Előfizetés

Norvég civil pénzek - Kész a Kehi-jelentés

Már holnap a kormány elé kerülhet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése a norvég civil támogatások ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. A kormányközeli lap információin szerint a Miniszterelnökséget vezető Lázár János már kézhez kapta a 40 oldalas dokumentumot, amelyet akár még ezen a héten nyilvánosságra hozhatnak.

Mint ismeretes,  a magyar kormány januártól a Norvég Alap programjainak lebonyolítását és monitorozását az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független mondott Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át. Lázár János (még Miniszterelnökséget vezető államtitkárként) áprilisban levélben fordult a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjához, sérelmezve, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásait egy, az LMP-hez szorosan kötődő szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetésével osztják szét Magyarországon. A kormány ennek megváltoztatását kezdeményezte, erről a norvégokkal azóta sem sikerült megegyezni. A Miniszterelnökség májusban kérte fel a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, megáll-e az a magyar kormányzati gyanú, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak - írja emlékeztetőól a Magyar Nemzet. 

Mint ismert az Európai Gazdasági Térség (EGT) és a Norvég Alap 2014. május 8-án felfüggesztette a magyarországi kifizetéseket, a Norvég Civil Alap kivételével - ezt a Népszava írta augusztus16-án. A magyar kormány azt megelőzően azért kardoskodott, hogy az utóbbit is állítsák le a norvégok. Norvégia szerint a magyar kormány megszegte a támogatások lebonyolítására és monitorozására vonatkozó, egyezményekben vállalt kötelezettségeit, ami azt jelzi, hogy a magyar kormány elszakadt az alapvető európai értékektől. A norvégok úgy fogalmaztak, hogy a magyar kormány miután áthelyezte az alapok forrásainak kifizetését és programjainak kivitelezését, valamint ellenőrzését a központi kormányzati adminisztráció rendszeréből - a Miniszterelnökségtől - egy állami tulajdonú társasághoz (Széchenyi Programiroda), megszegte a szerződésekben foglaltakat.

Szakértők szerint ugyanaz történt a Norvég Alapokkal, ami az európai uniós pénzekkel: az Orbán-kormány január 1-jén gyökeresen átalakította a támogatások fogadására szolgáló szervezeteket. A magyar kormányzathoz közel álló szakértők azt mondták: a Norvég Alapok kifizetéseinek felfüggesztése nem azt jelenti, hogy ezek a pénzek elvesznének, hanem hogy - az EU intézményrendszerhez hasonlóan - a Norvég Alapok is időt kértek az átalakuló magyar fejlesztési intézményrendszer tanulmányozására. A norvégok azonban kategorikusak voltak és a korábbi szerződés szerinti állapot visszaállítását kérték, amely a rendelet megjelenésével teljesült.

Korántsem értek azonban véget a Norvég Civil Alap körüli viták, amelyeket éppen a miniszterelnökség indított, válaszul a norvég Alap kifizetéseinek felfüggesztésére. A norvég kormány a 36 milliárd forintnyi forrás újbóli megnyitását az irányító hatóság "átcímkézésén" kívül ahhoz is kötötte, hogy a kormány szüntesse meg a civil alaphoz kötődő szervezetek vegzálását - írta lapunk augusztusban.

Szeptember második felében pedig felfüggesztették az Autonómia Alapítvány adószámát, így a Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait kezelő négyes konzorcium egyetlen tagjának sincsen már érvényes adószáma.  

Újraszámlálás után sem változott a helyzet a XV. kerületben

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfői ülésén újraszámlálta hét XV. kerületi szavazókör voksait a múlt vasárnapi számlálásokkal kapcsolatban érkezett fellebbezések miatt. A képviselői mandátumok kiosztása nem változott, de volt olyan egyéni választókerület, ahol egyetlen szavazatra csökkent a különbség.

A hét szavazóköri újraszámlálás két szoros eredményű egyéni választókerületet érintett, a 6-ost és a 9-est; ezekben kettő, illetve hat szavazat volt a különbség a Fidesz-KDNP és a DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-PM-RÁTE jelöltjei között, utóbbiak javára.

Az újraszámlálás során a www.valasztas.hu oldalon vasárnap közzétett eredmények nem fordultak meg, így a DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-PM-RÁTE jelöltjei maradhatnak képviselők. Az összesítés szerint a 6-os egyéni választókerületben néggyel nőtt a DK-EGYÜTT-MLP-MSZP-PM-RÁTE jelöltjének előnye, míg a 9-esben eggyel csökkent, és így egyetlen szavazat különbség maradt a kormánypárti és a baloldali jelölt között.

A XV. kerületi szavazóköri eredményeket a Fidesz támadta meg. A többórás újraszámlálás után az FVB megállapította az új egyéni választókerületi eredményeket, amelyekkel szemben további jogorvoslattal lehet élni a Fővárosi Ítélőtáblánál. A számlálást Temesi István, az FVB elnöke végezte a testület többi tagja, valamint Sárádi Kálmánné főjegyző, a Fővárosi Választási Iroda vezetőjének jelenlétében.

Tatabányai buszbaleset - Nem járnak a vonatok

A korábban jelzettnél hosszabb ideig, szerda hajnalig járnak vonatpótló autóbuszok Tatabánya és Oroszlány között a hétfőn történt baleset helyreállítási munkái miatt - közölte a Mávinform kedden hajnalban.

A tájékoztatás szerint ezidő alatt az utasoknak a buszra szállás, és a hosszabb menetidő miatt 15-20 perces késéssel kell számítaniuk. A vonatpótló autóbuszok a súlykorlátozás miatt nem tudnak bemenni a Kecskéd-alsó megállóhelyre, emiatt az utasokat a kecskédi szövetkezeti Volán buszmegállóban tudják felvenni.

Közben hétfő este meghalt az a nő, akit a baleset helyszínéről mentőhelikopterrel vittek Budapestre, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében azt írta: a helyszínről a mentőszolgálat munkatársai 11 embert vittek kórházba. A Mávinform korábban úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a Vértes Volán járata a jól működő fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtott a vonat elé. A vonat az autóbusz hátsó részének ütközött. Both Ferenc sajtóügyeletes közleménye szerint a szerelvényen nem sérült meg senki.