. Ördögi kör ez, s mindenki a másikban látja az ördögöt, az igazi Belzebub pedig közben dörzsöli a markát.

Bolgár György
rádiós újságíró
Ha rosszmájú akarok lenni, többször már nem, mert nem lesz kinek szakítania kivel. De hogy ne legyek ennyire pesszimista, sok olyan házastársi kapcsolatról hallottam már, hogy a felek összevesztek, szét-, sőt elváltak, majd mégis újra megtalálták egymást, és újból össze is házasodtak. Ha két ember között lehetséges az ilyesmi, miért ne volna az két párt között? És ha véletlenül nem tudják eldönteni, kettejük viszonyában melyik a férfi, nyugodjanak meg, a mai világban két férfi is élhet együtt párkapcsolatban.

Farkasházy Tivadar
Hócipő
Nem lehetne titokban? A celebek szakításával sok bulvárlapot meg lehet tölteni, de a helyükben erről már egy szót sem szólnék a nyilvánosság előtt. Ha ennyi öngólt rúgnak, a Feröer-szigeteket verő válogatott is sikeresebb lesz. Vetélkedjenek abban, ki ábrándít ki több Fidesz és Jobbik hívőt. Orbán amerikai útja is azért marad el, mert New Yorkban csak az 5. és a 62. utca sarkán lévő hotdog árus hajlandó őt fogadni, de meg akarta tőle kérdezni, hogy mustárral vagy ketchuppal.

Horváth István
hírlapíró
Igen, a szakítás döntő lépés a szocialisták felemelkedésének útján. Rögtön lesz gondolat, ötlet, vízió, lesz szorgalom, munka, elkötelezettség. Benépesülnek a büdös vidéki szervezetek, megélénkül a párbeszéd a baloldal szimpatizánsaival, megszűnik egymás gáncsolása, utálata. Lenyomni Ferit! Ez most a szoci vezetők célja. Akkor lesz világosság, mert miatta keveredtek sötét csalásokba. Egy kemény rúgás Gyurcsány seggébe és még a pártpénztárnokok szaros gatyája is megtisztul.

Horváth Zoltán
újságíró
A kérdés pontos megválaszolása kétségtelenül sokat segítene a haza összes problémájának azonnali megoldásában. Ám azt is látni kell, hogy mostanság a kormányzathoz közelállók, akik mindenki másnál nagyobbakat szakítanak.

Tóth József: A településeken a teljesítmény számít

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2014.10.18. 07:05
Tóth József: soha nem sorakoztam fel a mandátumbrókerek és a hatalomgengszterek közé Fotó: Vajda József/Népszava
Aki harcba megy, győzni szeretne - a szocialista Tóth József és csapata így indult a XIII. kerületben. Bíztak abban, hogy az elmúlt húsz év teljesítményét értékelni fogják a választók és rájuk szavaznak akkor is, ha a baloldal többi pártja összefogott ellenük. A régi-új polgármester szerint a településeken a teljesítmény számít, ezért is győzhettek minden egyéni kerületben. Tóth úgy véli, az emberek normálisak, az ellenzéki politikusoknak hozzájuk kell felnőniük; normálisnak kell lenni és megosztás helyett a megoldásokat keresni.

- A múlt héten sokan nem fogadtak volna ilyen győzelemre.
- Mi bíztunk a sikerben. A választás előtti héten már tudtuk, hogy minden egyéni kerületet meg lehet nyerni, az akkor készült közvélemény-kutatás ugyanis ezt mutatta. Pontos volt a felmérés, nekem 69 százalékos támogatottságot ígértek és végül a kerületben élők 69,86 százaléka szavazott rám. Én bízom a közvélemény-kutatásokban, a döntéseimnél mindig figyelembe veszem őket és most sem kellett csalódnom. Egyébként, aki harcba megy, győzni szeretne - mi így indultunk el.

