Előfizetés

Alázatot és szerénységet kért a fideszesektől Kósa Lajos

Publikálás dátuma
2014.10.19. 11:11
MTI Fotó: Kovács Attila
Munkára, alázatra és szerénységre kérte a Fidesz-KDNP megválasztott polgármestereit és helyi képviselőit Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a kormánypárt önkormányzati választási kampányát értékelő vasárnapi rendezvényen, a budai Millenárison.

A Fidesz önkormányzati kampányának vezetője beszédében azt mondta: a Fidesz-KDNP nagy győzelmet aratott egy héttel ezelőtt, amiből azt a következtetést kell levonni, hogy "szolgálnunk kell a választókat, mindenkit". Kósa Lajos szerint ahol vesztett a Fidesz-KDNP, ott nem voltak alázatosak.

A kampányértékelőn beszédet mond Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök is, és felszólalnak különböző méretű települések győztes polgármesterei.

"Felépítjük az orbáni rendszer baloldali alternatíváját"

Publikálás dátuma
2014.10.19. 10:35
MTI Fotó: Kovács Attila
Az idei három választást az MSZP elveszítette, de az is világos, hogy a választók a szocialista pártot bízták meg azzal, hogy felépítse az orbáni rendszer baloldali alternatíváját - ezt Botka László az MSZP az országos választmányának elnöke közölte a testület szombati ülése után tartott sajtótájékoztatón.A választmány országos pártértekezletet hívott össze december 13-ra, a tanácskozáson a párt átalakításáról és az új baloldali politika főbb irányairól dönt a szocialista párt.

Botka László hangsúlyozta, a következő két hónapban rakják le az új MSZP alapjait. A választmányi elnök értékelése szerint az MSZP-nek sok mindent másképpen kell csinálnia: más struktúrát kell kialakítania, másféle politikát, kell folytatnia, továbbá másfajta stílusban kell politizálnia. A választmány elnöke kitért arra, hogy a decemberi pártértekezleten személyi ügyekről nem lesz szó. Bejelentette azt is, hogy szegedi polgármesterré történő újraválasztása miatt csütörtökön lemondott parlamenti mandátumáról, a választmány pedig úgy döntött, hogy a parlamenti helyet Gőgös Zoltán, a párt elnökhelyettese kapja.

Tóbiás József, az MSZP elnöke elmondta, a választmány amellett foglalt állást, hogy a 2015-ös költségvetés nem növelheti tovább a szegénységet. Mint mondta, ma Magyarországon 3,4 millióan élnek a létminimum alatt, 600 ezer gyermek pedig nehéz körülmények között. Az önkormányzatok forráshiányosak, pedig azok biztosítanák a szociális ellátórendszer alapjait - hangsúlyozta. A szocialista politikus közölte, olyan költségvetést várnak el a kormánytól, amely megvédi a munkavállalókat, csökkenti az adóterheiket, és amely lehetőséget biztosít az önkormányzatoknak a szociális krízis kezelésére. Olyan költségvetést vár el az MSZP, amely nem elvon, hanem további forrásokat juttat az oktatásnak. Tóbiás József hangsúlyozta, szeretnék, ha a költségvetés átlátható lenne, és tartalmazza a Magyarország helyzetével kapcsolatos tényeket. Véleménye szerint a jövő évi büdzsének javítania kell a nyugdíjasok élethelyzetét.

Tóbiás József az MSZP jövőjével kapcsolatban elmondta:elkezdődött az építkezés korszaka, rendezik soraikat és kijelölik, milyen irányba, kívánnak politizálni, mert "a választásokat általában a választók többsége dönti el, nem pedig a politikai formáció ilyen vagy olyan léte". Hangsúlyozta, három és fél év bőven elég arra, hogy számba vegyék erőiket, képesek legyenek maximalizálni támogatóikat, hogy ennek mentén kössenek megállapodást "egy új Magyarországról". A választmány - levonva a választások első tanulságait - támogatja azt, hogy a vidéki településeken erősítsék meg az MSZP jelenlétét, ez pedig a választókerületi alapú építkezést jelenti. A pártelnök közölte, a megyei elnöki pozíció továbbra is megmarad, ők folytatják majd a megyei értelmiséggel a párbeszédet. Tóbiás József szerint a párt átalakításának célja, hogy az MSZP közelebb kerüljön a választókhoz. A leghatékonyabb és a legszervezettebb párttá szeretnének válni egy éven belül - tűzte ki a célt az elnök.  

