Előfizetés

Vétót emel a „mentálpedagógus”

Fekete György nyugdíjas tanár, buzgó sajtólevelező, aki az egykori OPNI-ban (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet) "mentálpedagógussá" képezte magát, s ennek a képzettségnek a birtokában feljogosítva érzi magát, hogy ítéletet mondjon a holokauszt-tudomány megalapítója, a 2007-ben elhunyt Raoul Hilberg életműve felett, és megtámadta Az európai zsidók elpusztítása című főművének magyar kiadását, melyet a K.u.K kiadó jelentetett meg. Személyemet, a kötet szakmai lektorát sem kíméli: "kőkemény jobboldalinak", a "holokauszt-revízionisták" támogatójának minősít. Ennek következtében meg kell védenem a kiadó becsületét és a sajátomat is.

Az áldozatok számáról folyó vita 1945 óta folyik, és talán soha sem lesz vége. A holokauszt áldozatainak pontos számát azért nem lehet megállapítani, mert áldozatainak többsége olyan kelet-európai területeken esett áldozatul a népirtásnak, ahol az anyakönyvezés eleve hiányos volt, illetve a dokumentumok jórészt megsemmisültek. De Randolph L. Braham magyarországi veszteségadata, azaz 569 507 fő, még így is csak viszonylagos. Ugyanis magában foglalja azokat a németországi táborokba deportált magyar zsidókat is, akik nem tértek vissza Magyarországra, hanem a felszabadulás után egyenesen Palesztinába, Amerikába, stb. mentek. Így nem szerepelhettek az 1946-ban végzett, a túlélő magyar zsidók számának megállapítására szolgáló, és a JOINT által finanszírozott felmérésben.

Arról csak becslések vannak, hogy pontosan mekkora volt a trianoni területen élt magyar zsidók vesztesége. A Wansee-konferencián több mint 800 ezer magyar zsidóval számoltak, a kikeresztelkedettekkel is, "származási alapon". 1930-ban a trianoni Magyarországon 445 ezer zsidó élt, számuk 1941-re 401 ezerre csökkent, és ekkor közel a felük Budapesten élt. Ennek a létszámnak a vesztesége aránytalanul kisebb volt, mint a vidéki zsidóké, akiket 1944 április közepétől július elejéig deportáltak. Mindezek alapján Hilberg veszteségadata, amely a trianoni országterületre, tehát az 1937-es határok között élőkre vonatkozik, bár nem pontos, de nem jár messze az igazságtól.

Hilberg óvatos becsléseket vett alapul, de ez egy komoly történész részéről egyáltalán nem meglepő. Amúgy pedig sejtelmem sincs, mire alapozza Fekete György azt a vélekedését, hogy a trianoni, azaz a ma is létező határok között 1941-ben élt 404 ezer zsidóból 300 ezer esett a holokauszt áldozatául…

De mindannyian tudjuk, hogy nemcsak erről van szó. A holokauszt áldozatainak számáról szóló vitát a szélsőjobboldal kezdte és "politizálta át", de a van egy hazai értelmiségi kör, mely a holokauszt történészeire tartozó kérdésekből politikai bunkót farag, és lesújt vele vélt ellenfeleire. Ez a szemlélet akadályozza meg a normális vitát a Sorsok Házáról is, és alakítja ki azt a légkört, melyben a "kegyeleti érzéseiben megsértett haladó értelmiség" irtóhadjáratot folytat a "kőkemény jobboldaliak" ellen, tekintet nélkül arra, hogy igaza van-e vagy sem…

Harcok Kobaniért

Publikálás dátuma
2014.10.20. 07:40
Több robbantás rázta meg Kobanit FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/GOKHAN SAHIN
Heves harcok folytak hétvégén a szíriai-török határon fekvő Kobaniban. Az Iszlám Állam (IS) milicistáinak támadásait a város kurd védői visszaverték.

Az IS szombaton erősen ágyúzta a kulcsfontosságú várost, s két autóba rejtett pokolgépet is felrobbantottak Kobaniban. A londoni székhelyű Szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport legalább 48 robbantásról számolt be. Az Egyesült Államok és koalíciós partnerei múlt héten intenzívebb légicsapásokat hajtottak végre az IS erői ellen. A helyszínen levő újságírók vasárnap minden eddiginél keményebb, utcáról-utcára, házról-házra folyó harcokat jelentettek.

A megfigyelő csoport értesülései szerint az elmúlt két napban az IS legalább hetven milicistája esett el a harcokban. Ezt a szomszédos Tel Abjab város kórházából is megerősítették, oda szállították ugyanis a holttesteket. A koalíciós légierő a Kobanit támadó IS-erők mellett az Iszlám Állam kezén lévő olajlétesítményeket is célba vette, legalább 11 finomítót és gyűjtőhelyet bombáztak a hét végén. Irakban az IS kezén lévő Bajdzsi város visszavételére indult iraki kormányerők támadásához nyújtottak légitámogatást.

Szíriából már többszázezren menekültek át a török határon az IS előrenyomulásától tartva. Törökországban legalább 1,5 millió ember keresett menedéket, csak Kobaniból 200 ezren távoztak. Barack Obama amerikai elnök hétvégén telefonon beszélt a török államfővel, s köszönetet mondott Recep Tayyip Erdogannak a menekültek befogadásáért. Törökország továbbra sem hajlandó bekapcsolódni a harcokba a kurdok oldalán.

Julie Bishop ausztrál külügyminiszter vasárnap ugyanakkor bejelentette, hogy az iraki kormánnyal kötött megállapodás alapján ausztrál különleges erőket vetnek be az Iszlám Állam ellen. Tony Abbott ausztrál kormányfő szerint ezek az erők már szeptember közepe óta várakoztak az Emirátusokban, mivel nem sikerült véglegesíteni Bagdaddal a szükséges biztonsági egyezményt.

Legalább 39 áldozat Nepálban

Nepálban befejeződött a kutatás a hóviharban szerencsétlenül járt hegymászók után, már nem remélik, hogy bárkit is sikerül még életben találni a hó alá temetett turisták közül.

Legalább 39 ember életét veszítette, további negyven embert keresnek, mintegy négyszáz embert sikerült élve kimenteni az Annapurna ösvényről, ahová egyik pillanatról a másikra csapott le a vihar. A nepáli hadsereg erői és magánhelikopterek is részt vettek a mentési munkálatokban, vasárnapra azonban ismét elromlott az idő, így lehetetlenné vált a mentés.

A BBC úgy értesült, azért nincsenek végleges adatok, mivel a hadsereg, a belügyminisztérium és a nepáli hegymászószövetség is külön listákat vezetett. Nepáli, japán, izraeli, kanadai, indiai, szlovák, vietnami és lengyel hegymászók is voltak a szerencsétlenül jártak között, 230 külföldit sikerült kimenteni.

Az életben maradt turisták némelyikét súlyos fagyási sérülésekkel szállították kórházba. Szakértők szerint egy évtizede ez volt a legsúlyosabb katasztrófa Nepálban, 12 óra alatt 1,8 méter hó hullott a térségben.