- Azt mindenki tudta, hogy Tóth József ismét polgármester lesz a XIII. kerületben, de azt, hogy a szocialisták a lokálpatriótákkal együtt akkor is elvisznek minden egyéni körzetet, ha az Együtt-PM, a DK, a MoMa összefogva ellenük indul, kifelé nem volt természetes.
- Mi is csak akkor nyugodtunk meg, amikor elkészült a felmérés, bár végig bíztunk abban, hogy az elmúlt húsz év teljesítményét értékelni fogják a választók.

- Mit érzett, amikor a kerület demokratikus ellenzéki pártjai összefogtak önök ellen, sőt egy kiáltványban változást követeltek?
- Bánatos voltam, hogy nem tudtunk megegyezni, hisz ez előremutató lett volna. Számomra a képviselő-testületben nem idegen az együttműködés. Korábban akkor is egyetértésben tudtuk irányítani az önkormányzatot az SZDSZ-el, amikor a szocialisták kisebbségben voltak. Július 30-án a kerületben nem az MSZP állt fel a tárgyalóasztaltól, hanem az Együtt és a DK. Sajnos rossz volt a kiindulási pontjuk. Az európai parlamenti (EP) választás eredménye alapján akarták elosztani az egyéni képviselőjelölti helyeket, pedig egy helyi választást nem lehet összetéveszteni az EP-választással, de még az országgyűlési választással, vagy népszavazással sem. Önkormányzati választáson a kerületek lakói a helyi ügyekről mondanak véleményt, fővárosi szinten már előtérbe kerül a nagypolitika. A településeken a teljesítmény számít. Nem véletlenül jeleztem a megválasztásunk utáni sajtónyilatkozatban, hogy az emberek normálisak, az ellenzéki politikusoknak hozzájuk kell felnőniük; normálisnak kell lenni és megosztás helyett a megoldásokat keresni.

- Öntől nem szoktunk ilyen megjegyzéseket hallani. Általában óvakodik attól, hogy polgármesterként primer politikával foglalkozzon. Most miért tette?
- Hogy mások is megértsék, amit az elmúlt huszonöt esztendőben magam megértettem: a kerület lakóira kell figyelni, nem a pártokon belüli hatalom megszerzésére. A következőkben is helyi politikával szeretnék foglalkozni, ahogy korábban tettem, ez szerintem hozzátartozik a XIII. kerület imázsához. Én soha nem sorakoztam fel a mandátumbrókerek és a hatalom-gengszterek közé, ehelyett Angyalföld, Újlipótváros és Vizafogó ügyeire figyeltem. Talán a mostani választás is azt bizonyítja, hogy értem, amit a kerület lakói mondanak. Mi továbbra is az összefogást keressük.

- Bokros Lajossal a kampány finisében egymást ajánlották a választók figyelmébe. Nem haragudott a főpolgármester-jelöltre, amiért a MoMa a baloldal többi pártjával közösen az MSZP ellen indult a kerületben?
- Bokros Lajos kampánystábja keresett meg bennünket azzal, hogy a főpolgármester-jelölt szeretne eljönni hozzánk. Bokros népszerű nálunk, a helyi kutatás szerint Angyalföldön a volt pénzügyminiszter és Tarlós István fej-fej mellett állt. A MoMa elnöke dicsérte a munkánkat, én pedig elmondtam, reménykedem abban, hogy ha a kerületben lakna, rám és a csapatomra szavazna. Ez így rendben volt.

- A szocialisták a lokálpatriótákkal közösen győztek. Ez azt jelenti, hogy az MSZP jelöltjei mögé álltak be a civilek, vagy ők is bekerültek a képviselő-testületbe?
- Mostantól a testületben négyen képviselik a civilszervezeteket. Polgármesterként mindig odafigyeltem ezekre a közösségekre, 1996-ban mi fogalmaztunk meg először civil rendeletet a fővárosban. A kerületben mintegy tízezer tagja van a civilszervezeteknek, a pártok ennek a töredékét mondhatják magukénak. Több mint nyolcvan ilyen szervezet dolgozik nálunk és nagyon hasznos munkát végeznek. Örülök, hogy a lokálpatrióták, akikkel korábban is rendre közös asztalhoz ültek a kerület vezetői, bekerültek testületbe. Ők voltak az élharcosai a Dagály strand elleni árvízi védekezésnek és több mint 10 ezer aláírást gyűjtöttek, tiltakozásul a tervezett Prohászka Ottokár szobor ellen.

