Póta a bronzéremért játszhat

Póta Georgina 4-1-re kikapott az olimpiai és világbajnoki címvédő kínai Li Hsziao-hsziától, így zárásként a bronzéremért játszhat a linzi világkupán, a női asztaliteniszezők idei egyik legrangosabb egyéni versenyén.

 A világranglistán 26., Berlinben légióskodó magyar játékos - a torna tizedik kiemeltje - pénteken és szombaton remek győzelmeket aratott, "jutalmul" a vasárnapi elődöntőben a nemzetközi szövetség rangsorában harmadik Li várt rá. Kettejük eddigi egyetlen meccsén, még 2002-ben a kínai győzött 4-3-ra, s a papírforma most is az ő sikerét ígérte.

Az első pontokat, sőt, végül az első játszmát is Póta nyerte, de azután bemelegedett a 26 esztendős rivális, aki sorra gyűjtögette a pontokat, s hamar egyenlített, majd fordított is. A negyedik szett szoros küzdelmet hozott, de ismét Lié lett, aki így a győzelem kapujába került. Póta azonban nem adta fel, az ötödik felvonásban végig vezetett, majd azonban 8-8 lett, s hiába kért időt Téglás Péter szövetségi kapitány, Li innen már nem hibázott. Póta a harmadik helyért a japán Isikava Kaszumival csap össze 16.30 órától.

A vk-n húsz asztaliteniszező indult, a rangsor első nyolc helyezettjét kiemelték, a többiek pedig négy háromfős csoportban küzdöttek a főtáblára jutást érő első két helyért. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem. 

A 29 éves Póta az európai Top 12-n elért hatodik helyével érdemelte ki a meghívást, s 2008 után másodszor vehet részt a versenyen. Már azzal, hogy bejutott a legjobb nyolc közé, minden idők legjobb magyar eredményét produkálta.

A linzi torna 150 ezer dollár összdíjazású, a győztes 45 ezerrel gazdagodik, a harmadik 15, a negyedik pedig 10 ezer dollárt kap. 

Eredmények (a viadal honlapja alapján):
elődöntő:
Li Hsziao-hszia (kínai, 2.)-Póta Georgina (10.) 4-1 (-3, 5, 6, 8, 8)  
Ting Ning (kínai, 1.)-Isikava Kaszumi (japán, 3.) 4-2 (6, 3, -7, -9, 6, 7)

Szerző

Két kemény vita Magyarországról – ezúttal Strasbourgban

Hétfőn kezdődik Strasbourgban az Európai Parlament négynapos októberi ülésszaka, amelyen kétszer is kiemelt téma lesz a magyarországi jogfosztások szomorú sorozata. Hétfőn Niedermüller Péter és Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció EP-képviselői kezdeményezésére a Szocialista és Demokrata frakció nyilvános meghallgatást tart a sajtószabadság magyarországi helyzetéről.

A meghallgatás célja az EP-képviselők, munkatársaik és a Strasbourgba akkreditált újságírók tájékoztatása a magyar média egyre nehezebb helyzetéről, az anyagi, politikai és jogi nyomásgyakorlásról. A hétfői rendezvényről Molnár Csaba és Niedermüller Péter elmondták, hogy az Európai Parlament 2011-ben már foglalkozott a magyarországi véleményszabadság helyzetével, ajánlásokat is megfogalmazott a negatív kormányzati döntések korrekciójára, ehelyett a helyzet azóta tovább romlott. Ezért szükséges ismét felhívni a figyelmet a véleményszabadság egyre fokozódó veszélyeztetésére Magyarországon.

A meghallgatáson a két DK-s magyar képviselőn túl számos hazai és külföldi szakember, illetve politikus is felszólal. A Zöldeket Ulrike Lunacek, a liberálisokat Sophie in ’t Veld frakcióalelnök képviseli. A Fidesz-sajtó most aligha mondhatja, hogy „balos” rendezvényről van szó, a szónokok között van ugyanis az Európai Néppárt egyik képviselője, Frank Engel is. A szakmai meghívottak között ott szerepel Dirk Gerkens, a magyarországi RTL vezetője, Arató András, a Klubrádió elnöke és Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtóügyi felelőse. Képviselteti magát az Európai Bizottság is. Az interneten keresztül is közvetített meghallgatásra hétfőn este 6 és 8 óra között kerül sor, az S&D frakció www.socialistsanddemocrats.eu szervezésében.

Másnap az Európai Parlament plenáris ülésen tárgyal a magyarországi civil szervezetek elleni kormányzati leszámolásról. A vitát kezdeményező Zöldek szerint a civil szervezetek elleni támadás egy hosszabb demokrácia-ellenes kampány része Magyarországon. A vita a helyzet elemzésén túl arra is választ keres, hogyan reagáljon az Európai Unió az Orbán-kormány antidemokratikus intézkedéseire. A Zöldek azt várják, hogy az újonnan megválasztandó Európai Bizottság a korábbinál aktívabban vizsgálja meg, a magyar kormány tettei összhangban vannak-e még az uniós alapszerződéssel. Természetesen a plenáris ülés is követhető az EP honlapján.

A két vitát még az amerikai intézkedések előtt napirendre tűzték. De feltehetőn több képviselő szóba hozza majd, hogy helyes-e, ha az Európai Unió enyhébb és elnézőbb a korrupcióval, a sajtószabadság és a civil szervezetek elleni támadásokkal, mint az Egyesült Államok.

London kvótával fékezné a munkakeresők bevándorlását

Publikálás dátuma
2014.10.19. 13:53
London/Thinkstock
Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint éves kvóta megállapításával korlátozná az EU-társállamokból érkező munkavállalók számát a brit kormány.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke a BBC-nek azonban kijelentette, hogy összeegyeztethetetlen lenne az uniós jogszabályokkal az EU-n belüli szabad mozgás "bármilyen önkényes akadályozása".

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap kormányforrásokat idézve azt írta, hogy London az évente kibocsátható társadalombiztosítási kártyák számának, illetve érvényességi határidejének korlátozásával kívánná kordában tartani az Európai Unió más országaiból érkező, főleg alacsony szakképesítésű munkavállalók bevándorlását.

Szerző