Előfizetés

Ma lezárul Pistorius pere

Jacob Zuma dél-afrikai elnök hétfőn első alkalommal szólalt meg a Pistorius-perrel kapcsolatban. Az államfő bírálta a paralimpikon védőit, akik enyhe ítéletet kértek a sportolóra, arra hivatkozva, hogy mozgássérült, s a dél-afrikai börtönökben nem tudnák biztosítani az ellátásához szükséges feltételeket. A védők három év házi őrizetet és havi 16 óra közmunkát javasoltak, míg a vád 10 év letöltendő szabadságvesztést kért a világhíres sportolóra. 

A dél-afrikai elnök szerint más mozgássérültek is vannak börtönben, a vád és a védelem túl nagy figyelmet fordított ennek a kérdésnek. Zuma egyébként úgy vélte, a monstre per bizonyította, hogy a dél-afrikai igazságszolgáltatási rendszer jól működik, nagyon tisztességes, nagyon nyílt volt a tárgyalás, amelyet első alkalommal az emberek az otthonukból, egyenes tévéadásban követhettek. Az államfő szerint igazságtalanul kapott támadásokat a fekete bírónő, Thokozile Masipa – egykori polgárjogi harcos, újságíró – aki az előre megfontolt emberölés vádja alól felmentette Pistoriust. „Nem volt elfogult egyik oldal javára sem, csupán alkalmazta a törvényt” – nyilatkozta Jakob Zuma.

Masipa ma hirdeti ki a büntetési tételt. Elképzelhető, hogy a tárgyalóteremből egyenesen be kell vonulnia a börtönbe Pistoriusnak, de az sem kizárt, hogy büntetlen előéletére tekintettel felfüggesztett szabadságvesztésre, vagy házi őrizetben letöltendő szabadságvesztésre ítélik a pengelábú futót. Pistorius nem tagadta, hogy lelőtte barátnőjét, Reeva Steenkamp modellt, de azt állította, azt hitte, betörő van a házban, azért használt fegyvert.

Obama már szavazott

Barack Obama már hétfőn leadta szavazatát egy chicagói szavazókörzetben. A demokrata elnök másokat is arra bíztatott, hogy éljenek a korai szavazás lehetőségével. Így kikerülhetik, hogy november 4-én, a félidős választások napján sorba kelljen állniuk a szavazóhelyiségeknél.

A demokraták és a republikánusok is nagy költségeket fordítottak arra, hogy meggyőzzék a választókat a korai szavazás előnyeiről, így lassan a választás napja már egy hónapig is eltart az Egyesült Államokban. E hét hétfőjétől már 34 államban és a fővárosban, Washington DC-ben voksolhatnak azok, akik nem tudnak elmenni szavazni november 4-én. Ahol kiélezett a verseny – több államban a szenátusi posztért kemény harcot folytat a két nagy párt – aktívabbak a szavazók is. Iowában pénteking már 185 ezren leadták voksukat, Floridában már 782 ezren szavaztak.

Közvetítene a Kadhafi-rokon

A 2011-ben megbuktatott, s a harcokban megölt egykori líbiai diktáror, Moammer Kadhafi egyik unokatestvére igyekszik közvetíteni az észak-afrikai országban pusztító polgárháború lezárása érdekében.

Ahmed Gaddaf al-Dam, aki korábban a volt elnök tanácsadójaként is ténykedett, s aki Kairóban él, üdvözölte az ENSZ kezdeményezésére tervezett, s vélhetőleg Líbián kívül rendezendő megbeszélések gondolatát, mondván, azok hozzájárulhatnak az immár évek óta egymással küzdő fegyveres milíciák harcának.

Az eszmecserékre valószínűleg Algériában kerülhetne sor, a világszervezet égisze alatt – már amennyiben mindegyik hadakozó fél hajlandó lenne tárgyalóasztal mellé ülni. Ám ennek esélye jelenleg halovány, így érthető, hogy egyelőre pontos dátumot sem tűztek ki. Pedig az egyre súlyosbodó líbiai válság gyors megoldást követelne meg, hiszen jelenleg nincs az egész országban érvényesülő törvényes hatalom, egymással szemben álló hadurak ellenőrzik az állam különböző területeit. Egyiptom – akárcsak Algéria – attól tart, hogy a szétzilálódó Líbia a mind radikálisabb muzulmán fegyveres erők gócpontjává válhat. Ahmed Gaddaf al-Dam „bejelentkezése” mindazonáltal ellentmondásos hatású lehet, hiszen Kadhafi több mint négy évtizedes uralma a többség szemében ellenszenvessé teheti bármilyen Kadhafi-rokon újbóli színre lépését.