- Megválasztása után levélben arra kérte a pártokat, civileket, független jelölteket, küldjék el a kerületre vonatkozó programjukat, mert az abban foglaltakat szeretnék megvalósítani. Komolyan így lesz?
- Mi valóban mindenkit képviselni akarunk, ezért kértem, hogy a helyben indulók október 21-ig küldjék el azt, amit a kerületieknek a kampányban ígértek. Ne a lózungokat, hanem amit tényleg meg akartak valósítani. Mi ezeket figyelembe véve akarjuk összeállítani a ciklus programját.

- A Jobbik is el fogja küldeni?
- Az övék már itt van az asztalomon. Ha megalakulnak a nemzetiségi önkormányzatok, hozzájuk is ugyanezzel a felhívással fogunk fordulni, akár a kamarákhoz, a civilszervezetekhez. A következő öt év programját várhatóan a januári testületi ülésen fogadjuk majd el, előtte a kerület lakóit kérdezzük meg erről.

- Visszatérve még a kampányra, mit szól ahhoz, hogy Hiszékeny Dezső ügyét nem vették elő, nem írtak róla naponta? Nem akarták Tóth Józsefet elgáncsolni?
- Ez ügyben Polt Pétert kell kérdezni.

- Mi az, amit a legsürgősebben meg akar itt valósítani?
- A szocialistáknak és a lokálpatriótáknak koherens programja van, ám azt még nem tudjuk, milyen környezetben kell majd dolgoznunk, hogyan változik az önkormányzatiság Budapesten. Ezt nagyon sok minden lengi körül. Az előző ciklusban is befolyásolta a munkát az iskolák államosítása, az igazgatás centralizálása és a Margitsziget annektálása. Most is különböző szóbeszédeket, elejtett mondatokat hallunk az önkormányzatiság további centralizációjáról. Ez befolyásolja a következő időszaknak a munkáját. Ettől függetlenül a kerületfejlesztésére 25 éves programunk, jövőképünk van. Ezért is írtuk s mondtuk, hogy velünk biztosított a folytatás. Úgy gondoljuk, hogy a XIII. kerület továbbra is vonzó hely lesz a befektetők és a lakók számára. Az elmúlt négy esztendőben is kétszázezer négyzetméter irodafelület, kereskedelmi egység épült meg. Ez legalább tízezer munkahelyet teremtett a kerületben. Emellett ezer lakás épült és remélem, továbbra is vonzó hely lesz a városlakóknak a kerület. A szaksajtó arról írt, hogy minden ötödik Budapesten lakást kereső nálunk vásárolná meg új otthonát. Itt lehet sportolni, kikapcsolódni, művelődni, szórakozni. Megfelelő az egészségügyi ellátás, amire nagyon odafigyelünk. Legutóbb egy CT-re meg egy MR-re jelentkeztünk be, mert úgy gondoljuk, hogy amíg máshol fizetni kell ezért és fél évet kell várni, mi minőségi szolgáltatást nyújtunk a kerületi lakóknak. Rendben vannak az utak, megújulnak a lakótelepek, felújítottuk a sétányokat, a kövezetet, a növényzetet, ezt láthatják a Kárpát utcai lakótelepen éppen úgy, mint az Országbíró lakótelepen vagy a Vizafogón. Egy ilyen felújítás 4-700 millió forintba kerül. Nem a választások előtt fejlesztünk, az óvodába sem mentünk el szalagot átvágni, az ilyesmitől inkább óvakodtunk a kampányban. A hosszú-, közép- és rövid távú tervezés hívei vagyunk, ezért örülök, hogy ma már nem szitokszó a tervezés.