A beutazási tilalmakat maga Obama elnök hagyta jóvá

Publikálás dátuma
2014.10.19. 10:00
Thinkstock
Az amerikai nagykövetség által korrupciógyanú miatt tíz magyar személyiség ellen elrendelt beutazási tilalmat az Egyesült Államok elnöke hagyta jóvá. Ezt a Le Monde című francia balliberális újság írta a The Budapest Beacon című angol nyelvű honlapra hivatkozva. Simonyi András volt washingtoni nagykövet az Origonak azt mondta, hogy örökre kitilthatják az Egyesült Államokból a korrupcióval gyanúsított magyar üzletembereket és közszereplőket, és erről a listáról valószínűleg nem lehet lekerülni. Simonyi szerint Magyarország nagyon veszélyes játékot játszik, amikor az USA-val folytat diplomáciai csatározást. 

Az Origo kérdésére, hogy mi hangozhatott el André Goodfriend, az USA magyarországi ideiglenes ügyvivőjének külügyminisztériumi meghallgatásán, Simonyi András hangsúlyozta, nem a beszélgetés témája a lényeg, hanem hogy miként fajulhatott el idáig az eddig szövetségesként számon tartott magyar kormány és az Egyesült Államok kapcsolata. Egy ilyen meghallgatás az utolsó, vörös jel a diplomácia nyelvén - a túlzó lépéssel a magyar fél pedig csak mélyíti az ellentéteket - hangsúlyozta a diplomata.

Simonyi szerint ráadásul a konfliktusnak voltak előzményei: az amerikai-magyar viszony jó ideje éleződött, és csak az nem vette észre a helyzet romlását, aki nem ért a diplomácia nyelvén, vagy nem akart tudomást venni az egyértelmű üzenetekből. Komoly hiba volt például figyelmen kívül hagyni Bill Clinton üzenetét - Amerika máig egyik legnépszerűbb és befolyásosabb politikusáról van szó - a clintoni figyelmeztetést pedig követte Barack Obamáé is. Az amerikai diplomácia lassan lép, de akkor nagyot, a mélyülő konfliktus után nehéz lesz meggyőzni őket baráti szándékainkról. Az Amerikában élő diplomata szerint a harc legvalószínűbb következménye a teljes elszigetelődés lesz, ami kemény gazdasági következményekkel járhat.

Az előzmények röviden

A magyar kormányzathoz köthető személyek korrupciógyanús eseteiről szóló, hiteles információkhoz jutott a budapesti amerikai nagykövetség, ezért beutazási tilalmat rendeltek el az Egyesült Államokba kevesebb, mint tíz magánszeméllyel szemben - jelentette be pénteken André Goodfriend. Az USA budapesti ideiglenes ügyvivője szerint "ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak". Goodfriend azonban a magánélet védelmét célzó amerikai törvényekre hivatkozva nem árult el neveket. Sajtóinformációk szerint az érintettek között van a NAV elnöke, és két másik vezetője is. De Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke, valamint Habony Árpád, Orbán Viktor miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója is érintett lehet. E két utóbbi információt az érintettek cáfoltak. 

Goodfriendet péntek délutáni bejelentését megelőzően Szijjártó Péter bekérette a külügyminisztériumba, ahol a tárcavezető hivatalos diplomáciai jegyzék keretében arra kérte az amerikai ügyvivőt, hogy az USA bocsássa a magyar kormány rendelkezésére a korrupciógyanús esetekről szóló információkat. Az USA budapesti ideiglenes ügyvivője azonban közölte: már a múlt héten közölték az érintett magánszemélyek kitiltásáról szóló döntést Magyar Levente külügyi államtitkárral.

A külföldi sajtó

A Le Monde című francia balliberális újság a The Budapest Beacon című angol nyelvű honlapra hivatkozva azt írta, hogy az amerikai nagykövetség által korrupciógyanú miatt tíz magyar személyiség ellen elrendelt beutazási tilalmat az Egyesült Államok elnöke hagyta jóvá. "Az egy uniós és NATO-tagállammal szembeni precedens nélküli intézkedést a magyar média az Orbánt érintő washingtoni ingerültség egyik újabb jeleként értelmezte, miután (a kormányfőt) az amerikai vezetők most már nyíltan bírálják a demokratikus szabadságjogok korlátozása, de az ukrán válságban az Oroszország melletti nyilatkozatai miatt is" - hangsúlyozta a tudósító. Joelle Stolz megemlítette, hogy az Orbán-kormány elleni újabb washingtoni támadás nem derült égből érkezett villámcsapás, a felhők hónapok óta gyülekeznek. Ennek jele volt, hogy Bill Clinton volt, majd Barack Obama jelenlegi elnök is azon országok táborába sorolta Magyarországot, amelyek nem tulajdonítanak jelentőséget a demokratikus szabadságjogoknak. 

