Közel-kelet: nincs vesztegetni való idő

Mose Jaalon izraeli védelmi miniszterrel tárgyalt New Yorkban Ban Ki Mun. A napokban Izraelben, Ciszjordániában és Gázában járt ENSZ-főtitkár Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalások folytatását sürgette a new yorki megbeszélésen. A világszervezet vezetője úgy fogalmazott, "nincs vesztegetni való idő", ha életben akarják tartani a béke reményét, alapvető fontosságú, hogy az izraeliek és a palesztinok folytassák a párbeszédet és rendezzék problémáikat.

A három éves szünet után 2013 júliusában Jeohn Kerry amerikai külügyminiszter közvetítésével újrakezdett béketárgyalások idén márciusban szakadtak meg, rövidesen egyértelművé vált, hogy zsákutcába futottak. A nyári Erős Szikla gázai hadművelet még inkább ellehetetlenítette a békefolyamatot. Az augusztus 26-án Kairóban aláírt tűzszüneti egyezmény egyelőre él, de nem végleges megállapodás. Október 27-én az Izrael-Hamász közötti egyiptomi közvetítéssel zajló tárgyalások folytatódnak.

A Ciszjordániát irányító Palesztin Hatósággal folytatott és megfeneklett béketárgyalások újrafelvételének időpontja egyelőre nincs meghatározva, és az sem biztos, hogy a közeljövőben valóban újra napirendre tűzik.

Szerző

Irán javaslata kevés a Nyugatnak

Irán kompromisszumos javaslattal állt elő a Hatokkal folytatott nukleáris tárgyalásokon, de a felek álláspontja még nagyon távol áll egymástól, noha már szorít a határidő, november 24-éig kellene tető alá hozni a megegyezést – jelentette a Reuters. A nyugati hatalmak szerint Teherán ajánlatában nincs semmi új. Az iráni vezetés hangsúlyozza, már nem követelik az ország ellen hozott valamennyi szankció feloldását, csak a legutóbbi "legsúlyosabbakat". 

„Teherán nem hajlandó az urándúsítási programot olyan szintre visszafogni, amelyet elfogadhatónak találnánk, ez a lényeg” – mondta el név nélkül egy európai diplomata a hírügynökségnek, hozzátéve, hogy az öt BT-tag és Németország képviselőiből álló tárgyalócsoportnak nemigen lesz más választása, mint november végén ismét kitolni a határidőt, ha nem akarják, hogy végleg megszakadjanak a tárgyalások.

Irán mindig is tagadta, hogy az urándúsítási program beindításával nukleáris fegyverek kifejlesztése és birtoklása lenne a célja. Annak jogát azonban következetesen fenntartotta, hogy energetikai célokból folytassa békésnek jellemzett atomprojektjét. Az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Németország részvételével folyó tárgyalássorozatot eredetileg júliusban akarták lezárni, ám a felek végül négy hónapos hosszabbításban állapodtak meg. Teheránt az érinti legsúlyosabban, hogy a szankciók következtében drasztikusan visszaestek kőolajeladásai.

Szerző

Részeg sofőr okozta a vnukovói tragédiát

Részeg volt annak a hókotrónak a vezetője, amely miatt repülőgép-balesetben életét veszítette a Total francia olajcég elnök-vezérigazgatója Moszkvában.

Christophe de Margerie magángépe a vnukovói repülőtéren, felszállás közben, a sűrű ködben egy hókotrónak ütközött. A szerencsétlen balesetben a Falcon 50 gépen tartózkodó vállalatvezető és a három fős francia személyzet életét veszítette. A gép Párizsba indult volna, amikor bekövetkezett az ütközés. A hókotrót vezető munkás nem sérült meg, a vizsgálat első megállapítása szerint a férfi ittas volt – jelentette a BBC gyorshírében. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának közleménye szerint helyi idő szerint éjfél előtt történt a tragédia, a repülőtéren 350 méteres volt a látótávolság.

A 63 éves de Margerie, akit csak „Mr. Moustache” néven emlegettek tekintélyes bajuszáról, 2007 óta állt Európa harmadik, a világ ötödik legnagyobb olajtársaságának élén. 1974-ben lépett be a céghez, 1995-ben lett a Total közel-keleti leánycégének igazgatója. A Totalnak 50 államban vannak érdekeltségei.

Szerző