- Ön pontosan tudja, hogyan lehet ellenzéki polgármesterként a kormánnyal együttműködni. Ez vélhetően a következő években sem jelent majd gondot.
- A hatodik ciklusomat kezdem a kerület élén, eddig két cikluson át dolgoztam ellenzékben, most ez lesz a harmadik. Amikor megkérdezik, hogyan lehet így boldogulni, elmondom, hogy egy önkormányzatnak három forrása van, amelyet fel tud használni. Az egyik a saját vagyona. Nekünk közel 100 milliárdos vagyonunk van, azért mi vagyunk a felelősek, azzal mi tudunk gazdálkodni. Ennek a negyede, ötöde forgalomképes vagyon. A második ilyen forrás az úgynevezett normatív támogatás. A normatív támogatásban nem tudnak diszkriminálni bennünket, mert nem tudnak XIII. kerületi, soproni vagy békéscsabai normatívát kialakítani. Ezen felül pályázatokon nyerhetünk forrásokat, ebben már lehetnek szubjektív elemek. Az elmúlt ciklusban tapasztaltuk is, hogy bennünket hátrább sorolnak. 30-ból 8 pályázaton nyertünk, a szocialista kormányok idején 30-ból 15-20-ban. Amikor például tudatosan a Rákos-patak fejlesztésére pályáztunk, amely a főváros önkormányzat tulajdona, a fővárosi önkormányzat leszavazta a fejlesztést, amihez mi még hozzá is járultunk volna. Az önkormányzati kampányban azután arról beszéltek, hogy a Rákos-patakot meg kéne újítani. Furcsa volt.

- Vagyis a kerület fejlődik, ezért szavaznak önre 20 éve.
- Dinamikusan fejlődik a kerület és bár nekünk az elmúlt ciklusban sem volt kormányzati "hátszelünk", építkeztünk, segítettük a családokat, a rászorulókat és nem vettünk fel hitelt. Az elmúlt ciklusban egyebek mellett nálunk nyílt meg Budapest első élményszínháza a Radnóti Miklós Művelődési Központban, bővítettük a családi napközit, iskolákat újítottunk fel, emeltük a lakhatási támogatást, és ami nagyon fontos, a kerületi beruházásaink 80-90 százaléka magánberuházás. A gazdasági szakemberek, várospolitikusok is azt mondják, hogy kellenek az állami beruházások, de az az igazi, ha magántőke áramlik be a településekre. Az előbb említett kétszázezer négyzetméter, meg az ezer lakás azt mutatja, hogy a befektetők bizalommal vannak a XIII. kerület iránt és nemcsak a Ludovika meg a Várbazár fejlődik. A jövőben újabb lakó-pihenő övezeteket hozunk létre, megbízható, kiszámítható várospolitikai környezetet teremtünk, hogy minél több tőkét vonzzunk ide, mert versenyképesek, erősek akarunk maradni.

- A politikusok közül ki gratulált önnek először vasárnap éjjel?
- Most megértük, hogy a szocialista vezetők gratuláltak nekem először, nem úgy, mint négy évvel ezelőtt. Akkor sajnos a miniszterelnök előbb hívott fel, mint saját pártom irányítói. Vasárnap este óta napi 150-200 emailt, telefonhívást kapok, megpróbálok mindegyikre személyesen válaszolni, vagy visszahívni. Úgy gondolom, hogy ez visszatükrözi azt a bizalmat, hitelességet, amellyel ezt az eredményt elérhettük. Ebben a személyesség nagyon-nagyon fontos, legalábbis én annak tartom. Hétfőn egy nyilatkozatban mindenkinek megköszöntem a támogatást. Azoknak, akik rám szavaztak és akik nem rám voksoltak, és azoknak is, akik nem mentek el szavazni, de el akartak menni. Ez nemcsak formális gesztus, számomra - úgy érzem - ez kötelező, így dolgozom ezen a poszton huszonegyedik éve.