A Le Monde megemlítette azt is, hogy a tisztújítás alatt álló Európai Bizottság egyelőre alig reagált. A brüsszeli növekedő aggodalomnak viszont egyik jele, hogy az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a "határon átnyúló tevékenységet folytató befektetők" mezőgazdasági földterület-használatára vonatkozó jogaival kapcsolatban. A lap szerint az Orbán-kormány számára a washingtoni csapás jelentős vereséget jelent a belpolitikai téren aratott győzelemsorozat után.

Zárolhatják az érintettek vagyonát

Nem férhetnek hozzá az Egyesült Államokban levő vagyonukhoz azok a magyar kormányközeli személyek, kormánytisztviselők, akiket most tiltólistára tett az Egyesült Államok - írta szombaton a hvg.hu. A portál egyik forrása, aki közelről ismeri az ügyet, elmondta, hogy a családtagok nevén levő vagyontárgyakat is lefoglalhatják. Az amerikaiak lépésének hosszú távú, a tiltólistára tett magyar személyekre nézve romboló hatása pedig az, hogy ez az ügy stigmaként rajtuk marad, és sokkal nehezebb, ha egyáltalán lehetséges lesz nekik a jövőben üzletet kötni az Egyesült Államokban.

Összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot az MSZP

Hétfőre összehívta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a testület szocialista elnöke. Molnár Zsolt szombaton közleményében úgy fogalmazott: "elengedhetetlen, hogy a területen felelős állami vezetők és miniszterek, a belügyminiszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója és az Információs Hivatal főigazgatója tájékoztatót adjanak a kialakult helyzetről." Demeter Márta és Mesterházy Attila, a külügyi bizottság szocialista tagjai saját testületükben kezdeményezték Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter meghallgatását. 

Nyílt ülésen tárgyalhatják majd az ügyet a parlamenti bizottságok

A kormány és a Külgazdasági és Külügyminisztérium (teljes nyilvánosságot szorgalmaz az Egyesült Államok által meghozott beutazási tilalom ügyében. Ezt a külgazdasági és külügyminiszter közölte szombat délután Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter hozzátette: egyetértenek Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető javaslatával, miszerint hétfőn az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, és - amennyiben ebben a kérdésben összeül - a külügyi bizottság is nyílt ülésen tárgyalja az ügyet. A miniszter elmondta: André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője a KKM-nek tíznél kevesebb magyar állampolgárról beszélt, neveket nem közölt. Azzal kapcsolatban, hogy az ügyvivő egy nyilatkozatában kormánytagok érintettségéről ejtett szót a beutazási tilalommal kapcsolatban, Szijjártó kijelentette: az amerikaiak kormánytagokat nem kerestek meg. 

MSZP: "Álságos Szijjártó nyilatkozata"

Az MSZP vasárnap felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy soron kívüli vizsgálattal derítse ki, az Egyesült Államok mely kormányzati szereplők beutazását tiltotta meg korrupció gyanúja miatt. Harangozó Tamás, a szocialisták frakcióvezető-helyettese álságosnak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombati nyilatkozatát, amelyben a tárcavezető teljes nyilvánosságot várt el az Egyesült Államoktól a beutazási tilalom ügyében. A kormány és a Fidesz ugyanis jól tudja, hogy az amerikai fél a személyiségi jogok védelme érdekében nem teszi közzé az érintettek nevét - indokolt az ellenzéki politikus. Az MSZP úgy látja, kizárólag Orbán Viktor tisztázhatja a történteket egy olyan soron kívüli vizsgálattal, amelyben minden miniszternek és állami szerv vezetőjének büntetőjogi felelőssége tudatában kell nyilatkoznia érintettségéről. 

Valamennyi ellenzéki párt az ügy tisztázására szólítja fel a miniszterelnököt. Az LMP  az ügy kirobbanása után azonnal kezdeményezte az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának összehívását. A párt szerint a botrány miatt az ország külpolitikai cselekvőképessége forog kockán. 

Deutsch Tamásnak, a Fidesz EP- képviselőjének véleménye: 

"Most ezt a kitiltás cuccot tolják odaátról megfegyelmezésileg, de ha úgy hozza kedvük, a bombázás sem kizárt. Próbálok felkészülni minden lehetőségre." A politikus ezt a Facebook közösségi oldalon tudatta, képet mellékelve magáról, amelyen nyakában egy US. AIR. FORCE. feliratú táskával látható.